Löpning är inte min grej…denna säsong.

    Träning | 12 September 2023

Helgen som nyligen passerat så snabbt har nog varit den mest hektiska helgen på länge. Det är självförvållat dock, låt mig förklara.
Lördagen skulle spenderas med en massa fysiskt krävande aktiviteter, och lustigt nog råkade dessa samlas under en och samma dag utan möjlighet till ombokning. Jag ville så gärna delta och testa mina egna gränser…

Förmiddagen skulle spenderas på en MC där SMC Knixkurs skulle stå för underhållningen och utbildningen – mer om det separat i nästa inlägg.
Eftermiddagen skulle dock bli desto varmare och Stockholm Halvmarathon stod på agendan.
På kvällen skulle jag träffa en kollega för en bit mat, men skulle naturligtvis hinna hem emellan för ombyte.

Jag vet inte hur jag tänkte, men 4 timmars aktivitet på hojen följt av 2 timmars dryga löptur i 24-graders värme var ändå rätt utmanande.

Jag kom till startlinjen i tid och värmde upp. Jag åt och drack lagom rätt inför ett lopp som jag inte gjort på cirka 5-6 år, men visst hade jag en ambition om att nå ett bra resultat och måltid. Hur tänkte jag där?

Den korta versionen av detta är att närmare än såhär till mållinjen har jag inte varit. På bilden står jag på andra sidan staketet – tyvärr.

Det blev helt enkelt för lite träning, för mycket annan aktivitet än fokus på löpningen den dagen och kroppen orkade inte med – för första gången i mitt liv fick jag kliva av ett lopp. Trots att jag lyckades springa 10km av 21km så valde jag att ta hand om min kropp än att plåga den. Ibland måste man välja…även om det skapar ett hack i lopp-kurvan och skadar egot.

Så jag återupptar seriös träning för att kunna göra en sk. come back och slutföra ett lopp med ett bra resultat under kommande säsong. För det kommer det behövas lite uppoffringar och det är jag redo för, eftersom det väger upp för den sämsta känslan när man behöver bryta ett lopp som man sett fram emot så länge.

Bästa tiden jag haft på Halvmarathon var under 2015 då jag sprang på 1 timme och 50 minuter. Dit ska vi igen!

MC Lektion 5 och 6

    Blogg, Snack, Träning | 22 April 2023

Första veckan med MC tips och tricks avslutades på topp med blandning av krypkörning som gick sådär och även högfartsbanan som jag lyckades att hitta rytmen i.

Jag måste säga att jag har kikat på högfartsprovet på youtube så många gånger, och alltid tänkt igenom varje steg och till och med övat olika hand och kroppsrörelser som teoretiskt skulle underlätta när man väl sitter på motorcykeln. Sanningen är att det hjälpte nog för både väjning åt höger och vänster satt riktigt bra och jag kom upp i 50 km/h på tredje försöket för att sedan stadigt hålla rätt hastighet igenom banan. Visst jag var nära att flyga ut ur banan och landa i ett träd i närheten och bakhjulet låste sig för en sladd i en kurva, men samtidigt insåg jag cykeln kapasitet. Bra dag ändå!

Och inte minst – wow, jag har haft en helt fantastisk vecka med bra lärare, otroligt bra väder, snabb inlärningskurva, utmanande övningar som jag till slut lyckades bemästra någorlunda bra inför en uppkörning och alla saker man var tidigare rädd för var inte något problem alls. För hjärnan är det enda som sätter stopp för vår egna utveckling.

En insikt till är att min stressnivå under veckan, iaf enligt Garmin som är alltid på handlen, har sjunkit enormt och jag tror faktiskt det har med blandning av upplevelser att göra. Det är bra att hålla på med flera olika projekt för man byter miljön och tankarna som snurrar i huvudet – det i sin tur leder till nya upplevelser och endorfiner.

Nästa vecka är det endast 3 lektioner inbokade för att veckan därefter återgå till några mer frekventa körlektioner inför Risk Ettan på Gillingebanan. Blir skoj!

MC Lektion 4

    Träning | 20 April 2023

Idag körde vi några inbromsningar för att repetera senaste lektionens lärdomar och sedan gick raskt vidare till att köra 8:or runt konerna, både höger och vänstersväng i högre hastighet. Både i upp- och nedförsbacke.

Bakbromsen hjälper med balansen, kopplingen med hastigheten, blicken med svängradien och om man lutar sig bakåt i svängen behåller man övre delen av kroppen mycket mer rörlig och flexibel för bättre balans och manövrering.

Nästa lektion utlovas handla om slalombanan, snabba vändningar och hårda, men kontrollerade inbromsningar.

Älskar utmaningen, den är både fysisk, men också mental då man måste tänka sig för innan man gör något, som tur är verkar kroppen svara bra på all synkronisering av koppling, bakbroms, växling och balans+blick. Hade två lärare som hjälpte mig idag så känner mig extra glad för alla goda råd!

MC Lektion 1

    Träning | 17 April 2023

Idag var det dags för första MC lektionen. Denna omgång på gården med krypkörningsövningar på både asfalt och i skogen med tuffare terräng där kopplingen skulle sliras och balansen hållas. Extra knepigt och lärorikt. Att växla upp och ner i farten är inte längre ett problem, men att hitta dragläget i uppförsbacke när framhjulet är i djupare grop och en kvist som skrapar mot hjälmen visade sig vara desto svårare uppgift. Anyway, nya upplevelser idag, vilket i sig är en bra grej!

Det enkla: att växla upp/ner och bromsa från högre farter samt köra rakt fram.

Det svåra: att hitta dragläget i svängarna och att inte balansera med knäna istället för rumpan/överkroppen – tappar det fullständigt.

Att hoppa på en motorcykel är en rolig grej om man har en plan och detta verkar vara ett ganska stort och kostsamt projekt. Intensivkursen är inbokad till slutet av Maj där sista lektionen sker samma dag som jag ska skriva teoriprovet. Oj vad det går nu – känns som att April och Maj kommer bara swischa förbi. Gäller att passa på att sola mellan varven.

VO2 Max update

    Träning | 2 August 2022

Jag har ju länge jagat en bättre VO2 Max värde som min Garmin mäter åt mig varje gång jag springer. Jag har statistik sedan 2017 och mitt maxvärde har alltid legat på 46, oftast under sensommaren då formen var som bäst. Även nu är den formen på väg upp och VO2 Max förbättras enligt min statstik och denna sommar vill jag nå 47 i maxvärde, så jag hoppas på några fler intervaller innen vi drar på semester.

Instagram har blivit en träningsapp, men coacher är inte så bra!

    Snack, Träning | 26 April 2021

Otroligt, men det finns numera så många coacher och tränare på Instagram som var för sig försöker komma på det bästa sättet att träna på hemma, utomhus, i grupp, i städer, i skogen och en mängd andra mer udda platser. En tanke slog mig dock – alla de som är någorlunda kända coacher kan stoltsera med ex-vis den egna kroppen som de tidigare (och inte nödvändigtvis längre) lyckats bygga upp, men att de aldrig visar upp en hel resa och vad som krävs samt ännu viktigare – vad är det exakt de som bidragit med under en kunds resa?

Man förstår att det där med att komma i form är svårt, speciellt när allt vi äter innehåller så mycket socker och annat som i längden inte är så hälsosamt. Det finns dieter som man kan följa, men även andra mer livskritiska händelser som gör att man väljer att ändra sin livsstil och därmed förändra sin fysiska form. Men vad bidrar coacherna med egentligen när man signar upp sig på en dyr månadsbetalning för att de ska fixa ens egna matschema och kopiera in några ävningar från gratisappar med fokus på kroppsdelen som kunden tror sig behöva förbättra…

Jag har inte sett en enda sådan coach som antar utmaningen och ökar upp transparensen i det hen gör och är beredd att själv gå in och vara den kunden eller ja, betala pengar för ett lyckat resultat som låter mig vara både hållbar i längden och inte tokträna som de gör i 16 week of hell för att vecka 17 gå upp i vikt igen…

Bra coacher, var är ni?

11 km gågging

    Träning | 18 April 2021

Sol! Shorts! Jogg och en kort promenad blev till gågging idag. Riktigt fint väder och årets första runda i lättare kläder!

Det gick inte snabbare att springa trots lättare kläder, men desto större leende och endorfinmängder som var på agendan idag! Whoop whoop! Hoppas det håller i sig! :)

Jag sprang iväg

    Träning | 7 April 2021

Satt hemma hela dagen igår och trots att jag jobbade nästan 10 timmar blev jag rejält utvilad. Jag tror att det är min fåtölj som gjorde susen då man kan slappna av och har en riktigt fin sittposition i den trots att man har datorn i knäna.

Det var soligt närmare kvällen och jag tänkte att jag måste ta en promenad – först på lunchen, men eftersom man har fått för sig att jobba lite till så hann jag inte riktigt ut. Dessutom var det svinkallt och blåsigt, så jag gömde mig framför datorn istället.

Eftersom jag blev piggare och piggare närmare kvällen så tänkte jag att den uteblivna promenaden skulle bli av på kvällen istället, men vad är en promand efter sn ehldag sittande? Ingenting såklart, så jag drog på mig löparskor och vindtät jacka och tog mig ut på en jobbig 5 km tur i motvind och +3. Som belöning fick jag svettas i solen och fick min endorfinkick trots allt. Helt värt det.

Bjuder på några bilder från kvällen som avslutades med…ja, ingenting, bokstavligen… lite mat och dusch bara…Produktiv dag trots allt!

 

19,5 km run of the day

    Blogg, Träning | 18 October 2020

Idag var det dags för en riktig lång löptur.

Jag brukar springa cirka 8-10km åt gången och sällan springer längre, men eftersom veckan har gått i jobbets tecken, så har jag endast hunnit med en 8 km runda. Jag var tvungen att ta igen lite.

Det var kallt. Riktigt kallt. Trots vissa svaga solstrålar har tempen inte gått upp högre än till +6, men vinden blåste på riktigt ordentligt. Det tillsammans med lite hagel halvvägs in i rundan och kyla av svetten… Ingen vidare kombo om man vill fortsätta vara frisk.

Nåväl. Jag njöt av varje sekund. Utan ansträngningar, utan måsten, jag gick och sprang om vartannat den senare delen av sträckan. Kroppen känns helt perfekt och tempot när jag väl sprang var bra. Jag tror att yoga och strechning har tillsammans med sommarens löprundor har gett mig enormt mycket och känns av än idag. Riktigt kul!

Bjuder på en bild. Höstfärger, naturligtvis.

MTB i Hellas

    Blogg, Träning | 28 September 2020

“Långa lätta” hette banan som jag hittade på en MTB-sida där proffsen delade mig sig av GPS rutter de har åkt. Jag och Anders skulle försöka oss på en tur – jag med min MTB och han på sin nyfixade gamla cykel som gjorde jobbet, men saknade varken mönster på de smala däcken eller hade någon dämpning alls. Det skulle vara en kul grej. Trodde vi… 🚵‍♂️😬

Rutten var allt annat än “lätt” och ja, den var ändå lagom lång. Vi var tvungna att ändå bitvis bära cyklarna och gå längst med riktigt branta stigningar, parera rötterna och en del stora och hala stenar. Jag har fortfarande kvar ett fint blåmärke efter att ha missat att landa på pedalerna i nedförsbacke. Anders landade också en vurpa efter att ha fastnad med SPD-pedalerna.

Nåväl. 22km och en riktigt rolig runda som slutade på en cykelverkstad för min del. Det ska vi ändå göra om sa vi.

Måste erkänna att man började leta efter en ny cykel när man kom hem efter den rundan. För vad skulle kunna förbättra rundan? Jo en ny cykel och på inget sätt en bättre kondition eller fint sällskap. Haha!

Varje dag på cykeln är en bra dag! Måste erkänna att jag saknar tiden med Team Rynkeby och kampen mot barncancer samt den resan till Paris som vi gjorde 2013… historiskt är på så många sätt… på två hjul!