VO2 Max update

    Träning | 2 August 2022

Jag har ju länge jagat en bättre VO2 Max värde som min Garmin mäter åt mig varje gång jag springer. Jag har statistik sedan 2017 och mitt maxvärde har alltid legat på 46, oftast under sensommaren då formen var som bäst. Även nu är den formen på väg upp och VO2 Max förbättras enligt min statstik och denna sommar vill jag nå 47 i maxvärde, så jag hoppas på några fler intervaller innen vi drar på semester.

Instagram har blivit en träningsapp, men coacher är inte så bra!

    Snack, Träning | 26 April 2021

Otroligt, men det finns numera så många coacher och tränare på Instagram som var för sig försöker komma på det bästa sättet att träna på hemma, utomhus, i grupp, i städer, i skogen och en mängd andra mer udda platser. En tanke slog mig dock – alla de som är någorlunda kända coacher kan stoltsera med ex-vis den egna kroppen som de tidigare (och inte nödvändigtvis längre) lyckats bygga upp, men att de aldrig visar upp en hel resa och vad som krävs samt ännu viktigare – vad är det exakt de som bidragit med under en kunds resa?

Man förstår att det där med att komma i form är svårt, speciellt när allt vi äter innehåller så mycket socker och annat som i längden inte är så hälsosamt. Det finns dieter som man kan följa, men även andra mer livskritiska händelser som gör att man väljer att ändra sin livsstil och därmed förändra sin fysiska form. Men vad bidrar coacherna med egentligen när man signar upp sig på en dyr månadsbetalning för att de ska fixa ens egna matschema och kopiera in några ävningar från gratisappar med fokus på kroppsdelen som kunden tror sig behöva förbättra…

Jag har inte sett en enda sådan coach som antar utmaningen och ökar upp transparensen i det hen gör och är beredd att själv gå in och vara den kunden eller ja, betala pengar för ett lyckat resultat som låter mig vara både hållbar i längden och inte tokträna som de gör i 16 week of hell för att vecka 17 gå upp i vikt igen…

Bra coacher, var är ni?

11 km gågging

    Träning | 18 April 2021

Sol! Shorts! Jogg och en kort promenad blev till gågging idag. Riktigt fint väder och årets första runda i lättare kläder!

Det gick inte snabbare att springa trots lättare kläder, men desto större leende och endorfinmängder som var på agendan idag! Whoop whoop! Hoppas det håller i sig! :)

Jag sprang iväg

    Träning | 7 April 2021

Satt hemma hela dagen igår och trots att jag jobbade nästan 10 timmar blev jag rejält utvilad. Jag tror att det är min fåtölj som gjorde susen då man kan slappna av och har en riktigt fin sittposition i den trots att man har datorn i knäna.

Det var soligt närmare kvällen och jag tänkte att jag måste ta en promenad – först på lunchen, men eftersom man har fått för sig att jobba lite till så hann jag inte riktigt ut. Dessutom var det svinkallt och blåsigt, så jag gömde mig framför datorn istället.

Eftersom jag blev piggare och piggare närmare kvällen så tänkte jag att den uteblivna promenaden skulle bli av på kvällen istället, men vad är en promand efter sn ehldag sittande? Ingenting såklart, så jag drog på mig löparskor och vindtät jacka och tog mig ut på en jobbig 5 km tur i motvind och +3. Som belöning fick jag svettas i solen och fick min endorfinkick trots allt. Helt värt det.

Bjuder på några bilder från kvällen som avslutades med…ja, ingenting, bokstavligen… lite mat och dusch bara…Produktiv dag trots allt!

 

19,5 km run of the day

    Blogg, Träning | 18 October 2020

Idag var det dags för en riktig lång löptur.

Jag brukar springa cirka 8-10km åt gången och sällan springer längre, men eftersom veckan har gått i jobbets tecken, så har jag endast hunnit med en 8 km runda. Jag var tvungen att ta igen lite.

Det var kallt. Riktigt kallt. Trots vissa svaga solstrålar har tempen inte gått upp högre än till +6, men vinden blåste på riktigt ordentligt. Det tillsammans med lite hagel halvvägs in i rundan och kyla av svetten… Ingen vidare kombo om man vill fortsätta vara frisk.

Nåväl. Jag njöt av varje sekund. Utan ansträngningar, utan måsten, jag gick och sprang om vartannat den senare delen av sträckan. Kroppen känns helt perfekt och tempot när jag väl sprang var bra. Jag tror att yoga och strechning har tillsammans med sommarens löprundor har gett mig enormt mycket och känns av än idag. Riktigt kul!

Bjuder på en bild. Höstfärger, naturligtvis.

MTB i Hellas

    Blogg, Träning | 28 September 2020

“Långa lätta” hette banan som jag hittade på en MTB-sida där proffsen delade mig sig av GPS rutter de har åkt. Jag och Anders skulle försöka oss på en tur – jag med min MTB och han på sin nyfixade gamla cykel som gjorde jobbet, men saknade varken mönster på de smala däcken eller hade någon dämpning alls. Det skulle vara en kul grej. Trodde vi… 🚵‍♂️😬

Rutten var allt annat än “lätt” och ja, den var ändå lagom lång. Vi var tvungna att ändå bitvis bära cyklarna och gå längst med riktigt branta stigningar, parera rötterna och en del stora och hala stenar. Jag har fortfarande kvar ett fint blåmärke efter att ha missat att landa på pedalerna i nedförsbacke. Anders landade också en vurpa efter att ha fastnad med SPD-pedalerna.

Nåväl. 22km och en riktigt rolig runda som slutade på en cykelverkstad för min del. Det ska vi ändå göra om sa vi.

Måste erkänna att man började leta efter en ny cykel när man kom hem efter den rundan. För vad skulle kunna förbättra rundan? Jo en ny cykel och på inget sätt en bättre kondition eller fint sällskap. Haha!

Varje dag på cykeln är en bra dag! Måste erkänna att jag saknar tiden med Team Rynkeby och kampen mot barncancer samt den resan till Paris som vi gjorde 2013… historiskt är på så många sätt… på två hjul!

Back to basics

    Blogg, Träning | 13 September 2020

Efter en sommar med mycket tränings utomhus var vi idag tillbaka till gymmet. Denna gång var det inte yoga som vi testat på några gånger utan det blev lite löpträning för Katya och vikter för mig. Ett bra pass, en det viktigaste är att vi gjorde det!

Btw, bjuder på en bildserie som vi har börjat samla på. Hissbilder. Det har blivit lite av en ritual att pose:a så fort vi kliver in tillsammans. Ett roligt sätt att spendera de sekunderna på och ett gott minne som man kan göra ett kollage av lite senare. :)

Motocross som ny upplevelse

    Blogg, Träning | 26 August 2020

Oh wow! Vilken känsla av frihet och adrenalin på samma gång!

Jag har suttit på en motorcykel förut och kan hantera den någorlunda, men det där med att testa motocross på en riktig bana och på en 250cc hoj var en upplevelse som jag kommer bära med mig en riktigt bra stund!

Hittade det här konceptet där man kunde prova på och även fortsätta köra motocross vid enstaka tillfällen utan att binda upp sig för en hel säsong eller termin. Där man också hade bra tränare, färsk utrustning och nära stan. Unikt! Crosskolan.se är de som kör konceptet och det ser ut att vara lyckat då man bokar upp tillfällen ganska snabbt.

Jag vet att det där med att återberätta hur kul det var inte är så kul att läsa, men kan varmt rekommendera detta. Inte alls farligt, men visst ska man ha respekt för krafterna – väldigt lätt att hamna utanför banan och att det då ska göra ont. Gör man dock sakerna rätt är det en fantastisk upplevelse!

 

Garmin hacked – träning upphört?

    Träning | 30 July 2020

Helt otroligt! Jag har ägt flertalet Garmin klockor under flera år – ja, säkert i 7-8 år har Garmin följt med på mina träningsrundor. Det är för första gången som jag tidigare skrivit om som jag valde att följa ett 12-veckors program för att förbättra min löpning.

Vad händer då? Ju Garmin blir hackat av en rysk hackergrupp Evil Corp som begärt 10 MUSD i ett så kallat ransomware attack. En vecka har det pågått (ungefär) och inget fungerade med klockan eller programmet och man insåg hur träningen påverkades. Visst är klockan i sig ingen anledning till att träna / inte träna, men när man inte ser någon utveckling blir det demotiverande att fortsätta. Jag höll dock i och körde på ändå. Vad händer då? Jo, utveckling som märks av både klockan som noterar ett Vo2Max på en bra nivå, höjer min nivå för performance samt jag noterar utvecklingen på vågen – minus hela 4,1 kg på 2,5 vecka. Helt OK motivation till att fortsätta… Klockan är inte allt. Garmins ryckte är skadat och jag litar inte på deras varumärke längre. Dessutom har jag erfarenhet av deras väldigt dåliga support, så någon mer Gramin-klocka blir det inte i framtiden.

1/4 mile för löpturer

    Blogg, Träning | 15 July 2020

Gårdagens löptur kändes som en dragrace när jag sprang längst en raksträcka förbi Bromma flygplatsens landningsbana. Skönt att släppa tankarna, fokusera på en punkt långt borta på horisonten och köra mitt andra schemalagda pass…