Blogg, Resa | 25 December 2021

Köpt en Smart Fortwo

Alright, jag var väldigt otålig och direkt efter att jag mejlade min billeverantör som meddelat att min nya bil är försenad till Mars/April 2022 hoppade in på Blocket för att leta efter en vinterpulka.

I väntan på nya bilen ville jag ha en enkel transportbil som kunde hålla värdet, vara liten och billig nog i drift, så man kunde åka till affären och ta enklare resor i stan – för ärligt talat mer än så använder vi inte bilen. Jag var helt enkelt inte redo att cykla hela vintern för att handla då vi bor längre bort från en mataffär och det inte alltid är lönsamt i längden att handla lite varje dag istället för att veckoplanera.

Jag bevakade några bilmodeller. Mini Cooper som jag hade förut var lockande, men dessa modeller började vara lite väl gamla och att ta samma bil som man redan ägt är inte alltid så roligt. Jag ville testa något nytt och kikade på SMART Fortwo. Fiat 500 och en Golf var väl också på tapeten, men samtidigt är dessa lite större bilar och kanske lite väl tjejiga i vissa fall. Nåväl – jag bevakade några Smart Fortwo och såg att det finns en rejäl prisskillnad och miltal på dessa – vissa i bra skick och andra sådär lagom redo för skroten… Jag var nära att både åka och provköra några, men visade sig att det saknades både papper och nycklar för dessa, vilket inte var fullt så tilltalande, då jag ska ju sälja bilen i min tur inom kort.

Till slut hittade jag en Smart i Kristianstad av alla ställen. Jag mejlade bilförsäljaren och frågade lite snabbt om bilen – visade sig att allt var i ordning och även besiktningspapper var OK och inga kända fel fanns i bilen. Dagen efter bad jag honom att reservera bilen till helgen och köpte tågbiljetter ner.

Resan började vid 04.00 på morgonen. Upp innan solen, snabbt kaffe, hoppat in i Uber som tog mig till T-Centralen. Samtidigt kunde man läsa på nyheterna att det var total kaos i trafiken pga snöstorm och folk övernattade på IKEA för deras elbilar fastnade mitt på E4:an och folk övergav bilarna… Vad hade jag gett mig in på?

Väntade på mitt tåg väl nere på Centralen. Bland alla hemlösa som snarkade och skrek i sömnen – otrolig märklig känsla att se detta. Lagom innan mitt tåg kom gick två ordningsvakter förbi och väckte alla hemlösa som sov och bad de att lämna stationen, vilket de flesta gjorde. Själv gick jag och köpte vatten och Snickers innan jag hoppade på tåget.

Väl på tåget inser jag att jag köpte biljetter i en del av vagnen där man transporterade hundar och katter – haha, typiskt för en som är allergiker. Resan ner gick dock väldigt bra och snabbt. Bytet var smidigt och tågen var i tid.

Jag ringde bilförsäljaren som mötte upp vid stationen och körde mig till hallen. Värdet var sådär… i alla fall för att köra upp en liten bil som inte är gjord för långa resor.

Väl på bilhallen möttes jag upp av två tvillingbröder som visade den finputsade bilen. Alla papper, triangeln, nycklarna, bälten, elen, och en snabb provkörning i stan och en kort sträcka på motorvägen. Allt verkade OK och fungerade väl. Jag slog till. Swish, klick på länken för en helförsäkring och påskrift senare var jag en nöjd bilägare.

Säljarna önskade mig lycka till och sa att de själva skulle aldrig göra den färden själva och jag hade cohones…Själv var jag smårädd, men hey, en roadtrip på 8 timmar väntade…Några äventur väntade också…

Det var svinkallt ute – efter snabb tankning och ett samtal hem så körde jag ut på motorvägen. Lugnt tempo. Hela vägen till Hässleholm och sedan vidare förbi Jönköping, Linköpng, Nyköping och till slut Stockholm. Men jag var ju tvungen att stanna och tanka någonstans? Vädret var sådär och  spolarvätskan gick åt… Vindutertorkare samlade all is på sig och var ianvändbara… Jag stannade och tankade och tänkte – jag måste ju spola av vinrutan och fixa till torkarna samt fylla på vätskan…

Jag lyckades ta sönder (trodde jag) vinrutetorkarna och även fästen på framkåpan som agera motorhuv (motorn sitter där bak så fronten använder man endast för att fylla på spolarvätskan. Hoppade fram och tillbaka till bensinmacken och bad om hjälp (men de ville inte gå ut pga kylan), så jag var tvungen att fixa allt själv, vilket jag till slut gjorde och kunde fortsätta färden hem – genomblöt och kall om fingrarna…

6 timmar in i resan började jag känna av tröttheten och RedBull kom till användning, så det gick bra till slut och 8 timmar efter bilkpet kunde jag parkera i garaget – trött och sliten, men ganska glad. Bilen höll mycket bra och alla fel som jag trodde den hade var mest min okunskap kring bilen funktioner :)

Väl hemma kunde jag och Katya fira bilköpet med lite champagne och sushi så det blev en mycket lyckad morgon, dag och kväll och vi nu var lyckliga bilägare för en stund i väntan på vår stora bil.

Dagen efter det var vi ute och provkörde bilen och visade den för min mor som tyckte den var mest rolig. I skrivande stund har den bilen gått 1000 bekymmerfria kilometer och vi är fortsatt lika glada och nöjda :) En perfekt liten citybil som är smidigt och billig att äga. Visst – inte den perfekta väghållningen och komforten, men det var inte heller tanken… Mitt krav såg ut som “jag vill ha en stol med en ratt och ett tak”, vilket vi nu fick :)