Linkedin och headhunting

    Blogg, Ekonomi | 9 August 2021

Någon gång för 11 år sedan har jag valt att helhjärtat satsa på min karriär och bli vass på det jag gör. Det är roligast så i längden, när man trivs med sin vardag och dessutom har en del nya dörrar som öppnats sedan dess. Just nu är jag så fri som jag någonsin varit, och älskar mitt jobb. Min familj supporterar det jag jobbar med och tycker om när jag utvecklas och antar nya utmaningar.

Rätt nyligen har jag satsat på en bättre profil på LinkedIn. Samtidigt har jag inför 2021 har satt ett mål för mig själv – att bli erkänd som proffs inom mitt område så att jag blir uppköpt och headhuntad från ett världskänt varumärke till ett annat välkänt bolag. Det målet har inte varit uttalat, men något jag såg som ett mål i mitt yrkesliv.

Under året har det kommit in enormt många förfrågningar om tjänster som var intressanta, utmanande, lockande, roliga, läskiga, okända osv. Ovanligt många LinkedIn meddelanden har skickats iår likt den nedanför. Det är om inte annat bra att hålla pulsen på marknaden och inse vilka egenskaper som eftersöks.

Ett företag har dock fångat mitt intresse när de kontaktade mig via SMS (ej LinkedIn) – headhuntingbolaget som kontaktade mig hade en intressant tjänst de sökte min profil till.

Lång story kort – jag skrev på för ett nytt bolag och ska samtidigt uppfylla min dröm om att driva eget på fritiden. Det ska inte vara något stort företag, men en hobby som kan ge mig en utmaning i att driva frågorna helt själv, vara ansvarig för dessa frågor och dessutom utföra allt på egen hand, i alla fall till att börja med. Det blir en rolig höst känner jag.

Och kids, LinkedIn profil är alltid bra att ha uppdaterad. Det öppnar dörrar, tro det eller ej.

Studera PowerBI?

    Blogg, Ekonomi | 20 July 2021

Vilken plattform ska man satsa på för tolkning av data? Den frågan ställde jag mig cirka 3 månader innan jag sker detta inlägg. Frågan löste sig mer eller mindre av sig själv. Jag såg mer och mer att företag som jag arbetat med använder sig av PowerBI och nyligen när jag fick en ny tjänst ingick ansvar för utveckling av ju PowerBI.

Ödet löste svaret på min fråga och nu går jag all-in för att studera PowerBI applikationen. Tanken framåt är att bli proffs på detta på samma sätt som jag en gång i tiden beslutade mig för att bli proffs på Excel, vilket jag nu kan anse mig vara. :)

Löste snabb några enklare kurser på LinkedIn Learning att starta med, i övrigt får man lära sig genom att bygga något eget, vilket är alltid det bästa sättet för att fortsätta utvecklas!

PowerBI – Let’s go!

AmEx SAS Eurobonus Classic inbjudan

    Blogg, Ekonomi | 2 February 2020

Ni som är mina nära vänner som hänger här har lyxen att nu ta del av min inbjudan till American Express SAS Eurobonus Classic med 0kr i årsavgift. Jag har själv anslutit till prgrammet nyligen och det är riktigt enkelt att tjäna poäng genom kortet som dock kräver lite admin, men som är ganska smidigt ändå och helt klart värd belöningen som förhoppningsvis kommer inom 1 – 1,5 år av nyttjandet. Gör det du också! Gå med i programmet om du önskar genom att klicka på nedan länk där du får bonus direkt och vi delar på den där kända “win-win” ;)

En riktigt fin grej med kortet är att man kan nyttja Apple Pay med Amex Classic, vilket gör att man sällan behöver ha kortet med sig och kan betala med kortet i mobilen.

http://www.americanexpress.se/bjudin/aLEXPw16j?CPID=100232694

Enjoy!

Privatleasing – fallgropar, eller hur tjänar bilhandlarna pengar på ingenting?

    Blogg, Ekonomi | 6 October 2018

Har du också bil på privatleasing? Ska du snart återlämna bilen? Se då till att ställa av bilen bokstavligen samma sekund som du parkerar bilen utanför bilhandlaren som ska ta emot bilen. Det gör att du kan spara tusenlappar – inte minst om du nu betalar en hög skatt pga bonus malus för din dieselbil.

Såhär är det, om du som privatperson har en privatleasing bil är du rent tekniskt en registrerad ägare på bilen, även om det är leasinggivaren som äger den juridiskt. När du får din bil som ny betalar du alltid fordonsskatten i samband med att bilen blir registrerad på dig. När du sedan ska lämna tillbaka bilen brkar du varken ställa av bilen eller hantera ägarbytet mot bilhandlaren igen – det brukar bilhandlaren nämligen vilja sköta själv. Det gör att du går miste om skattepengarna som du egentligen skulle kunna få tillbaka. Det du behöver göra är:

  • Kör bilen till bilhandlaren
  • Ställ av bilen direkt
  • Hantera överlämningen av bilen
  • Låt bilhandlaren hantera ägarbytet – bilen är då redan avställd, precis som bilhandlaren brukar vilja ha det under tiden som de säljer bilen vidare.
  • Den ordningen gör att det är du som betalat in skatten får tillbaka pengarna.

Det som däremot brukar hända är:

  • Du kör bilen till bilhandlaren och hanterar överlämningen
  • Bilhandlaren registrerar bilen på sig först och därefter ställer av bilen, vilket gör att skatten återbetalas till bilhandlaren

Det är enligt mig ett ganska ‘intressant’ knep som bilhandlarna tar till med, men enligt samtal med Transportstyrelsen gör 99% av bilhandlarna så och det är en stor del av deras inkomstkälla samtidigt som de inte har några som helst kostnader för detta, dvs pengarna hamnar rakt ner på resultatraden för dem. Dessa pengar är dina rent tekniskt, som registrerad ägare på bilen och den som är skattskyldig enligt SFS2006-0228, men eftersom avställningen sker i samband med ägarbytet tillfaller pengarna den nya ägaren, dvs bilhandlaren trots att bilen ställs av i samma sekund.

Min personliga åsikt är ju att alla knep som bilhandlaren kan nämna om att skatten följer bilen inte ska påverka dig som person – skatten följer bilen, visst, men du som skattskyldig och registrerad ägare följer bilen fram till avtalat datum enl privatleasingkontraktet samtidigt som skatten följer bilen endast om den är i bruk. Ställer du av bilen sista dagen är du också den som ska få pengarna tillbaka enligt Transportstyrelsen. Bilhandlaren kommer inte att bruka bilen under försäljningen och kommer högst sannolikt låta en ny ägare att få betala fordonsskatten i samband med ägarebytet efter en senare försäljning.

Såhär skrev Transportstyrelsen som svar på mitt mejl:

Mitt mejl:

Hej,
Den 2018-xx-xx har jag avslutat min privatleasing av bilen XXX### som jag har betalat fordonsskatten för under åren i min ägo mellan 2015-xx-xx och 2018-xx-xx.
Min fråga är: nu när bilen är återlämnad tillbaka till återförsäljaren och bilen därmed byter ägare kommer delar av 2018/2019 periodens skatt skickas tillbaka till mig eller gäller något annat?
Om den kvarvarande delen av skatten tillfaller mig – hur/var kan jag ange korrekt kontonummer för en sådan återbetalning och när sker det isf?
Tack på förhand.
Med vänlig hälsning,
Alex Persson

Svar från Transportstyrelsen:

Hej!
Om du ville ha tillbaks skattepengarna skulle bilen ha ställts av innan ägarbytet gjordes.
Alternativt kan man försöka komma överens med bilfirman om att få tillbaks pengarna.

I detta fall har [Företaget X] blivit ägare till fordonet och därefter gjort en avställning och då återbetalas den överskjutande skatten till dem.
… [förkortat svar] …
Med vänlig hälsning

[Anonymiserad]
Handläggare

Fordonsinformation

Transportstyrelsen
701 81 Örebro
transportstyrelsen.se
Telefon: 0771-503 503
Fax: 019-26 07 52

Inträffar det under en någorlunda “bra” period kan det ju handla om några tusenlappar. För min del handlade det om cirka 1300.- SEK medan fordonsskatten låg på cirka 2300.- SEK

P.S. Jag rekommenderar att ni läser på om era avtal, lagen samt hanterar allt korrekt. Denna artikel är endast en fingervisning kring hur reglerna och verkligheten kan uppfattas och behöver absolut inte betyda att det ger någon juridisk fördel i någon hantering av ägarbytet. Jag hänvisar till myndigheter och officiella instanser som du bör konsultera innan du hanterar just ditt case. Allt hanteras på egen risk.

Breakit Daily – techpodcast i intressant format

    Blogg, Ekonomi | 6 October 2018

Det där om att konsumera media har tagit en helt annan vändning. Först var det papperstidningar som konverterades till digitalt format online. Dessa har sedan både komprimerats till snabba bulletin meddelandet á la TT och Omni, men när vanliga tidningar har börjat ta betalt för semi-intressant content har det blivit dags att utforska podcasts – lite som gammaldags radio, men som kommunicerar och tilltalar på ett helt annat sätt. Anledningen till det är att man kan välja sina podcasts baserat på ämnen.

Det är ganska länge nu jag har följt Breakit.se – mest för att det är kompetens folk som står bakom tidningen, men också eftersom deras artiklar är intressanta och ger bra inblick i affärer som händer någonstans i närheten – det mesta inom tech såklart.

Nu har Breakit också släppt en mer gedigen podd som också tilltalar. Formatet är även det intressant, med inslag från omvärlden och i livligt tempo, snarare än någon läser upp tråkiga nyheter som är några dagar gamla… I like – därav en shoutout till Breakit Daily!

Deras senaste podd i skrivande stund handlar om att kombinera familj och entreprenörskap. Läs mer här och lyssna mer här. Bra, va?

Breakit Daily är en daglig podcast med fokus på framtidens affärer. Katarina Andersson och Breakits reportrar tar dig bakom kulisserna i det nya näringslivet och ger dig insikterna som gör dig till den smartaste personen vid kaffeautomaten – hela veckan.

Ni behöver inte tacka.

Snart går du till ICA för att få vård. Vårdcentraler och matbutiker blir ett…

    Blogg, Ekonomi | 17 September 2018

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vem vill gå till ICA och träffa en massa sjuka människor på vägen som har enligt de själva “lättare åkommor”, men som ändå inte kan diagnostiseras eller avhjälpas remote via en app? Vem kommer inte vilja få sin diagnos och samtidigt passa på att känna och klämma på några tomater på vägen hem och se om de ändå är så färska som de ser ut innan man kanske tänker att bullen i konditoriavdelningen ser godare ut och man kan unna sig en nu när man ändå är dödssjuk?

Varför är jag upprörd tänker ni?

Läste denna artikel av BreakIT.se om att ICA gruppen och Min Doktor går ihop och ska bygga fysiska vårdcentraler, eller som de kallar det minutkliniker…

Det hela påminner mig lite om Theranos och Walgreens, även om den svenska varianten är kanske mer på riktigt, men är också det som skrämmer mig (nej, jag har inte bacillskräck) med tanke på att det blir också genomfört…

Undrar hur detta kommer att påverka försäljningen på de ICA-butiker där man kommer att införa sådana fysiska vårdcentraler?

Cashar in nu… och kanske lite på sikt…

    Blogg, Ekonomi | 4 August 2017

Boom! Har äntligen börjat tjäna pengar på denna blogg. Inte mycket, men det går runt gällande webbhotellet och lite annat runtom som domäner och liknande. Första riktiga utbetalningen kommer denna månad. #winning!

På tal om domännamn. Inser att jag nu äger en del roliga domännamn som:

hragent.se

intervalrunners.se

alexpersson.com

och en annan liten rolig domän som skall aktiveras inom kort i form av ett litet företag. Kanske. Vi får se. :)