Garmin hacked – träning upphört?

    Träning | 30 July 2020

Helt otroligt! Jag har ägt flertalet Garmin klockor under flera år – ja, säkert i 7-8 år har Garmin följt med på mina träningsrundor. Det är för första gången som jag tidigare skrivit om som jag valde att följa ett 12-veckors program för att förbättra min löpning.

Vad händer då? Ju Garmin blir hackat av en rysk hackergrupp Evil Corp som begärt 10 MUSD i ett så kallat ransomware attack. En vecka har det pågått (ungefär) och inget fungerade med klockan eller programmet och man insåg hur träningen påverkades. Visst är klockan i sig ingen anledning till att träna / inte träna, men när man inte ser någon utveckling blir det demotiverande att fortsätta. Jag höll dock i och körde på ändå. Vad händer då? Jo, utveckling som märks av både klockan som noterar ett Vo2Max på en bra nivå, höjer min nivå för performance samt jag noterar utvecklingen på vågen – minus hela 4,1 kg på 2,5 vecka. Helt OK motivation till att fortsätta… Klockan är inte allt. Garmins ryckte är skadat och jag litar inte på deras varumärke längre. Dessutom har jag erfarenhet av deras väldigt dåliga support, så någon mer Gramin-klocka blir det inte i framtiden.

Möblerat om

    Blogg | 30 July 2020

Nu när det är hemmakontor för hela slanten så har jag möblerat om i lägenheten och gjort om mitt kontor. Mer solljus, mer frisk luft, utsikt mot vatten, bekvämare att sitta här och jag har lyckats pimpa platsen med en Nintendo för de lite tristare stunderna på kvällarna när man väntar på att ett makro ska köras klart :)

Rekommenderar varmt att lite då och då möblera om hemma – det känns fräscht och man får nya idéer, tankar och upplevelser lite beroende på hur möblerna står. Man behöver då inte köpa nya möbler utan kan flytta omkring de befintliga. Superglad över att min andra hälft tillåter mig leka omkring med möblerna på det sättet. Det ska man inte ta för givet ändå…

Presenten…

    Blogg | 25 July 2020

Idag är det min mammas födelsedag, men när jag skrev inlägget, 12 Juli, så har jag beställt hennes present. Det fick bli en iPad Pro 11″ 256GB Silver. Det som var överraskande för min del var att jag lyckades få tag på en rabatt som jag kunde nyttja på Apples hemsida och därmed dessutom också få ett par AirPods på köpet. Priset som jag betalades var 600 SEK lägre än hos en random återförsäljare och dessutom fick jag ett par hörlurar helt fritt. Trodde ärligt talat inte att Apple gav några rabatter och hade 100% kontroll på vilka prisnivåer resp återförsäljare har produkterna på, och det har ju de visserligen, men trodde att rabatterna inte ingick i deras prisstrategi.

Kul att kunna ge presenten, även om den anländer några veckor senare, pga corona och eftersom modellen är så ny.

Hipp hipp!

1/4 mile för löpturer

    Blogg, Träning | 15 July 2020

Gårdagens löptur kändes som en dragrace när jag sprang längst en raksträcka förbi Bromma flygplatsens landningsbana. Skönt att släppa tankarna, fokusera på en punkt långt borta på horisonten och köra mitt andra schemalagda pass…

Check check

    Blogg | 14 July 2020

Har uppmärksammat en sjuk grej – att jag kollar mina skickade mejl och läser igenom dessa för en djupare analys – hur är det stavat, vilken ton kan mejlet uppfattas ha, hur enkelt är det att förstå innehållet och innebörden osv osv. Hur sjukt är inte det? Det tyder ju på att jag börjar ha kontrollbehov över det jag gör, men så är det ju verkligen inte fallet i övrigt och jag medvetet väljer att alltid slopa alla rutiner som jag landar i då och då för att alltid utöka min comfort zone genom att göra det som ligger utanför den.

Gratis träningsplan utan PT – gratisappar för träning

    Blogg, Träning | 14 July 2020

OK. Jag har ju länge haft den punkten på min agenda – att skapa en egen träningsplan. Nu har jag lyckats göra det utan att spendera en enda krona och igår sprang jag mitt första pass som nu resulterat i en plan för första veckan. Totalt är tanken att detta ska pågå i 12 veckor där jag vid dåligt väder ersätter löpturer utomhus med annan träningsform på gymmet (tur att jag förlängt abonnemanget i tid!) så det lär bli en hel del nötande på löpbandet om vädret är inte med mig.

Målet är tydligt – att kunna springa milen på 47:00 minuter. Jag har tidigare sprungit Midnattsloppet i Stockholm på 48 minuter blankt och det har varit ett rekord som jag jobbat för mellan 2013 och 2015. Samtidigt ska det sägas att det var för ett par år sedan, nämligen hela 5! år sedan och nu när jag också är 5 år äldre så är det rimligt med ett mål att satsa på 47:00 på milen. Rimligt? Why not – jag behöver ett mål att träna mot nu när alla lopp är inställda!

Midnattsloppet Stockholm 2015 – 10 km Män
00.48.00
Midnattsloppet Stockholm 2014 – 10 km Män
Midnattsloppet Stockholm 2013 – 10 km Män
Jag hittade ett par appar som ska hjälpa mig på vägen.
Strukturen handlar om att Garmins Connect App ska hjälpa mig att hålla igång både tempo och variationen i löpturer som är grunden i träningsschemat.
Utöver det fyller jag på med stretch och yoga – något som jag nyligen testat på tack vare Katyas nyfikenhet och nu är nog fast i det också. Man får bättre kontakt med kroppen och mår mycket bättre, så jag har tankat hem appen Yoga som både visar övningarna och håller räkningen under passet.
När jag är väl på gymmet kör jag appen Nike Training och Nike Run Club – appar som jag tidigare skrivit om – dessa har väldigt bra träningsrutiner för olika muskelgrupper som man kan följa. Nu när jag skrev ordet följa – vem plockar fram instagram och söker fram en viss övning genom alla de tusentals träningsfreaks som finns där och filmar sin träning? Det är obekvämt och går inte att spara / söka fram på något enkelt sätt…
Just ja, utöver ovan så har jag också tackat ja till nedan challenge som kommit in i min mejllåda. Alltid kul att starta detta och se hur länge man håller ut – det är en ganska tuff utmaning ändå speciellt om det ska pågå i en månad.
Let’s go!

Inlines and disc

    Blogg | 13 July 2020

Igår lyckades vi ta oss ut för att cykla / köra inlines och kasta några omgångar disc mellan regnmolnen. Bra dag i övrigt, med kanske liiite för mycket mat. Hehe.

En roadtrip till Trosa

    Blogg, Resa | 12 July 2020

Lördag. Morgon. Vi vaknar och ser att väderprognosen har förskjutit regndropparna några timmar och solen skiner. Vi ser att det finns några moln, men att dessa inte rör sig särskilt fort.

Vi tänker oss en resa till Trosa. Sagt och gjort. Vi tog en Thermos med té och hoppade in i bilen för en dag med promenader och kanske lite fika.

Väl i Trosa, vår första gång där tillsammans, satte vi oss på Tullhuset för en snabb pizza – Tullhuset rekommenderar vi INTE – skitservice, urusel pizza som vi mådde illa efter – usch!

Med efter pizzan var det bara skönt och vi fick oss en riktigt bra promenad runt staden. Såg marinan, glasstället med jättekö, folk som snackade om sina stora båtar medan de själva satt i varsin jolle, folk som bara promenerade med sina hundar… Lite av en tyst idyll.

Vi kikade på hus- och tomtpriser där, men även om det ligger lite off, så fanns det ett par ganska dyra villor och tomter. Måste erkänna att vi gillade ett hus som hade utsikt över golfbanan… Kanske får bli ett långsiktigt mål kring det där senare… :)

Bjuder som vanligt på några bilder från dagen.

Glass på Strandvägen

    Blogg | 10 July 2020

Ja, det var mer eller mindre dagens aktivitet – en glass på Strandvägen och en god hemmagjord burgare med tillbehör efteråt.

Iband är det så skönt att bara och glida omkring, titta på bilar och båtar och alla förbipasserande. Utan måsten.

Nu sitter vi och har en spelkväll. Ny dag och nya måsten imorgon trots utlovat spöregn. :)