Heldag med programmering

    Blogg | 26 December 2021

Jag har ju igår spenderat hela dagen framför datorn med korta pauser för mat och vila. Har nämligen suttit med programmering och automation av vissa saker som jag pysslat med på fritiden som också tagit lite extra tid, men som nu är automatiserade.

Jag programmerar i Excel med VBA och ja, man kan göra mycket. Denna gång har jag skapat ett program som genererar en HTML kod beroende på val man gör i arket. Dessutom har jag skapat en webbspindel som tar hem innehållet från fördefinierade länkar vilket hjälper att populera ett ark med specifikationer i en stor databas som jag bygger upp som mitt hobbyprojekt.

Hemmabygge på is

    Blogg | 25 December 2021

Grannarna har gjort en fullt duglig isrink på gården. Många kids kan nu spela hockey och åka skridskor. Riktigt kul!

En klippning och en skrivarinstallation

    Snack | 25 December 2021

Hur ofta kommer ni till er frisör som säger att hela kassasystemet ligger nere pga datorhaveri? Det har jag och min frisör fått uppleva.

Skulle klippa mig i veckan och kommer till min frisör som jag klippte mig hos i säkert 20 år nu. Han är väldigt stressad, men ber mig inte heller vänta utan tar emot mig efter att ha krånglat och svurit lite vid datorn. Det visade sig att hans dator har råkat ut för ransomware och en IT-konsult som han anlitade har formaterat om datorn helt. Det gjorde att hans bokföring fanns endast i pappersformat och inte ens kortterminalen och kvittoskrivaren var igång. Ja, till och med alla artiklar i kassasystemet var rensade. Otroligt jobbigt, men ändå starkt av honom att fortsätta jobba samtidigt som han skötte samtal med IT-konsulten som verkade packa ihop för dagen och var inte ens på plats längre för att slutföra jobbet…

En klippning senare bad min frisör mig att kolla om jag kunde göra något? Och ja, det gjorde att jag stannade där lite extra länge för att:

  • skapa en startsida för att alltid komma åt bokadirekt i hans browser
  • skapa några artiklar i kassasystemet så han kunde börja ta betalt för jobben
  • installera en kvittoskrivare så han kunde slå in dagens försäljning och rapportera detta vidare

Hoppas han löste det till slut, men jag lämnade med en god känsla och en fin klippning – allt löser sig bara man ger det lite tid.

Köpt en Smart Fortwo

    Blogg, Resa | 25 December 2021

Alright, jag var väldigt otålig och direkt efter att jag mejlade min billeverantör som meddelat att min nya bil är försenad till Mars/April 2022 hoppade in på Blocket för att leta efter en vinterpulka.

I väntan på nya bilen ville jag ha en enkel transportbil som kunde hålla värdet, vara liten och billig nog i drift, så man kunde åka till affären och ta enklare resor i stan – för ärligt talat mer än så använder vi inte bilen. Jag var helt enkelt inte redo att cykla hela vintern för att handla då vi bor längre bort från en mataffär och det inte alltid är lönsamt i längden att handla lite varje dag istället för att veckoplanera.

Jag bevakade några bilmodeller. Mini Cooper som jag hade förut var lockande, men dessa modeller började vara lite väl gamla och att ta samma bil som man redan ägt är inte alltid så roligt. Jag ville testa något nytt och kikade på SMART Fortwo. Fiat 500 och en Golf var väl också på tapeten, men samtidigt är dessa lite större bilar och kanske lite väl tjejiga i vissa fall. Nåväl – jag bevakade några Smart Fortwo och såg att det finns en rejäl prisskillnad och miltal på dessa – vissa i bra skick och andra sådär lagom redo för skroten… Jag var nära att både åka och provköra några, men visade sig att det saknades både papper och nycklar för dessa, vilket inte var fullt så tilltalande, då jag ska ju sälja bilen i min tur inom kort.

Till slut hittade jag en Smart i Kristianstad av alla ställen. Jag mejlade bilförsäljaren och frågade lite snabbt om bilen – visade sig att allt var i ordning och även besiktningspapper var OK och inga kända fel fanns i bilen. Dagen efter bad jag honom att reservera bilen till helgen och köpte tågbiljetter ner.

Resan började vid 04.00 på morgonen. Upp innan solen, snabbt kaffe, hoppat in i Uber som tog mig till T-Centralen. Samtidigt kunde man läsa på nyheterna att det var total kaos i trafiken pga snöstorm och folk övernattade på IKEA för deras elbilar fastnade mitt på E4:an och folk övergav bilarna… Vad hade jag gett mig in på?

Väntade på mitt tåg väl nere på Centralen. Bland alla hemlösa som snarkade och skrek i sömnen – otrolig märklig känsla att se detta. Lagom innan mitt tåg kom gick två ordningsvakter förbi och väckte alla hemlösa som sov och bad de att lämna stationen, vilket de flesta gjorde. Själv gick jag och köpte vatten och Snickers innan jag hoppade på tåget.

Väl på tåget inser jag att jag köpte biljetter i en del av vagnen där man transporterade hundar och katter – haha, typiskt för en som är allergiker. Resan ner gick dock väldigt bra och snabbt. Bytet var smidigt och tågen var i tid.

Jag ringde bilförsäljaren som mötte upp vid stationen och körde mig till hallen. Värdet var sådär… i alla fall för att köra upp en liten bil som inte är gjord för långa resor.

Väl på bilhallen möttes jag upp av två tvillingbröder som visade den finputsade bilen. Alla papper, triangeln, nycklarna, bälten, elen, och en snabb provkörning i stan och en kort sträcka på motorvägen. Allt verkade OK och fungerade väl. Jag slog till. Swish, klick på länken för en helförsäkring och påskrift senare var jag en nöjd bilägare.

Säljarna önskade mig lycka till och sa att de själva skulle aldrig göra den färden själva och jag hade cohones…Själv var jag smårädd, men hey, en roadtrip på 8 timmar väntade…Några äventur väntade också…

Det var svinkallt ute – efter snabb tankning och ett samtal hem så körde jag ut på motorvägen. Lugnt tempo. Hela vägen till Hässleholm och sedan vidare förbi Jönköping, Linköpng, Nyköping och till slut Stockholm. Men jag var ju tvungen att stanna och tanka någonstans? Vädret var sådär och  spolarvätskan gick åt… Vindutertorkare samlade all is på sig och var ianvändbara… Jag stannade och tankade och tänkte – jag måste ju spola av vinrutan och fixa till torkarna samt fylla på vätskan…

Jag lyckades ta sönder (trodde jag) vinrutetorkarna och även fästen på framkåpan som agera motorhuv (motorn sitter där bak så fronten använder man endast för att fylla på spolarvätskan. Hoppade fram och tillbaka till bensinmacken och bad om hjälp (men de ville inte gå ut pga kylan), så jag var tvungen att fixa allt själv, vilket jag till slut gjorde och kunde fortsätta färden hem – genomblöt och kall om fingrarna…

6 timmar in i resan började jag känna av tröttheten och RedBull kom till användning, så det gick bra till slut och 8 timmar efter bilkpet kunde jag parkera i garaget – trött och sliten, men ganska glad. Bilen höll mycket bra och alla fel som jag trodde den hade var mest min okunskap kring bilen funktioner :)

Väl hemma kunde jag och Katya fira bilköpet med lite champagne och sushi så det blev en mycket lyckad morgon, dag och kväll och vi nu var lyckliga bilägare för en stund i väntan på vår stora bil.

Dagen efter det var vi ute och provkörde bilen och visade den för min mor som tyckte den var mest rolig. I skrivande stund har den bilen gått 1000 bekymmerfria kilometer och vi är fortsatt lika glada och nöjda :) En perfekt liten citybil som är smidigt och billig att äga. Visst – inte den perfekta väghållningen och komforten, men det var inte heller tanken… Mitt krav såg ut som “jag vill ha en stol med en ratt och ett tak”, vilket vi nu fick :)

Slutspurt i plugget

    Back to Future Me, Snack | 14 December 2021

Plugget! Nu är det dags för slutspurt och en uppsats på 10-12 sidor om kost och idrott är det som blir jullovets sysselsättning :) Whoop!

Måste ärligt säga att detta har varit den bäst strukturerade, informativa och tydliga kursen någonsin under mina månader som student. Eloge till EwaCarin på Umeå Universitet som leder kursen.

Julbord med förra arbetsgivare

    Blogg, Snack | 14 December 2021

Man skaffar sig vänner för livet när man jobbar med duktiga kollegor och egentligen spenderar mer tid med dem än kanske med den egna familjen. Så var även här. Big4 firman som jag jobbade för, och som har varit min arbetsgivare längst av alla under min karrirär,har gett mig goda relationer med några personer, bl a de som jag träffade på NK häromveckan som jag beskrev tidigare.

Hursom, de har bjudit in mig till julbord för iår, ett litet och slutet sällskap på några få personer på ett privat ställe som skulle fira jul, men tyvärr kunde jag inte närvara av olika privata anledningar…

Oavsett vilket så skriver jag detta för att jag är tacksam för detta i mitt liv. Jobbet har ändå varit centralt i mitt liv, och att växla över till ex-vis egna familjen eller egna hälsan i fokus har inte varit det lättaste, men jag tar de stegen ändå.

Promenad i stan resulterade i en present

    Blogg | 13 December 2021

Jag och min mamma tog en promenad ut till stan. Bara för att vi kan. Bara för att vi ville och planerade in det.

Vi sprang förbi NK och kikade vad som fanns där. Vi tog en runda på alla våningsplan och stannade vid BOSS. Jag kikade på en jacka åt min mor och hon provade en – samtidigt som vi diskuterar jackans egenskaper ser jag i ögonvrån en kille som står ganska nära oss och säger “Hej Alex!”. Det var en tidigare kollega som hälsade glatt på. Vi bytte några ord och jag fortsatte vidare in i butiken. Samtidigt som min mor provade redan en annan jacka här jag ytterligare “Heeej Alex!” – en annan kollega från tidigare jobb vände sig om i kassan och vi möttes med blickarna. Riktigt roligt att träffa alla kollegor på just BOSS av alla ställen. :)

Efter en längre pratstund med den andra kollegan var jag tvungen att leta reda på min mor som sprang vidare i jakt på något som skulle falla henne i smaken. Sagt och gjort – vi återförenades vid MaxMara och ja, beslutet var att gå hem igen eftersom det inte fanns något vettigt där heller.

Jag misstänkte att vi missade något på vägen pga alla möten jag lyckades med, så vi tog en sväng på bottenvåningen och vips såg jag det vi letade efter – en UBR jacka som är både funktionell och snygg (som min mor tyckte om iaf). Efter en kortare test och samtal med säljaren (som var duktig och hjälpsam) valde vi en jacka.

Denna gång blev det min tur att ge min mamma en liten present, så jag köpte jackan hon tyckte om och ville ha. Kul – nu blir det en varm och fin vinter förhoppningsvis :)

För att fira köpet och döda lite tid innan mitt nästa möte åt vi en sallad och snackade om allt och inget.

Kort stund efter det gick jag vidare för att diskutera ett eventuellt nytt projekt.

På det igen!

    Back to Future Me, Blogg | 13 December 2021

Ett inlägg från sommarens aktiviteter som legat bland utkast här i bloggen. :)

Jag höll ju på med ett projekt vid namn “Back to future me”. Det var ett projekt som gav mig en massa nytta fysiskt och psykiskt, men främst har jag blivit bättre på att prioritera och lyckats ta många nya steg som jag tidigare bara kunnat drömma om. Nåja, denna sommaren var det dags att hantera den fysiska delen…

Jag lyckades hitta ett program som alla självutnämnda personliga tränare nyttjar för att skapa smarta kostscheman och träningspass för alla stackare som är villiga att betala grova pengar för detta bara för att motivera sig själva till lite träning… Programmet heter ExorLive och det är också det som min rehabläkare använde för att tipsa om övningar…

Vad gjorde jag hos rehabläkaren? Jo, mitt knä har överbelastats så jag testade stötvåg, som faktiskt hjälpte efter två kurer… Akupunktur var däremot inget för mig så det testar vi inte nå mer…

En dröm som jag skulle vilja förverkliga kopplat till både knäna och träningen är fortsatt morgonpromenader, men då kommer sömnbristen göra sitt och det är ju inte riktigt bra i det långa loppet…men å andra sidan – livet handlar om att prioritera… :)

Chatbots vet mer om dig än du tror

    Blogg | 13 December 2021

Jag har varit duktig på att utnyttja chattfunktionen på VWFS som hjälpte mig att avsluta leasingen på min bil häromveckan. Naturligtvis vill man att det hela går snabbt och rätt till, och jag har varit på dem…flera dagar i rad…

Det man däremot inte tänker på och kanske inte riktigt förväntat sig är att de har bättre koll på vem de pratar med än det ser ut. De lagrar ju iofs cookies och har all historisk konversation sparad från tidigare chattar, men ändå – en riktigt rolig upplevelse. Läs själva!

One step closer

    Blogg | 13 December 2021

Nu sitter jag och Katya i soffan. Hon pluggar och jag har jobbat med mitt egna företag, dvs egentligen jobbat med min kund.

Tidigare idag har vi båda jobbat heltid och haft en semi-produktiv dag båda två. Vi valde att avsluta dagen tidigare och jag mötte upp Katya vid hennes jobb. En biltur senare åkte vi mot ett thai-ställe, tog våra favvorätter och åkte hem. En snabb dusch och vips satt vi och åt middag som fortfarande var väldigt varm.

Nu har vi vilat lite och ja, sitter och pluggar och jobbar igen. Jag är så otroligt stolt över min kära fru, som både jobbar heltid och pluggar heltid mot ett högt uppsatt mål! Hon är grymt duktig! Och jag passade på att säga det till henne. Hon är bäst!

Igår då? Jo, vi pluggade båda två. Jag är ju fortfarande student jag med, även om jag pluggar bara för att och på halvfart, så har jag ändå lyckats med konsten att nääästan klara mig igenom 15hp distanskurs. Nu är det bara 10-sidors uppsats som är kvar att prestera i ämnet Kost och idrott.

Just det – fun fact – jag har köpt in ett köksvåg för projektarbetet – känns som att det blir väl overkill, men lika bra att göra det helhjärtat. Precis som med allt här i livet.

Planerna för nya året börjar utkristallisera sig, även omd et fortsatt finns en hel del frågetecken kring stora saker i livet… Det vi kan göra är endast att hoppas och ta stegen framåt. Viktigt!