Tankar om städning

    Snack | 30 September 2020

Sitter nu hemma efter en produktiv dag på “jobbet”. Jag sitter nu alltså i soffan istället för i arbetsrummet, eftersom jag numera jobbar mer och mer på konstant-distans (rätt bekvämt ändå).

Tänkte på en sak – städningen! Det gör man lite mer av nu när man är hemma hela tiden och stökar runt. Vem städar hemma hos dig? För vår del är det iaf jag som gör det, och måste erkänna – jag gör det gärna. Att städa känns bättre än ex-vis laga mat (när gjorde jag det senast?) eller diska (vi har diskmaskin, men ändå).

Jag är av den uppfattningen att städar man oftare behöver man inte “storstäda”, vilket kan vara ett helvete rakt ut sagt. Det är dessutom alltid städat och fint hemma då och man behöver inte heller koppla städångesten som så många har (och därmed inte städar alls) till någon specifik dag i veckan. Visst man kan ta hjälp med detta och anlita ett företag, men har man inte gjort det tidigare så tar det en mindre evighet att hitta en pålitlig, billig och tillräckligt bra aktör (prove me wrong).

När jag väl städa använder jag det lite som en form av meditation och avslappning – typ efter jobbet eller efter träningen. Man varvar ner och metodiskt går en runda förbi alla rum – damma av och dammsuga brukar räcka väldigt långt. Har man dessutom inga barn eller sambo som är stökiga så tar det ju väldigt lite tid per gång, säg kanske 10 minuter. Man hinner dock varva ner, städa allt i lugn och ro och sedan njuta av resultatet som man ser och känner direkt.

Noterade att fler och fler skriver om detta och ja, man kan hitta gamla artiklar om städning och kända personer som älskar sysslan. Men när går det i överstyr och blir en farlig syssla som man är beroende av och kanske till och med drabbar familjen och kanske till och med grannarna? Haha, kanske när man börjar youtube:a reviews på dammsugare eller vill ha den dyraste och bästa på marknaden, typ en Dyson? Eller det kanske är riktigt illa först när man städar och samtidigt måste titta på Obsessive Compulsive Cleaners programmet på TV:n? :)

Aja, inser att det är sjuka tankar som nu tagit över här. Ska ta en joggingrunda och skicka tillbaka ett plagg som kom i fel storlek. Behöver rensa tankarna… eller städa lite i huvudet, om man så vill :)

Kan inte man sätta frågetecken i slutet av meningen???

    Snack | 29 September 2020

Ni vet den där känslan av att man läser en lång text, kanske jobbrelaterat, kanske ett mejl med komplexa sammanhang invävda i ett fåtal riktigt långa meningar som inte alltid är så lätta att förstå och så undrar man varför man inte kan sätta ett frågetecken i slutet av meningen. Ska det vara så svårt. Att ibland ens sätta punkt i slutet av meningen

Ska jag behöva läsa om meningen igen för att förstå frågan? Ordföljden, visst, men lite hyfs skadar väl aldrig.

MTB i Hellas

    Blogg, Träning | 28 September 2020

“Långa lätta” hette banan som jag hittade på en MTB-sida där proffsen delade mig sig av GPS rutter de har åkt. Jag och Anders skulle försöka oss på en tur – jag med min MTB och han på sin nyfixade gamla cykel som gjorde jobbet, men saknade varken mönster på de smala däcken eller hade någon dämpning alls. Det skulle vara en kul grej. Trodde vi… 🚵‍♂️😬

Rutten var allt annat än “lätt” och ja, den var ändå lagom lång. Vi var tvungna att ändå bitvis bära cyklarna och gå längst med riktigt branta stigningar, parera rötterna och en del stora och hala stenar. Jag har fortfarande kvar ett fint blåmärke efter att ha missat att landa på pedalerna i nedförsbacke. Anders landade också en vurpa efter att ha fastnad med SPD-pedalerna.

Nåväl. 22km och en riktigt rolig runda som slutade på en cykelverkstad för min del. Det ska vi ändå göra om sa vi.

Måste erkänna att man började leta efter en ny cykel när man kom hem efter den rundan. För vad skulle kunna förbättra rundan? Jo en ny cykel och på inget sätt en bättre kondition eller fint sällskap. Haha!

Varje dag på cykeln är en bra dag! Måste erkänna att jag saknar tiden med Team Rynkeby och kampen mot barncancer samt den resan till Paris som vi gjorde 2013… historiskt är på så många sätt… på två hjul!

Du som knackade på?

    Blogg | 25 September 2020

Du som för några dagar knackade på – vad ville du? Jag har kollat upp dig och bilen som du kommit i och vet var du är skriven och vad du heter.

Någon gång under senare våren / strax innan sommaren och några månader senare, dvs för bara någon vecka sedan var det en man (två olika vid olika tillfällen), med till synes utländsk bakgrund och med all säkerhet inte är granne med oss (då vi har bra kontakt inom vår trappuppgång) tagit sig in i vårt trapphus (som inte har någon portkod, men däremot en porttelefon som aldrig ringt till mig iaf), och ringt på vår dörr, väntat en stund och senare tagit hissen ner igen utan att knacka på hos andra grannar eller annat. Den senare besökaren verkar också ha tagit en bild på namnskylten.

Vill bara ha detta dokumenterat här. Vi såg dig och har alla signalement nedskrivna.

Då männen gick direkt ur portens huvudentré till sina bilar som parkerades vid porten och efter att ha vänt på ett annorlunda ställe på vägen (om man är local så vet man vägarna ut från området där vi bor) åkt härifrån har vi även kollat upp bilarna av lite billigare modeller och som är privatägda.

My home is my castle och även om någon ringer på är det upp till mig att välja att antingen öppna eller inte. Valet är enkelt – väntar jag inte på dig så kommer du att få gå.

Thinking outside the box

    Blogg | 25 September 2020

För att lyckas med det som ingen annan lyckats med tidigare behöver man göra något annorlunda – något som sticker ut. Det har vi alltid fått lära oss. Samtidigt är det väldigt många som inte tycker om de som går sin egen väg och gör saker på ett sätt som sticker ut för mycket.

Thinking outside the box är nyckeln till framgång som så många tror, men jag håller inte med.

Det viktigaste är enligt mig att först utforska ramarna och visa att man kan följa de ramarna som finns och först när det är avklarat kan man ta steget utanför boxen.

Om man tar steget för snabbt kommer det inte att accepteras av samhället som högst sannolikt kommer att följa de normer som är uppsatta, man är då dömd till att att antingen straffas eller klassas som en uppkomling.

Visar man däremot att man känner till ramarna, men samtidigt kan tänka i relation till dessa ramar kommer man att lyckas på sikt.

Vill ni ha exempel? Att komma in på en ny arbetsplats som ung chef kan uppfattas av många äldre som en annorlunda karriärsstege med fördomar om att man lyckats skaffa sig titeln lite för snabbt eller på ett obefogat sätt, vilket kan resultera i ovilja att följa chefen som ledaren. Om man däremot som ung chef visar att man kan relatera till de rådande stegen som man tar för att uppnå liknande framgång och vara ödmjuk för dessa ramar eller faktumet att den övriga personalen beaktar dessa regler kan man då leda och samtidigt behålla det annorlunda tänket som gjorde personen till ung chef från början.

Håller du inte med? Våga tänka annorlunda, men relatera alltid till det som accepteras av medmänniskor…

Kärlek och respekt.

Te – hur svårt kan det vara?

    Blogg | 24 September 2020

Te! Har på sistone druckit så mycket av den varma drycken att jag är helt besatt av kulturen, växten, framtagningen av smaker och blandningar osv.

Det ska vi ge till publiken på sikt i form av en exklusiv butik online, men än så länge kan vi börja med själva ordet, så det finns en hel del frågor om stavningen.

Till svenskan kom ordet från engelskan, som fått sitt ord från holländskan, som hade det direkt från Xiamen. I vardagssvenska påträffas flera olika stavningar, bland annat “the”, ““, “tea“, “tee”, “thé”, “thee”, “thée”. Dock är te den enda accepterade stavningen enligt Svenska akademien.

Road Trip Report 8: Rostock – Stockholm and a night ferry

    Resa | 24 September 2020

Vi hamnade på färjan efter att ha spenderat 1 timme i hamnen och innan dess på Rewe där vi handlade några flaskor vin och öl.

Parkerade bilen på övre däck utomhus och kunde snabbt och numera rutinerat hitta till vår hytt och somna riktigt snabbt efter en snabb dusch. Som tur är var inte hytten lika sunkig som den förra, så det gick ändå bra att få bra sömn.

Upp rätt tidigt, men också vältajmat på minuten för så fort vi blev klara har de sagt att alla bilförare kunde nu gå upp till sina bilar, vilket vi också gjorde.

Vi valde att åka direkt mot Stockholm utan några stopp, så vi gjorde det. Väl på vägen insåg jag att tröttheten och den låga hastigheten och även den obefintliga trafiken gjorde det så att övervakningen av bilens körhjälpfunktioner blev jobbig och jag behövde få i mig lite frukost.

Donken it is! Några burgare till frukost – vem drömmer inte om det? Tillbaka till bilen, i med två Red Bulls och vips var vi framme i Stockholm efter en riktigt lyckad resa. Vi var framme vid cirka 14:15 i Stockholm efter att ha klivit av färjan kl 07:15, vilket får ändå vara helt godkänt.

Resan gick på cirka 18-19 kSEK – ganska dyrt givet att vi inte bodde på några lyxhotell och inte besökte några bättre restauranger, utan åt på OK ställen. Hade man kunnat uppleva mer för pengarna? Kanske, men den friheten vi hade under corona med bilen och det antalet städer som vi besökt var ändå svårslaget, så vi var riktigt nöjda båda två! Roadtrips forever!

Road Trip Report 7: Köln – Hannover – Schwerin

    Resa | 24 September 2020

Köln – Hannover – Schwerin – vad gjorde vi där egentligen? Not so much måste ändå erkänna.

Hannover åt vi riktigt goda schnitzlar i som serverades av en trevlig rysk servitris på ett väldigt poppis ställe mitt i stan. I övrigt var det OK hotell som låg vid mässan en bit bort från staden.

Vi promenerade som vanligt och har väl inte sett något utöver det vanliga. Det var vackrare ställen som vi hann besöka de andra dagarna – nu var det bara att glida med på enklare stadssemester på vägen hem egentligen.

Schwerin minns jag endast tack vare slottet som också var rätt fint. Minns också värmen som vi upplevde – typ 32 grader och vi åt en parodi till schnitzel (vi var ju tvungna att testa och jämföra) där. Vi var slut och värmen gjorde inte saken bättre. Schwerin har ändå inte imponerat så värst, så det blev en lugn transportsträcka förbi den staden och slottet som var där. Helt OK, men inget “wow” ställe. Ett lugnt avslut på semestern.

Nu när jag skrev ovan kom jag också på en situation som vi upplevde där – en tant i en butik som vi ville besöka i ett försök att hitta glass har börjat skrika och förklara något till mig. Jag trodde hon ville att jag skulle sprita händerna eller ta på mig ansiktsmasken lite bättre, så jag gjorde det. Jag förstod inte vad hon ville då hon skrev på tyska. Någon i kön översatte att jag skulle ta en korg, vilket Katya gjorde, men när vi sedan gick vidare började hon skrika igen – jag skulle också ta en korg för att kunna gå in i butiken. Samtidigt passerade folket oss bakom och gick in utan korg. Här tog tålamodet slut. Varför ska både jag och Katya ha en korg var för att gå in i denna skitaffärs som såg ut som Inn&Finn? Jag slängd korgen längre in och vände. Katya gjorde samma sak i protest. Helt jäkla otroligt. Så ja, eter detta får Schwerin ett sämsta betyg på hela resan. Inte nog att man blev påtvingad masker och handsprit – nu var man tvungen att ha en korg. Vad skulle bli nästa “ordnungs”-regel – att vi inte får gå ut ur affären utan att handla? Skulle vi bli genomsökta? Fy!

Road Trip Report 6: Königswinter – Bonn – Köln

    Resa | 24 September 2020

Königswinter och Bonn besökte vi på vägen till Köln där vi skulle övernatta. Vi åt frukost i Königswinter och såg en riktigt lustig äldre man som besökte fiket där vi åt. Han såg ut att vara en gammal krigsveteran och hade lustigt sätt att föra sig på. Har pratade riktigt högt och kastade saker omkring sig. Han fick ex-vis en meny som han kastade på bordet framför sig och sedan öppnade det lugnt. Han kastade ett paraply på bordet och sedan lyfte han bort det från bordet för att lägga den i väskan.

Frukosten var god. Vi gick vidare. Ett av de vackraste slotten som vi såg i Tyskland måste ha varit här. Drachenfels slott som vi besökte på toppen var väl värd ett besök. Det tog någon timme att ta sig ner och vandra där omkring, men det var så vackert att jag rekommenderar det besöket om ni är i krokarna. Vyerna och slottets utförande lämnar ingen orörd. Jag själv är inte slottsfantast men tyckte om det stället.

Vidare till Bonn – en liten håla, om jag ska vara ärlig och efter ett stopp vid Operan / Teaterhuset så insåg vi att staden är ändå rätt sunkig så vi stannade inte där så länge utan föredrog att ta oss vidare till Köln för att se domkyrkan.

Sagt och gjort – Köln – Domkyrkan som låg mitt i staden – ganska nära vårt hotell så det blev några längre promenader runt kvarteret, och den kvällen drog vi vidare till ett hamburgerställe som serverade riktigt god öl och någon form av burgare som vi upplevde som fitnessburgare – egentligen mackor med lite finare och hälsosammare alternativ än det man hittar i vanliga fall.

På vägen hem köpte vi godis för att kompensera burgaren och gick och smaskade samt fotade blixtar som syntes på andra sidan floden. En härlig promenad tillsammans, mitt i mörka Köln efter ännu en händelserik dag och några städer som vi fick uppleva tillsammans!

Road Trip Report 5: Heidelberg

    Blogg | 24 September 2020

Dag 5 och resan fortsatte. Nu var vi rätt slitna efter så många nya intryck och så många mil. Många skratt och gott sällskap höll oss vid liv och vi var hungriga efter mer upplevelser.

Vi vaknade extra tidigt – vid 06:00 för att redan vid 08:00 vara i bilen och ta oss cirka 4 timmar bort till Heidelberg – ett ställe som varken Vicky och hennes sambo eller vi hade besökt tidigare. Eftersom resan tog en bra stund så lyckades alla i bilen somna förutom mig då som körde på. Ganska lugna vägar utan trafik och det gick ganska smidigt att ta oss hela vägen ner.

Just nu minns jag inte så mycket av Heidelberg och är tvungen att kika på bilderna i mobilen – vad gjorde vi där egentligen?

Jo, vi såg slottet, vi promenerade upp och ner och ja, vi åt. Det vanliga man brukar göra på semestern fast nu har vi upplevt så många vackra vyer på vägen (jag iaf, de andra sov bort det mesta hehe).

Jag älskar friheten i roadtrips då man kan stanna och åka vart och när som helst – det var riktigt länge sedan som vi gjorde en bra road trip och ja, förutom Tyskland kvarstår en bra roadtrip med Katya till Norge – jag skulle vilja visa henne norska fjordvärlden – typ Geiranger fjordarna. Det får vi göra med vår nästa bil då kanske, även om Audi Quattro är exakt det man behöver på en sådan resa.

Nåväl, back to Germany…

Natten innan resan sov vi inte heller då vi råkade parkera bilen precis utanför fönstret och preciiis utanför ett riktigt stökigt studentboende där folk sprang omkring och smällde spritflaskor och söp till typ 04:30 på morgonen. Trots totalt lugnt område så var de stunderna riktigt stökiga och skrek till varandra och kastade cyklarna. Jag som var orolig för bilen tittade ut stup i kvarten och kunde knappt sova… Ja, ibland är det bra att inte se bilen och bara sluta bry sig – vad har man försäkringar till för anyway? Justja – tillbaka till Heidelberg-resan…

På vägen tillbaka började det regna – rejält. Vi lyckades se Romantic Route och några slott på vägen innan det blev helt mörkt och direkt när första molnet täckte över oss och solen var inte längre synlig så åkte vi in i något skogsområde med riktigt krokiga vägar så jag kände mig som en riktig rallyförare. Någon halvtimme senare kom vi ut på autobahn och regnmängden ökade. Jag kröp i 100 km/h medan andra sov – igen. Otroligt! Körde jag för lugnt? Vi kom hem vid 23:00 och var heeeeelt slut.