Resa | 10 August 2021

Resor under Covid-19

Jag ska inte dölja att jag har fortsatt resa helt obehindrat under pandemin och endast i enstaka fall har jag behövt ta ett antigen-test, inte ens ett PCR-test som kostar lite mer dvs. Jag har med andra ord inte märkt av de stängda gränserna eller annat stökigt under pandemin. Alla bokade men inställda resor har blivit återbetalda och alla cancellerade flyg har jag lyckats boka om till nya.

Det jag däremot har märkt av är den ångesten man har fått som är kopplad till resorna just med tanke på osäkerheten som ändrade regelverk kan innebära för en resenär. Vem och varför beslutar man att ändra en viss regel med kort varsel? Varför säger man till exempel att “smittspridningen har ökat och främst bland unga och i samband med utlandsresor”, men samtidigt har man inte kunnat spåra vilket land man tar hit smittan ifrån, för om i enbart Sverige är smittspridningen låg, så tar man ju hit smittan om den nu ökar? Varför inte tillfälligt stoppa kontakt med det landet? Varför rödmarkerar man vissa regioner och länder när man ändå har en otrolig massa undantag när man väl läser på? Det räcker med 1 superspridare så är det kört – det säger man ju, om man lyssnar på sjukhusdirektörer…

Jag har noterat, och tror starkt på att folk kommer bli bättre på det efter allt detta, att när man läser det finstilta så gör man det mer noga nu och är bättre anpassat sig för att läsa på lagtexter eller iaf juridiska texter som beskriver en massa undantag och annat som gäller udner pandemin.

Ångesten däremot – den som finns kopplad till ändrat regelverk är nog något som kommer att infinna sig hos fler då det inte finns någon pålitlig och stabil källa och för många personer som kan sätta käppar i hjulen innan en resa kan bli av. Att en vanlig tant som tidigare skulle enbart checka in bagaget och skriva ett boardingkort utan någon specifik utbildning och tidigare befogenhet, kan nu neka ombordsstining – det är otroligt maktskifte i vår värld.

En annan sak som är kännbar är att nu när man inte har lika många direkta flyg måste man flyga runt halva jordklotet för att komma till landet bredvid. Samtidigt snackar man om Co2 och klimat…

Förresten, jag vet inte vad som är värst, pågående pandemin eller att Greta kommer mer och mer tillbaka in i tv-rutan? Kan man vaccinera sig mot både och? :)