Sushi Sho review – sorry, not worth it

    Blogg | 4 March 2024

Vi har nyligen varit på Sushi Sho – Michelin Guide sushi i Stockholm med för närvarande 1 stjärna. Jag, min fru och min mor varit där i mitten av Februari 2024, som en rolig grej, utan anledning utan mest för att testa något nytt. Vi alla älskar sushi och tycker om att prova ny mat och upplevelser, så efter att ha fått ett bord för 3 personer var vi förväntansfulla och hoppades på en bättre upplevelse. I ärlighetens namn finns det inte alls så många Michelin krogar som serverar just sushi i Stockholm – värt ett besökt, tänkte vi.

Upplevelsen började med bokningen – allt gick smidigt till och det fanns några enstaka tider som man kunde boka online genom att ange kreditkortets nummer och telefon.

Väl dags för besöket en kall februari-eftermiddag. Vi kom aningen tidigare – ca 15 minuter och tog en promenad runt huset för att fördriva tiden. När vi väl passerade såg vi att de städade och hade dörren på glänt för att vädra lite. Spännande! Väl tillbaka efter korta promenaden ser vi att ca 8 personer står vid dörren och fryser samt också vill nog komma in, men 3 minuter innan det var verkligen dags städades det fortsatt. Nåväl, vi som var för sugna att avnjuta en god måltid. Vi väntade lite till i kylan.

15:00, dörrarna öppnas och vi får en fråga om vem som stått här längst – det sällskapet var välkomna in först att hänga av sig jackorna och ta plats vid bordet.

Vi var ju inte först som stod och väntade, så vi kom in som sällskap nummer två och välkomnades av en kille…med en snorkråka i näsan. Just detta är lite roligt, men ja, sånt som händer, så vi la väl inte märke till det något mer – personal som personal, sådant som händer, mänskligt etc.

Vi får plats vid fönstret och serveras rätt snabbt en varm handduk som skulle värma händerna efter kylan – nice! Lite synd att handduken liknade en Friskis Svettis svetthandduk som inte bytts ut på länge och såg rätt sliten ut. Det visade sig senare att den skulle ligga blöt och kall under hela vistelsen, trots att det serverades både blöta och torra servetter under middagen att torka fingrarna med… Oklart varför sådant utseende och nyttan av en liggande kall handduk under besöket.

Innan vi hann förstå att vi var äntligen inne så började man servera “kockens val” av sushi. Jag kommer ärligt talat inte ihåg ordningen som fisken serverats i eller vad fisken hette, för jag insåg att vi skulle visst bli serverade av samma snubbe, med snorkråkan som hängde där… Första fisken kom på en tallrik och vi fick en kombucha att bryta smaken med emellan varven – det smakade bra!

Innan vi hann tugga i oss förta biten blev vi snabbt serverade nästa portion – den andra portionen serverades så snabbt att de inte ens hunnit ta bort första tallriken, vilket råkade skapa lite stök vid serveringen på de små borden i det trånga utrymmet så att alla fick knappt plats.

Mellan serveringar såg vi på hur kocken torkade av skärbrädan med en rosa disktrasa – inget jag har synpunkter på, men den starka färgen tog faktiskt fokus ifrån fina fisken eller den tekniken som användes för att forma sushibitarna och skära upp fisken. Det såg proffsigt ut – det är ju ändå Michelin restaurang, så man tar in upplevelsen lite extra.

Vi fortsatte vår måltid, snackade lite och njöt av sushin som ändrade färg, form och smak samtidigt som det introducerades med fiskens ursprung och sort.

Mitt under serveringen kom det in en medarbetare som kramades lite snabbt med snubben med snorkårkan och sprang vidare in i köket för ombyte. Lite oklart om snubben efter denna kram och kontakt med jackan hade tvättat händerna eller inte – jag såg verkligen inte, men jag tänkte på det i brist på andra upplevelser. Sushi fortsatte att serveras.

Vi åt vidare av olika fiskar som serverades utan tallrikar utan gavs till oss på en liten bricka där vi med händerna skulle ta sushibitarna. Helt OK om riset skulle hålla ihop, men däremot skulle vi också få smaka på sushirulle i sjögräs. Till skillnad från de som satt vid baren och serverades direkt av kocken som rullade sushi-tacon och gav de direkt till varje gäst i handen satt vi ju vid bordet längre bort och för att få tag i sushibiten skulle rullen passera två olika händer (kocken och den som serverade oss utan tallriken) – synd, då det upplevs som att man blir serverad rester från bordet som något bär runt på och skickar mellan händerna bakom ryggen på de andra. Det gjorde också att riset blev kallare och höll varierande temperatur igenom serveringen även om riset var bra och välkokt och inte sönderpressat.

Kollegan som kom in och bytte om från jacka till vitare kläder började servera oss och frågade om vi pratade svenska, eller engelska (varför inte fråga sina kollergor om detta?). Men innan hon serverat oss sprang hon in på toaletten och kollat in huruvida det var städat där eller ej. Varför just så äckligt och utan uppmärksamheten till små detaljer? Speciellt i sådan miljö där kocken och serveringspersonal är en del av upplevelsen och står verkligen i centrum framför gästerna 100% av tiden.

Lagom till sista bitarna började kombuchan ta slut. Som vi fick veta vid serveringen är att kombuchan bryggdes “av en snubbe som i princip brygger det i sin garderob, hehe” (citat). Jag undrar om det låg kalsonger eller strumpor i samma garderob. Haha. Nåväl. Kombuchan var god och inget vi behöver anmärka på här.

Vi närmade oss slutet på middagen och blev erbjudna att lägga till några sushibitar till – alla fick se den oskyddade fisken som vandrade runt rummet på en skärbräda. Vi hörde av några gäster som besökt stälet tidigare att det ska det vara värt när man ändå är på plats. Så ja, vi tog den rundan. Och åkte på en senig (?) fisk som smälte lagom sakta på tungan. Oklart om det var värt, men ja, det blev en del av upplevelsen.

När vi väl var klara var et dags att lämna lokalen som hade skiftande temperatur under middagen – från svalt till jättevarmt och tillbaka. Förstår att det ska vara fuktig luft men ändå konstigt att just temperaturen skiftat en del.

Vi hämtade ut våra jackor från rummet bredvid efter att ha betalat notan vid boret och gick därifrån – stinkande som fiskar, eftersom våra jackor stank just det – fisk.

Jag förstår inte hur svenskar kan svälja denna typ av servering för dessa pengar. 3 personer gick på ca 5500.- SEK inkl dryck, dricks 10% och tillägg som de hade som extra servering (två extra bitar). Serveringen tog 1 timme, det var fullsatt och det var dock inte alla som tog tillägget.

Jag upplevde detta som en urusel servering även om viss fisk var bra och god. Tillägget och den finare fisken hade senor i sig så min fru gav faktiskt bort sin bit till mig för hon tyckte inte om den. Det var varken udda fisk eller smak och inte heller någon wow-känsla efteråt som gör besöket värt det. Mitt sällskap skulle inte göra om det och ärligt talat inte jag heller, tyvärr. Vi ville besöka stället väldigt länge…och nu gjort det.

Licens +1

    Blogg | 13 January 2024

Dags för jägarexamen. Förra året var det MC utbildning nu är det annat område man breddar kunskaperna inom.

All-in parroting

    Blogg | 3 November 2023

Vem kunde tro det här? Ingen. Inte ens jag i min vildaste fantasi. Men vadslagningar med sig själv om att kunna nå 200 subs på en vecka på IG med enkel content är ändå farliga.

Resultatet? Det här!

Ja, det är jag som driver kontot. Det får bli vår hemlis…

New runners

    Blogg | 26 September 2023

Sitter och läser mer om löpning samt hur man kan förbättra sin träning med intervallträning och variationen i löpturer, vilket jag kanske saknat på sistone. Efter att ha plöjt igenom en massa sociala medier och konton inser jag att ett nytt varumärke har dykt upp på mångas fötter och i form av ryggsäckar, t-shirtar etc. Det är HOKA.

Efter att ha varit trogen mina Gel Kayano Asics är jag tyvärr väldigt missnöjd med mina Kayano 29 som också får bli det sista långsamma skoparet jag äger. Byter nog till Hoka Gaviota 5 härnäst till nya säsongen.

I övrigt glad att ha hittat vettiga artiklar pch youtube videos om löpning så senaste två veckor har resulterat i en hel del löpträning som också kändes riktigt bra, efterlängtat och roligt.

What’s next?

    Blogg, Snack | 24 September 2023

Jahapp, nu när målet med MC kort är uppnått – vad gör man nu? Att åka runt är visserligen kul, men jag behöver en ny utmaning där jag kan utvecklas och testa nytt. Har några idéer på projekt framöver, så hoppas dessa gå i lås och går att kombinera med nya vardagen som kommer under hösten – nytt jobb och hård satsning på hälsa och träning.

Flying present

    Blogg | 2 September 2023

Min älskade fru har varit på en utlandsresa i två dagar för att på ett fint sätt avsluta sin semester samtidigt som jag fokuserade på jobb och utbildning.

Naturligtvis var jag på flygplatsen och mötte upp henne. Visade sig att hon hade en fin present till mig – Burberry Hero parfym som jag tyckte om men inte köpt sedan vår senaste resa till Portugal. Vet inte varför jag inte gjorde det, kanske var det för många dofter som vi provade så det var ett svårt val då, men senare visat sig vara det bästa. Otroligt att hon minns och ändå köper parfymen. Hon är bäst hon!

Bjuder på en bild från favoritstället.

Algarve – overrated destination?

    Blogg, Resa | 31 August 2023

Vi har nyligen varit och kört kors och tvärs över hela Algarve kusten i södra Portugal.

Efter att ha hyrt an Renault Clio på Hertz i Faro åkte vi överallt från Monte Gordo i öst till Sagres i väst. Det har delvis varit en trevlig uppevelse, mest pga val av udda hotel på vägen och halvt våghalsiga val av retauranger där det stank fisk i 38-graders värme. Vi valde naturligtvis ställen efter egna värderingar samt utifrån de recensioner som finns där ute, men vi var förvånade att markandsföringen för Algarve var så bra.

Bästa strand? Praia De Vale Do Lobo, bredvid golfbanan.

Bästa åsnan? Finns i Moncarapacho :)

Bästa hamburgare? Hamburgeria PimPamPum.

Vi tyckte att av alla ställen som vi besökt, och de varit många; Monte Gordo, Tavira, Moncarapacho, Fuseta, Faro, Almancil, Albufeira, Portimao, Lagos, Lagoa, Sagres, så är Faro och Portimao de två ställen som är värda några nätters övernattning – resten är mest en checkpoint att handla/tanka på på vägen när man kikar på resten av kustlinjen.

Slänger med några bilder till arkivet.

 

MC världen är ganska tragisk

    Blogg, Snack | 10 August 2023

MC världen visade dig vara ganska tragisk och trist trots adrenalinet man får de gånger man tar sig ut i det fina vädret.

Under denna säsong har jag via olika forum träffat en person som jag åkte tillsammans med på två lugna turer. Det var faktiskt de enda två turerna som jag åkte tillsammans med någon, annars har jag alltid åkt själv, utan grupp. Tidigare i veckan nåddes jag av nyheten att denna person har avlidit i en tragisk MC olycka. Efter sig lämnar han en fru och två barn… Han och fyra vänner till åkte till centrala Stockholm och han kraschade i den, bokstavligen, sista kurvan innan destinationen. Jag skulle varit med då, men valde att spendera kvällen med min familj och min fru…

Kusligt… Tragiskt… Onödigt och sorgligt.

Kör försiktigt där ute, oavsett vilken typ av fordon ni kör om det är cykel, MC, bil eller lastbil…

“Don’t fucking die!” – var texten på hans MC tröja den kvällen…

Ride outs

    Blogg | 30 July 2023

Senaste dagarna har spenderats på MCn när jag lyckades hitta nya och återbesöka gamla ställen. Jag inser att jag har blivit mer van vid hojen och hittat hem efter 80 mil i sadeln – jag har fortsatt stort respekt för motorcykeln dock. Nu känns varje resa tryggare och tryggare och jag inser skillnaden i små rörelser som jag gör vid körning när jag fortsatt testar mig fram utifrån den teoretiska kunskapen som jag lärt mig under den gedigna utbildningen. MC är ändå ganska robust maskin, men rörelser som man gör på MCn påverkar körningen väldigt mycket.

För mig, att ha hoj är mer än bara friåkning utan riktigt mål och bara fika. För mig har hojkortet varit en fysiskt och psykisk utmaning – dels behöver man vara skarp i huvudet för att motoriken, körplaneringen och balansen ska fungera snabbt och korrekt, men samtidigt behöver man vara fysiskt stark för att musklerna ska hålla uppe kroppen och också behöva motverka de krafterna som MC-åkning utsätter kroppen för. Jag är nöjd med målet och faktumet att det ger mig nya utmaningar samt upplevelser.