Te – hur svårt kan det vara?

    Blogg | 24 September 2020

Te! Har på sistone druckit så mycket av den varma drycken att jag är helt besatt av kulturen, växten, framtagningen av smaker och blandningar osv.

Det ska vi ge till publiken på sikt i form av en exklusiv butik online, men än så länge kan vi börja med själva ordet, så det finns en hel del frågor om stavningen.

Till svenskan kom ordet från engelskan, som fått sitt ord från holländskan, som hade det direkt från Xiamen. I vardagssvenska påträffas flera olika stavningar, bland annat “the”, ““, “tea“, “tee”, “thé”, “thee”, “thée”. Dock är te den enda accepterade stavningen enligt Svenska akademien.

Road Trip Report 8: Rostock – Stockholm and a night ferry

    Resa | 24 September 2020

Vi hamnade på färjan efter att ha spenderat 1 timme i hamnen och innan dess på Rewe där vi handlade några flaskor vin och öl.

Parkerade bilen på övre däck utomhus och kunde snabbt och numera rutinerat hitta till vår hytt och somna riktigt snabbt efter en snabb dusch. Som tur är var inte hytten lika sunkig som den förra, så det gick ändå bra att få bra sömn.

Upp rätt tidigt, men också vältajmat på minuten för så fort vi blev klara har de sagt att alla bilförare kunde nu gå upp till sina bilar, vilket vi också gjorde.

Vi valde att åka direkt mot Stockholm utan några stopp, så vi gjorde det. Väl på vägen insåg jag att tröttheten och den låga hastigheten och även den obefintliga trafiken gjorde det så att övervakningen av bilens körhjälpfunktioner blev jobbig och jag behövde få i mig lite frukost.

Donken it is! Några burgare till frukost – vem drömmer inte om det? Tillbaka till bilen, i med två Red Bulls och vips var vi framme i Stockholm efter en riktigt lyckad resa. Vi var framme vid cirka 14:15 i Stockholm efter att ha klivit ur färjan kl 07:15, vilket får ändå vara helt godkänt.

Resan gick på cirka 18-19 kSEK – ganska dyrt givet att vi inte bodde på några lyxhotell och inte besökte några bättre restauranger, utan åt på OK ställen. Hade man kunnat uppleva mer för pengarna? Kanske, men den friheten vi hade under corona med bilen och det antalet städer som vi besökt var ändå svårslaget, så vi var riktigt nöjda båda två! Roadtrips forever!

Road Trip Report 7: Köln – Hannover – Schwerin

    Resa | 24 September 2020

Köln – Hannover – Schwerin – vad gjorde vi där egentligen? Not so much måste ändå erkänna.

Hannover åt vi riktigt goda schnitzlar i som serverades med av en trevlig rysk servitris på ett väldigt poppis ställe mitt i stan. I övrigt var det OK hotell som låg vid mässan en bit bort från staden.

Vi promenerade som vanligt och har väl inte sett något utöver det vanliga. Det var vackrare ställen som vi hann besöka de andra dagarna – nu var det bara att glida med på enklare stadssemester på vägen hem egentligen.

Schwerin minns jag endast tack vare slottet som också var rätt fint. Minns också värmen som vi upplevde – typ 32 grader och vi åt en parodi till schnitzel (vi var ju tvungna att testa och jämföra) där. Vi var slut och värmen gjorde inte saken bättre. Schwerin har ändå inte imponerat så värst, så det blev en lugn transportsträcka förbi den staden och slottet som var där. Helt OK, men inget “wow” ställe. Ett lugnt avslut på semestern.

Nu när jag skrev ovan kom jag också på en situation som vi upplevde där – en tant i en butik som vi ville besöka i ett försök att hitta glass har börjat skrika och förklara något till mig. Jag trodde hon ville att jag skulle sprita händerna eller ta på mig ansiktsmasken lite bättre, så jag gjorde det. Jag förstod inte vad hon ville då hon skrev på tyska. Någon i kön översatte att jag skulle ta en korg, vilket Katya gjorde, men när vi sedan gick vidare började hon skrika igen – jag skulle också ta en korg för att kunna gå in i butiken. Samtidigt passerade folket oss bakom och gick in utan korg. Här tog tålamodet slut. Varför ska både jag och Katya ha en korg var för att gå in i denna skitaffärs som såg ut som Inn&Finn? Jag slängd korgen längre in och vände. Katya gjorde samma sak i protest. Helt jäkla otroligt. Så ja, eter detta får Schwerin ett sämsta betyg på hela resan. Inte nog att man blev påtvingad masker och handsprit – nu var man tvungen att ha en korg. Vad skulle bli nästa “ordnungs”-regel – att vi inte får gå ut ur affären utan att handla? Skulle vi bli genomsökta? Fy!

Road Trip Report 6: Königswinter – Bonn – Köln

    Resa | 24 September 2020

Königswinter och Bonn besökte vi på vägen till Köln där vi skulle övernatta. Vi åt frukost i Königswinter och såg en riktigt lustig äldre man som besökte fiket där vi åt. Han såg ut att vara en gammal krigsveteran och hade lustigt sätt att föra sig på. Har pratade riktigt högt och kastade saker omkring sig. Han fick ex-vis en meny som han kastade på bordet framför sig och sedan öppnade det lugnt. Han kastade ett paraply på bordet och sedan lyfte han bort det från bordet för att lägga den i väskan.

Frukosten var god. Vi gick vidare. Ett av de vackraste slotten som vi såg i Tyskland måste ha varit här. Drachenfels slott som vi besökte på toppen var väl värd ett besök. Det tog någon timme att ta sig ner och vandra där omkring, men det var så vackert att jag rekommenderar det besöket om ni är i krokarna. Vyerna och slottets utförande lämnar ingen orörd. Jag själv är inte slottsfantast men tyckte om det stället.

Vidare till Bonn – en liten håla, om jag ska vara ärlig och efter ett stopp vid Operan / Teaterhuset så insåg vi att staden är ändå rätt sunkig så vi stannade inte där så länge utan föredrog att ta oss vidare till Köln för att se domkyrkan.

Sagt och gjort – Köln – Domkyrkan som låg mitt i staden – ganska nära vårt hotell så det blev några längre promenader runt kvarteret, och den kvällen drog vi vidare till ett hamburgerställe som serverade riktigt god öl och någon form av burgare som vi upplevde som fitnessburgare – egentligen mackor med lite finare och hälsosammare alternativ än det man hittar i vanliga fall.

På vägen hem köpte vi godis för att kompensera burgaren och gick och smaskade samt fotade blixtar som syntes på andra sidan floden. En härlig promenad tillsammans, mitt i mörka Köln efter ännu en händelserik dag och några städer som vi fick uppleva tillsammans!

Road Trip Report 5: Heidelberg

    Blogg | 24 September 2020

Dag 5 och resan fortsatte. Nu var vi rätt slitna efter så många nya intryck och så många mil. Många skratt och gott sällskap höll oss vid liv och vi var hungriga efter mer upplevelser.

Vi vaknade extra tidigt – vid 06:00 för att redan vid 08:00 vara i bilen och ta oss cirka 4 timmar bort till Heidelberg – ett ställe som varken Vicky och hennes sambo eller vi hade besökt tidigare. Eftersom resan tog en bra stund så lyckades alla i bilen somna förutom mig då som körde på. Ganska lugna vägar utan trafik och det gick ganska smidigt att ta oss hela vägen ner.

Just nu minns jag inte så mycket av Heidelberg och är tvungen att kika på bilderna i mobilen – vad gjorde vi där egentligen?

Jo, vi såg slottet, vi promenerade upp och ner och ja, vi åt. Det vanliga man brukar göra på semestern fast nu har vi upplevt så många vackra vyer på vägen (jag iaf, de andra sov bort det mesta hehe).

Jag älskar friheten i roadtrips då man kan stanna och åka vart och när som helst – det var riktigt länge sedan som vi gjorde en bra road trip och ja, förutom Tyskland kvarstår en bra roadtrip med Katya till Norge – jag skulle vilja visa henne norska fjordvärlden – typ Geiranger fjordarna. Det får vi göra med vår nästa bil då kanske, även om Audi Quattro är exakt det man behöver på en sådan resa.

Nåväl, back to Germany…

Natten innan resan sov vi inte heller då vi råkade parkera bilen precis utanför fönstret och preciiis utanför ett riktigt stökigt studentboende där folk sprang omkring och smällde spritflaskor och söp till typ 04:30 på morgonen. Trots totalt lugnt område så var de stunderna riktigt stökiga och skrek till varandra och kastade cyklarna. Jag som var orolig för bilen tittade ut stup i kvarten och kunde knappt sova… Ja, ibland är det bra att inte se bilen och bara sluta bry sig – vad har man försäkringar till för anyway? Justja – tillbaka till Heidelberg-resan…

På vägen tillbaka började det regna – rejält. Vi lyckades se Romantic Route och några slott på vägen innan det blev helt mörkt och direkt när första molnet täckte över oss och solen var inte längre synlig så åkte vi in i något skogsområde med riktigt krokiga vägar så jag kände mig som en riktig rallyförare. Någon halvtimme senare kom vi ut på autobahn och regnmängden ökade. Jag kröp i 100 km/h medan andra sov – igen. Otroligt! Körde jag för lugnt? Vi kom hem vid 23:00 och var heeeeelt slut.

Road Trip Report 4: Road trip on a Road Trip

    Resa | 24 September 2020

Alla vaknade. Snabb dusch. Frukost för de som så ville. Dagens sysselsättning fick bli en kortare road trip för att se närliggande städer. Destinationen fick bli Monschau.

Vi satte oss i bilen och det började snabbt spöregna. Well, åtminstone fick jag bilen tvättad från alla mygg som samlats på vägen. Helt ren bil eftersom det regnade sååå mycket.

Eftersom Monschau ligger i en dal bland höga berg så lyckades vi lura regnmolnet och det stannade på bergets ena sida medan vi fick promenera i lugn och ro och se staden. Promenad och jordgubbstårta var på agendan – helt perfekt en sådan dag.

Efter några timmar var vi klara och styrde bilen mot Aachen. Staden i sig bjöd inte på något speciellt. Vi såg en helt tom red light district och hade många skratt på vägen. Tyckte inte om staden så mycket helt ärligt.

Vi åkte tillbaka till Dusseldorf och åt middag och grillade på balkongen. Det vi upptäckte var att det finns gröna stora papegojor som flyger helt fritt i det vilda i Dusseldorf och är ett välkänt fenomen. Vi trodde att den äppelsaft vi blev bjudna på var något annat när vi först såg det själva, men efter en snabb googling insåg vi att vi hade missat rätt intressant fakta om staden – iaf något som väldigt få känner till om man inte bor i området dvs.

Efter maten tog vi en kort promenad vid floden och ja, en fågel träffade mig efter en välsiktad rännskita i luften :) Vi skrattade och gick vidare för att äta glass – jag brydde mig inte så mycket helt ärligt – semestern får en att slappna av på ett helt annat sätt.

Vi avslutade kvällen med ytterligare ett spel som jag också förlorade. Haha. Inte min dag nog, men vad gör det när man är i perfekt sällskap?

Hemma hos Vicky provsatt vi deras fåtölj som visade sig vara väldigt bekväm – nu kan vi säga att vi köpte en sådan direkt efter hemkomsten och Katya sitter i den i skrivande stund – riktigt bekvämt fynd!

Helgen var inte slut – fortsättning följer.

Startar en lördag

    Blogg | 19 September 2020

Vaknade tidigt imorse. Utan väckarklockan. Snart dags för badminton. Det är min mormors födelsedag och jag är både glad och ledsen. Glad för att hon nu är 84 och fått uppleva så mycket, ledsen är för att jag inte varit nära henne. Livet är inte oändligt. Så här sitter jag, en lugn morgon framför datorn och med egna tankar.

Livet går vidare. Så även denna morgon. Det blir en bra dag! Det vet jag! :)

Och ja, Grattis Mormor. Du är bäst! <3