För gammal för gaming?

    Blogg | 22 October 2018

Helgen har spenderats med lek och bio.

Först bokade vi bio och var på Mall of Scandinavia för att se filmen Halloween med Jamie Lee Curtis. En random skräckis med det okomplicerade namnet, men skådespelarna var ändå ganska kända. En helt okej film, men som har ganska högt betyg på IMDB – hela 7,6 av 10, vilket brukar vara rätt bra betyg i genomsnitt. Det var däremot i lördags, men redan i fredags var jag och köpte en Nintendo NES – en gammal klassiker med 30 förinstallerade spel som Super Mario och en massa andra lika roliga spel som inte kräver internet uppkoppling, några strategiska kunskaper och är egentligen bara en temporär rolig tidsfördriv snarare än heltidshobby.

Jag har aldrig varit någon gamer. Aldrig spelat några spel eller haft tålamodet att sätta mig in i detaljerna kring eventuella koder till hur man lyckas ta sig till nästa nivå. Visst, jag har spelat Counter Strike när det spelet kom och har klarat hela Need for Speed när det kom till PC, men aldrig mer än så.

Nu när helgen skulle spenderas i spelets tecken så dammade jag av min gamla installation av Counter Strike, eller CS:GO som det numera heter. Trodde att det är lite som att cykla… Men jäklar hur mycket stryk man fick av ynglingarna som verkad ekunna sin sak. Hade knappt någon chans mot dessa, och det är väl tur det kanske.

Nåväl, insåg snabbt att jag behövde återuppta mina kunskaper kring allt som har med spel att göra – mest för att kunna förstå vad som gäller för ungdomen nu. Samtidigt inser man att ja, man har ju blivit gammal… Leksakerna har bara blivit dyrare och skärmtid är något man inte längre prioriterar lika mycket… :)

Ibland är det sock väldigt viktigt att inte ta sig på för stort allvar, tillåta sig själv att vara barnslig och det är aldrig för sent att lära sig något nytt om en liten lucka har uppstått. Det breddar och berikar ens liv.

Födelsedagsfirande och Bodyflight

    Blogg, Video | 16 October 2018

I söndags firade vi Katyas födelsedag! Redan från tidig morgon med blommorna, ballongerna och uppdukat frukost var det full fart på aktiviteterna.

Jag gick upp vid 06:00 för att dekorera lite hemma, duka bordet inför frukosten och tog fram blommorna, ballongerna och presenterna som jag gömde undan dagen innan i ett rum som jag låste. :)

Väckte Katya och medan hon gjorde sig i ordning sprang jag iväg för att hämta upp hyrbilen samt hämta min mamma som skulle vara med på frukosten och under resten av dagen. Det visste inte Katya om, så redan här började överraskningarna. Presenterna, tårtan, frukosten och att min mamma skulle vara med visste hon ju inget om. Desto mindre visste hon om vilken aktivitet jag har planerat för dagen. Med tanke på de drömmar hon hade om att hoppa fallskärm samt mina tankar om att jag inte skulle riskera någon liv på det sättet blev det det nästbästa alternativet – bodyflight!

Efter att ha ätit frukost och öppnat presenterna var det dags för några timmar hos Bodyflight i Bromma.

Det blev väldigt uppskattat även om det var riktigt pirrigt i början. Jag har ju själv kört det tidigare, så det är ju en riktigt rolig grej att göra. Lite udda är den också! Tyckte att Katya var riktigt duktig givet att det var första gången i en vindtunnel. Själv var jag där och försökte “simma” omkring utan någon bättre kroppskontroll.

Dagen fortsatte sedan med en snabb mini-fest hemma när släkten överraskade med sång och tilltugg och sedan gick vi vidare till Tiflisi – en georgisk restaurang – en av våra favoriter faktiskt. Väldigt bra mat, även om miljön kanske liknar en kvarterskrog. Avslappnande är nog snarare ordet som kan beskriva stället och upplevelsen är alltid trevlig.

Trötta, men glada var vi hemma i säng ganska sent för att vara en söndag, men det blev en fartfylld dag att minnas. :)

Värt att lyssna på: on the run

    Blogg | 9 October 2018

Jag har börjat resa mer. I tjänsten främst, men också något ofrivilligt i tunnelbanan / med pendeln, eftersom jag är just nu “mellan två bilar”, dvs gjort mig av med min gamla, men inväntar min nya bil. Det gör att jag numera lyssnar på mer media, mest för att slippa höra omgivningen på flygplatser och tuben på väg till och från jobbet – ett tappert försök till att behålla den bubblar som bilen kunde ge…

Rätt okej stiff i listan nedan. Både hjärndöda poddar men även vissa som ger något – allt från motivation, tankar och idéer och ny fakta.

Rekommenderas! Sök bara på respektive namn så hittar ni!

Podcasts

Framgångpodden

Dilemma

P3 Dokumentär

Breakit Daily

Krull och Kriminell

Snutsnack

Tjena Chefen

Två systrar en podd

Storytel

Oligarkerna, av Claes Ericson

Jägare – Bakom fiendens linje, av Thomas Rathsack

Bravo Two Zero, av Andy McNab

American Sniper, av Chris Kyle

Flera andra är på gång – en utvärdering och upp på listan snart. :)

Thankful!

    Blogg | 8 October 2018

I’m truly thankful for this moment! This moment of •now•

Privatleasing – fallgropar, eller hur tjänar bilhandlarna pengar på ingenting?

    Blogg, Ekonomi | 6 October 2018

Har du också bil på privatleasing? Ska du snart återlämna bilen? Se då till att ställa av bilen bokstavligen samma sekund som du parkerar bilen utanför bilhandlaren som ska ta emot bilen. Det gör att du kan spara tusenlappar – inte minst om du nu betalar en hög skatt pga bonus malus för din dieselbil.

Såhär är det, om du som privatperson har en privatleasing bil är du rent tekniskt en registrerad ägare på bilen, även om det är leasinggivaren som äger den juridiskt. När du får din bil som ny betalar du alltid fordonsskatten i samband med att bilen blir registrerad på dig. När du sedan ska lämna tillbaka bilen brkar du varken ställa av bilen eller hantera ägarbytet mot bilhandlaren igen – det brukar bilhandlaren nämligen vilja sköta själv. Det gör att du går miste om skattepengarna som du egentligen skulle kunna få tillbaka. Det du behöver göra är:

  • Kör bilen till bilhandlaren
  • Ställ av bilen direkt
  • Hantera överlämningen av bilen
  • Låt bilhandlaren hantera ägarbytet – bilen är då redan avställd, precis som bilhandlaren brukar vilja ha det under tiden som de säljer bilen vidare.
  • Den ordningen gör att det är du som betalat in skatten får tillbaka pengarna.

Det som däremot brukar hända är:

  • Du kör bilen till bilhandlaren och hanterar överlämningen
  • Bilhandlaren registrerar bilen på sig först och därefter ställer av bilen, vilket gör att skatten återbetalas till bilhandlaren

Det är enligt mig ett ganska ‘intressant’ knep som bilhandlarna tar till med, men enligt samtal med Transportstyrelsen gör 99% av bilhandlarna så och det är en stor del av deras inkomstkälla samtidigt som de inte har några som helst kostnader för detta, dvs pengarna hamnar rakt ner på resultatraden för dem. Dessa pengar är dina rent tekniskt, som registrerad ägare på bilen och den som är skattskyldig enligt SFS2006-0228, men eftersom avställningen sker i samband med ägarbytet tillfaller pengarna den nya ägaren, dvs bilhandlaren trots att bilen ställs av i samma sekund.

Min personliga åsikt är ju att alla knep som bilhandlaren kan nämna om att skatten följer bilen inte ska påverka dig som person – skatten följer bilen, visst, men du som skattskyldig och registrerad ägare följer bilen fram till avtalat datum enl privatleasingkontraktet samtidigt som skatten följer bilen endast om den är i bruk. Ställer du av bilen sista dagen är du också den som ska få pengarna tillbaka enligt Transportstyrelsen. Bilhandlaren kommer inte att bruka bilen under försäljningen och kommer högst sannolikt låta en ny ägare att få betala fordonsskatten i samband med ägarebytet efter en senare försäljning.

Såhär skrev Transportstyrelsen som svar på mitt mejl:

Mitt mejl:

Hej,
Den 2018-xx-xx har jag avslutat min privatleasing av bilen XXX### som jag har betalat fordonsskatten för under åren i min ägo mellan 2015-xx-xx och 2018-xx-xx.
Min fråga är: nu när bilen är återlämnad tillbaka till återförsäljaren och bilen därmed byter ägare kommer delar av 2018/2019 periodens skatt skickas tillbaka till mig eller gäller något annat?
Om den kvarvarande delen av skatten tillfaller mig – hur/var kan jag ange korrekt kontonummer för en sådan återbetalning och när sker det isf?
Tack på förhand.
Med vänlig hälsning,
Alex Persson

Svar från Transportstyrelsen:

Hej!
Om du ville ha tillbaks skattepengarna skulle bilen ha ställts av innan ägarbytet gjordes.
Alternativt kan man försöka komma överens med bilfirman om att få tillbaks pengarna.

I detta fall har [Företaget X] blivit ägare till fordonet och därefter gjort en avställning och då återbetalas den överskjutande skatten till dem.
… [förkortat svar] …
Med vänlig hälsning

[Anonymiserad]
Handläggare

Fordonsinformation

Transportstyrelsen
701 81 Örebro
transportstyrelsen.se
Telefon: 0771-503 503
Fax: 019-26 07 52

Inträffar det under en någorlunda “bra” period kan det ju handla om några tusenlappar. För min del handlade det om cirka 1300.- SEK medan fordonsskatten låg på cirka 2300.- SEK

P.S. Jag rekommenderar att ni läser på om era avtal, lagen samt hanterar allt korrekt. Denna artikel är endast en fingervisning kring hur reglerna och verkligheten kan uppfattas och behöver absolut inte betyda att det ger någon juridisk fördel i någon hantering av ägarbytet. Jag hänvisar till myndigheter och officiella instanser som du bör konsultera innan du hanterar just ditt case. Allt hanteras på egen risk.

Breakit Daily – techpodcast i intressant format

    Blogg, Ekonomi | 6 October 2018

Det där om att konsumera media har tagit en helt annan vändning. Först var det papperstidningar som konverterades till digitalt format online. Dessa har sedan både komprimerats till snabba bulletin meddelandet á la TT och Omni, men när vanliga tidningar har börjat ta betalt för semi-intressant content har det blivit dags att utforska podcasts – lite som gammaldags radio, men som kommunicerar och tilltalar på ett helt annat sätt. Anledningen till det är att man kan välja sina podcasts baserat på ämnen.

Det är ganska länge nu jag har följt Breakit.se – mest för att det är kompetens folk som står bakom tidningen, men också eftersom deras artiklar är intressanta och ger bra inblick i affärer som händer någonstans i närheten – det mesta inom tech såklart.

Nu har Breakit också släppt en mer gedigen podd som också tilltalar. Formatet är även det intressant, med inslag från omvärlden och i livligt tempo, snarare än någon läser upp tråkiga nyheter som är några dagar gamla… I like – därav en shoutout till Breakit Daily!

Deras senaste podd i skrivande stund handlar om att kombinera familj och entreprenörskap. Läs mer här och lyssna mer här. Bra, va?

Breakit Daily är en daglig podcast med fokus på framtidens affärer. Katarina Andersson och Breakits reportrar tar dig bakom kulisserna i det nya näringslivet och ger dig insikterna som gör dig till den smartaste personen vid kaffeautomaten – hela veckan.

Ni behöver inte tacka.