Been to Mallorca

    Blogg, Resa | 3 September 2022

Japp, 10 dagar som beach bum på stränderna både i norra delar av ön, men också ett besök på södra sidan samt Palma. Helt OK, men vi gör nog inte om det så länge det inte handlar om en akut solbrist där vi åker ner över en helg.

Vi hann med besök på vinodling, besökt 8-9 stränder, hyrt bil och åkt runt, ätit god och mindre god mat och slappnat av mellan varven mellan att simma och träna i ett kallt gym. En kontrollerad semester med andra ord. Tror vi lyckades vila upp oss redan dag 3, resten var rejäl bonus! :)

Bilder och film kanske kommer senare.

Reseveckor

    Blogg, Resa | 3 September 2022

Nästa vecka drar jag till Ängelholm och sedan tillbaka till Stockholm över helgen. På måndag är det dock återigen resa till Tylösand och sedan Köpenhamn för vidare flyg mot Krakow (tydligen Europas mest luftförorenade stad). Det handlar om jobb, men sista helgen där ansluter Katya för liten getaway och en city weekend. Kul!

Åre Downhill över Midsommar

    Resa | 12 July 2022

Under en regnig dag i Mars bokade jag en spontan resa till Åre, för att återuppta en numera fin tradition att vara någon annanstans över Midsommar.

Det blev Åre med syftet att få in några timmar downhill samt besöka Åre över sommaren för att njuta av naturen och gott sällskap.

Dagarna innan har jag och Katya som bokade resan från start bjöd in min mor att hänga med – vi hade plats i bilen och det skulle helt enkelt bli en roligare resa med trevligare kvällar på restauranger etc – the more the merrier så att säga.

GoPro var laddad, bilen fulltankad, t-shirta packade och ja, vi har även köpt in en converter för att Katya skulle kunna jobba från bilen medan jag körde hela vägen upp non stop. Vi tre hoppade in i bilen och drog vidare.

Färden upp gick smidigt, vi stannade i Tönnebro och spolade av vindrutan efter en snabb macka och tankning. Mycket folk på vägarna, men ganska lugn trafik ändå då väldigt få åker norröver över midsommar.

Väl på plats i Åre och incheckade på olika hotell åt vi en snabb middag och dagen efter var det dags.

Upp tidigt på morgonen, iväg och hämta cykeln, på med utrustningen och ja, jag var gladast i världen – inget folk i backarna och hela Åre till förfogande. Jag hade riiiktigt tur med vädret och det gällde att fylla på med vatten hela tiden.

Första dagen åt vi en fin middag alla tre på vårt hotell Granen och jag slocknade så fort jag nuddade kudden.

Dag två har vi spenderat vid Tännforsen – fint ställe och perfekt getaway över dagen när man är i Åre. Vi fikade på Åres Chokladfabrik på vägen hem och vilade lite innan en till middag på Lilla Baren, där det denna gång var inte så gott och supervarmt. Blä.

Dag 3 var det dags att vända hem – vi tog en annan väg och mitt sällskap sov gott hela vägen. Kort trafikkaos vid Arlanda som vanligt och vips så var vi hemma.

Försenad till flyget

    Resa, Snack | 31 January 2022

Nu kan Katya stolt säga att hon är mer erfaren än mig vad gäller flygresor. Trots att jag fortfarande innehar rekordet för sammanhängande flygtid, så kan hon numera säga att hon för första gången i sitt liv blivit sen till flyget. Vädret i Europa har varit galen och med 1 timmes mellanlandning råkade LOT som hon flög med igår bli försenade under första vektorn. Det gjorde att hon tvingades sova över i WAW och flyga hem dagen efter. Just nu har hon landat och är på väg hem i taxi.

It’s been a long ass trip!

Köpt en Smart Fortwo

    Blogg, Resa | 25 December 2021

Alright, jag var väldigt otålig och direkt efter att jag mejlade min billeverantör som meddelat att min nya bil är försenad till Mars/April 2022 hoppade in på Blocket för att leta efter en vinterpulka.

I väntan på nya bilen ville jag ha en enkel transportbil som kunde hålla värdet, vara liten och billig nog i drift, så man kunde åka till affären och ta enklare resor i stan – för ärligt talat mer än så använder vi inte bilen. Jag var helt enkelt inte redo att cykla hela vintern för att handla då vi bor längre bort från en mataffär och det inte alltid är lönsamt i längden att handla lite varje dag istället för att veckoplanera.

Jag bevakade några bilmodeller. Mini Cooper som jag hade förut var lockande, men dessa modeller började vara lite väl gamla och att ta samma bil som man redan ägt är inte alltid så roligt. Jag ville testa något nytt och kikade på SMART Fortwo. Fiat 500 och en Golf var väl också på tapeten, men samtidigt är dessa lite större bilar och kanske lite väl tjejiga i vissa fall. Nåväl – jag bevakade några Smart Fortwo och såg att det finns en rejäl prisskillnad och miltal på dessa – vissa i bra skick och andra sådär lagom redo för skroten… Jag var nära att både åka och provköra några, men visade sig att det saknades både papper och nycklar för dessa, vilket inte var fullt så tilltalande, då jag ska ju sälja bilen i min tur inom kort.

Till slut hittade jag en Smart i Kristianstad av alla ställen. Jag mejlade bilförsäljaren och frågade lite snabbt om bilen – visade sig att allt var i ordning och även besiktningspapper var OK och inga kända fel fanns i bilen. Dagen efter bad jag honom att reservera bilen till helgen och köpte tågbiljetter ner.

Resan började vid 04.00 på morgonen. Upp innan solen, snabbt kaffe, hoppat in i Uber som tog mig till T-Centralen. Samtidigt kunde man läsa på nyheterna att det var total kaos i trafiken pga snöstorm och folk övernattade på IKEA för deras elbilar fastnade mitt på E4:an och folk övergav bilarna… Vad hade jag gett mig in på?

Väntade på mitt tåg väl nere på Centralen. Bland alla hemlösa som snarkade och skrek i sömnen – otrolig märklig känsla att se detta. Lagom innan mitt tåg kom gick två ordningsvakter förbi och väckte alla hemlösa som sov och bad de att lämna stationen, vilket de flesta gjorde. Själv gick jag och köpte vatten och Snickers innan jag hoppade på tåget.

Väl på tåget inser jag att jag köpte biljetter i en del av vagnen där man transporterade hundar och katter – haha, typiskt för en som är allergiker. Resan ner gick dock väldigt bra och snabbt. Bytet var smidigt och tågen var i tid.

Jag ringde bilförsäljaren som mötte upp vid stationen och körde mig till hallen. Värdet var sådär… i alla fall för att köra upp en liten bil som inte är gjord för långa resor.

Väl på bilhallen möttes jag upp av två tvillingbröder som visade den finputsade bilen. Alla papper, triangeln, nycklarna, bälten, elen, och en snabb provkörning i stan och en kort sträcka på motorvägen. Allt verkade OK och fungerade väl. Jag slog till. Swish, klick på länken för en helförsäkring och påskrift senare var jag en nöjd bilägare.

Säljarna önskade mig lycka till och sa att de själva skulle aldrig göra den färden själva och jag hade cohones…Själv var jag smårädd, men hey, en roadtrip på 8 timmar väntade…Några äventur väntade också…

Det var svinkallt ute – efter snabb tankning och ett samtal hem så körde jag ut på motorvägen. Lugnt tempo. Hela vägen till Hässleholm och sedan vidare förbi Jönköping, Linköpng, Nyköping och till slut Stockholm. Men jag var ju tvungen att stanna och tanka någonstans? Vädret var sådär och  spolarvätskan gick åt… Vindutertorkare samlade all is på sig och var ianvändbara… Jag stannade och tankade och tänkte – jag måste ju spola av vinrutan och fixa till torkarna samt fylla på vätskan…

Jag lyckades ta sönder (trodde jag) vinrutetorkarna och även fästen på framkåpan som agera motorhuv (motorn sitter där bak så fronten använder man endast för att fylla på spolarvätskan. Hoppade fram och tillbaka till bensinmacken och bad om hjälp (men de ville inte gå ut pga kylan), så jag var tvungen att fixa allt själv, vilket jag till slut gjorde och kunde fortsätta färden hem – genomblöt och kall om fingrarna…

6 timmar in i resan började jag känna av tröttheten och RedBull kom till användning, så det gick bra till slut och 8 timmar efter bilkpet kunde jag parkera i garaget – trött och sliten, men ganska glad. Bilen höll mycket bra och alla fel som jag trodde den hade var mest min okunskap kring bilen funktioner :)

Väl hemma kunde jag och Katya fira bilköpet med lite champagne och sushi så det blev en mycket lyckad morgon, dag och kväll och vi nu var lyckliga bilägare för en stund i väntan på vår stora bil.

Dagen efter det var vi ute och provkörde bilen och visade den för min mor som tyckte den var mest rolig. I skrivande stund har den bilen gått 1000 bekymmerfria kilometer och vi är fortsatt lika glada och nöjda :) En perfekt liten citybil som är smidigt och billig att äga. Visst – inte den perfekta väghållningen och komforten, men det var inte heller tanken… Mitt krav såg ut som “jag vill ha en stol med en ratt och ett tak”, vilket vi nu fick :)

Resor under Covid-19

    Resa | 10 August 2021

Jag ska inte dölja att jag har fortsatt resa helt obehindrat under pandemin och endast i enstaka fall har jag behövt ta ett antigen-test, inte ens ett PCR-test som kostar lite mer dvs. Jag har med andra ord inte märkt av de stängda gränserna eller annat stökigt under pandemin. Alla bokade men inställda resor har blivit återbetalda och alla cancellerade flyg har jag lyckats boka om till nya.

Det jag däremot har märkt av är den ångesten man har fått som är kopplad till resorna just med tanke på osäkerheten som ändrade regelverk kan innebära för en resenär. Vem och varför beslutar man att ändra en viss regel med kort varsel? Varför säger man till exempel att “smittspridningen har ökat och främst bland unga och i samband med utlandsresor”, men samtidigt har man inte kunnat spåra vilket land man tar hit smittan ifrån, för om i enbart Sverige är smittspridningen låg, så tar man ju hit smittan om den nu ökar? Varför inte tillfälligt stoppa kontakt med det landet? Varför rödmarkerar man vissa regioner och länder när man ändå har en otrolig massa undantag när man väl läser på? Det räcker med 1 superspridare så är det kört – det säger man ju, om man lyssnar på sjukhusdirektörer…

Jag har noterat, och tror starkt på att folk kommer bli bättre på det efter allt detta, att när man läser det finstilta så gör man det mer noga nu och är bättre anpassat sig för att läsa på lagtexter eller iaf juridiska texter som beskriver en massa undantag och annat som gäller udner pandemin.

Ångesten däremot – den som finns kopplad till ändrat regelverk är nog något som kommer att infinna sig hos fler då det inte finns någon pålitlig och stabil källa och för många personer som kan sätta käppar i hjulen innan en resa kan bli av. Att en vanlig tant som tidigare skulle enbart checka in bagaget och skriva ett boardingkort utan någon specifik utbildning och tidigare befogenhet, kan nu neka ombordsstining – det är otroligt maktskifte i vår värld.

En annan sak som är kännbar är att nu när man inte har lika många direkta flyg måste man flyga runt halva jordklotet för att komma till landet bredvid. Samtidigt snackar man om Co2 och klimat…

Förresten, jag vet inte vad som är värst, pågående pandemin eller att Greta kommer mer och mer tillbaka in i tv-rutan? Kan man vaccinera sig mot både och? :)

Bokat Sardinien

    Blogg, Resa | 8 August 2021

Whey, vi åker till Sardinien…

Det blir säkert roligt då vi åker med vänner, så vi blir ändå ett större sällskap.

Tanken är att vi ska hyra bil och ta oss runt ön och bo på några olika ställen. Bo ska vi göra på AirBnB, för oss för första gången.

Ser fram emot sol och bad innan man går all in i höstens äventyr och allt som är tänkt att hända då.

Nu ska vi söka lite efter saker att göra på ön. Katya vill testa paragliding och jag vill åka jetski som lite äventyrliga inslag i den resan…

Järvsö och Downhill!

    Blogg, Resa, Video | 4 August 2021

Wow! Vi har gjort det jag drömde om och ville göra i flera år – Downhill!

Jag bokade två nätter i Järvsö, en downhill cykel, packade vår bil med kläder, varm dryck och cyklar på taket och vi drog iväg en långhelg!

Det var minst sagt en adrenalinfylld upplevelse. Jag provade inte bara downhill utan hann skada min på Järvsös pumptrack när jag cyklade där en sväng första kvällen. Var kanske lika bra för man återigen fick bra respekt för cyklingen – något man inte gjort på länge sedan min senaste cykeltur till Paris.

Visst gick det lite sakta i backen och jag cyklade endast en dag, men känslan är enormt häftig och bra är också att jag för 150 SEK tog en kurs i DH som gav mig lite värdefull info om hur man ska hantera DH cykel. Det var för övrigt en ny upplevelse, då jag aldrig tidigare suttit på en DH cykel och viljan att göra om detta är enorm.

Kan inte säga att pumptracken var lika rolig, kanske för att jag lyckades skada knät, men de som verkligen kan detta är duktiga då det är relativt svårt om det går snabbt.

Katya tog tillfället i akt och chillade på hotellet, hängde på anläggningen och gick iväg till Järvsö Zoo för att se lodjur och annat smått o gott. Vi passade på att njuta av fin promenad delvis i regnet och åt en ganska god middag samma kväll som jag åkte DH – en perfekt avslutning på dagen. En trist, men också lite rolig grej som hände är att Katya också råkade skada knät så illa att de blödde lika mycket, om inte mer än mitt – av att bara trampa snett och ramla. Stackare. We are in this together.

Vägen dit och tillbaka gick väldigt väl och nu vilar vi ut hemma. Jag ärr helnöjd och kommer försöka göra om samma sak nästa år om livet tillåter. :) Mer DH åt folket!

Btw, kanske ska man byta ut detta mot att cykla Cykelvasan? Det hade varit kul.

 

Ellery Beach House review

    Blogg, Resa | 31 July 2021

Det började med att vi gifte oss, en love story. Spola fram till idag – dagen vi nyttjar bröllopspresenten som vi fick av våra vänner. Det blir Ellery Beach House – The Golden Ticket. Blir det en upplevelse? Vi använde presentkortet samt betalade extra själva för att lyxa till det ytterligare. Totalt gick notan på 6000.- SEK för två personer och en natt. Here is the experience i några ord och bilder… Tycker att stället har varit ganska hypat, men jag undrar varför…kanske hade vi otur? Både positivt och negativt alltså…

Vi ska börja packa, men solen är borta och vi börjar fundera vilken tid är det egentligen som gäller för incheckning. En snabb koll på mejlen – kl 14:00 är det som gäller där, men jag som bokade vill minnas att det var klockan 15:00 som var den utlovade tiden. Väl på hemsidan är det också just 15:00 som gäller, vilket numera skapar tydlig förvirring. Ska en lyxig upplevelse verkligen vara så svår att hantera? Ringer dem för klockan 10.00 – inget svar på telefonen med meddelandet att det är många som ringer just nu (för att avboka? :) ) och att man hänvisar till hemsidan… Hoppar in i chatten med Ellery’s personal istället som säger att det är kl 15:00 som gäller trots allt och trots att vi inte fått några mejl som flyttar fram vår incheckning… Märkligt och mötet med Ellery börjar redan på minus… Börjar fantisera om hur de skulle hantera oss om vi kom kl 14:00 trots allt, chansen är dock att vi hade snällt fått vänta…

Bilen ut till huset – en 30 minuters färd från oss. Parkering – en bit från anläggningen, vilket är bra, men det regnar och man måste springa. Som tur var så slutade det regna lika snabbt som det började så vi väntade på den stora parkeringen som var gratis. Incheckning. Lagom intresserad, men ändå lite leende personal välkomnar oss till stället med en mimosa och en genomgång av våra hålltider – rätt friskt ändå. Här kan man föreslå att ge folk välkomstdrinken efter att de har släpat in sina väskor, annars blir det lätt fel, dessutom utbildar ni folket kring var barerna finns och var de senare kan spendera ännu mer… Vidare till rummet med väskorna och drinken.

Ni vet den där känslan man öppnar dörren till hotellrummet som man valt att betala extra för för att inte få rummet med 20cm runt sängen att gå på? Well, det känslan fanns i 0,1 sekund innan vi såg att ja, rummet är ju stort, men att trots att WC är också stort är det också det enda man ser från rummet genom en glasdörr – inte duschen, inte handfatet, inte någon svag siluett att någon finns där, inte något som antyder på att det är en toalett, utan rakt av – dasset med toapappret på golvet bredvid och toaborsten. Kom igen? Är det verkligen det man vill se när man är där på en romantisk weekend? Privacy? Och duschdrapperi – för ett rum på 5490.-/natten? Glasväggar finns ju nuförtiden – ett plastskyke med knasigt tryck känns om inte annat lite ohygienisk i längden… Måste ändå säga att toaletten var vältilltagen och det bildades inga vattenpölar på golvet pga felprojektering, däremot samlades det vatten i handfatet – igentäppt eller en del av att man ska återanvända vattnet som hällt upp? Oklart. Ena tvålhållaren är i alla fall sönder, men vad gör det – det står ju 5 andra flaskor med innehåll.

Ska dock inte klaga hela vägen – sängen var fräsch trots att den gnisslade, minibaren fanns där trots endast 1 flaska vatten på 250cl för 35.-SEK för två personer (resten sprit), hårtorken fanns där trots inget eluttag på toaletten, lamporna gick att släcka ganska smidigt från sängen trots att det inte fanns några eluttag vid sängen för mobilen…

Vi bytte om direkt och gick ner till reception och vidare till Coco Beach Club – upplevelsen kan jag tycka är rätt udda – man blandar ihop folk som går i sidenklänningar till sina tidiga sittningar samtidigt som folk checkar in med resväskor och folk som går i badrockar (vår hade hål i sig och anti-theft chippet skavde i ryggen). Vem känner sig snyggast då? De i sidenklänningarna eller de i badrockarna – varför inte dela upp flödet av folk lite bättre? Man behöver ju inte gå igenom stället med finsittningen för att nå bastun liksom…

Vi blev guidade runt och fick handdukar – snabbt som bara den böjade vi leta efter en plats att bara slappna av på, men i brist på platser (hälften upptagna, hälften bortpockade pga regn som nyligen passerat) drog vi till bastun för ett senare dopp i havet. Skönt! Riktigt skönt! Och ja, personalen sprang in för att återställa timern för att hålla bastun igång.

Efter några dopp gick vi vidare till en pool vid huset där vi var ensamma till en början, men där några personer till anslöt inom kort. Vi kunde njuta av solen i någon timme där och lyckades träffa våra vänner som firade sin 10-bröllopsdag. Det var riktigt skönt! Rekommenderas. Lite oklart dock hur det skulle kännas om det var fullt med folk.

Vidare till middagen – en succé i det stora hela, men som drar ner betyget något – se längre ner kring varför. Vi fick en bra placering sittandes med utsikten mot havet och kunde njuta av varandras sällskap rätt ostört. Maten serverades snabbt och av flera i personalen som frågade om allergier och gjorde sitt yttersta för en bra upplevelse. Det vi ännu inte förstår är varför hälften av gångerna pratade de engelska och hälften av gågnerna svenska med oss – var det liksom en international thing they have? Man ser en del svengelska på hemsidan, men my gosh, why all that, liksom? :)

Åter i badrocken för att hänga vid öppna elden – även här – en lugn stund med dunkande fest på ovanvåningen, men det var riktigt skönt häng nästan ensamma.

Vi sov väldigt bra i de bekväma sängarna och kunde märklägga rummet väl. Upp till frukosten vid 08:30 och kunde redan då inse att det var en del köer vid smörgåsbordet.

Frukosten är väldigt god och hälsosam – bra kvalitetsmat och väldigt bra utbud av både varmt och kallt, frukt och ostar, juicer och kaffe/the, ja, även gingershots och körsbär med croisanter samt brieost. Men vi såg inte knäckebrödet – kanske var det för mycket annat bröd på bordet så vi kunde inte ta in alla intryck direkt? Man kunde sitta ute och inne – en trevlig upplevelse som efterföljdes av en promenad vid havet och en enklare utcheckning…

 

Betyget för hela upplevelsen? Jag måste säga att en prislapp på 5490.- för två personer och 1 natt borde ha erbjudit lite mer. I ärlighetens namn kan man för samma pengar flyga över 2 personer tur och retur till Montenegro och övernatta där på ett fint hotell 1 natt med frukost, troligtvis skulle solen och fin service ingå också…

Hotellet – 3 av 5. Någon spolade i toan och trycket i vår dusch försvann helt. Schampo i ögonen är inte att leka med. Stort rum med bra AC som inte blåser mot sängen. Helt OK utsikt mot poolen. Vänlig personal om än lite väl ansträngt leende – det gör stället lite stelt.

Spa – intressant, bra antal pooler om dessa är väldigt små. Vi gillade bastun vid havet, men tveksamt om det skulle vara huvudattraktionen. Dagbäddarna nyttjades på kvällen, men var tydligen tillval som vi fick.

Upplevelsen – avslappnande till viss del, om man lyckas njuta av lugnare stund vid öppna elden trots rejäl DJ-fest på ovanvåningen (som att ha stökiga grannar när man vill slappna av) :). Vi hade delvis tur med vädret som minskade på antalet personer vid poolerna samt fick uppleva stället i både regn och strålande sol – varje tillfälle hade sin charm och det fanns saker att göra under vistelsen i en natt, men oklart om man skulle bli uttråkad vid längre vistelse om man inte söp dygnet runt? :)

Maten – god, speciellt desserten – den var så god att den enskilt kunde vara värd ett besök i sig. Varför var vi tvungna att betala 150.- SEK för entrecot-biten är för mig oklart – det var inte wagyu biff direkt, kanske kunde man jämna ut förlusten på den biten mot att man beställer fler drinkar – vi blev inte ens erbjudna att beställa något utöver det som vi hade längre in under middagen.

Servicen – påklistrade leenden, men det kunde vi leva med. Det jobbigaste var ändå att behöva kämpa med notan där vi felaktigt blev debiterade för 2 köttbitar istället för 1. Hur svårt kan det vara om den köttbiten är också den enda saken ni tar betalt för förutom öl, vin och kaffe? Ni specade ju ändå att en av oss skulle ha fisken som ingick i paketet och en skulle ha kött…

Mr. Flint, sorry, you are out! Jag verkar inte vara den enda som tycker det. DI Weekend review

Samtidigt såg man att vissa insta-kändisar tackade för besöket och låtsades vara nöjda. Hoppas att det var genuint. De verkade fota frenetiskt, till och med att man fastnade på deras bilder…