I’m back!

    Blogg | 23 November 2015

Efter dryga två år utan möjlighet till bloggande pga yrkesvalet är jag tillbaka. Mycket nytt som har hänt sedan dess så vi tar det i mediaformat – roligast så.

The life.

The ride.

The job.

The project.

#ÄlskaÄventyr. 2015 säsongen är nu öppen.

    Blogg | 8 March 2015

Nu är våren äntligen här och dags för en ny säsong – 2015. Löpning och även mina andra äventyr med all den bergsbestigning i Norge och kanotpaddling i Dalarna… Iår kanske det blir en kajaktur till Finland, varför inte? ;-)

Hursom så var det “time to gear up” och naturligtvis blev det Addnature.com – favoritbutiken där jag storhandlar inför mina äventyr.

addnaturescreen

 

Då Stockholm Marathon närmar sig med stormsteg blev det fokus på löpning. Bra utbud och man lyckades få in en Salomon Fast Wing Jacket att springa i, en Nathan Race Cap att ha med på långa löpturer från Löparavdelningen och en Esbit Vacuum Thermos att ha på jobbet och i fält för varma och kalla drycker. En perfekt blandning.

Beställt och dagen efter var sändningen hos ombudet. Galet snabb leverans iaf som var dessutom gratis. Överraskande bra.

IMG_0071

IMG_0082

Idag var det dags att prova jackan. In action. Sitter heeelt perfekt. I like!

11057244_10155307623150331_9154228212545955576_n

Medan Racing Cap kommer till användning liiite längre fram när det blir dags för längre turer inför maran… Yey!

IMG_0078

Galet nöjd med dagens 11km-rundan i Brunnsviken och jackan. Perfekt start på säsongen! Ni ser smajlet ;)

salomonjacket

Nästa pryl från Addnature blir ett par Oakley’s – lagom till att cykelsäsongen drar igång – måste uppdatera även den biten. ;) #älskaäventyr

Krocksäkerheten. 5* EURO NCAP för Auris Hybrid.

    Blogg | 30 January 2015

(null)

Dags för lite allvar. Vår säkerhet på vägarna är viktig och samhället lägger ner åtskilliga miljarder för att trafikanter ska känna sig trygga på vägarna.

Hur krocksäker är en Auris Hybrid? Euro NCAP ger bilen 5 stjärnor. Jag kan konstatera att man känner sig säker i bilen med 7 krockkuddar som standard och den höga kvalitet som bilen har trots sin storlek.

Euro NCAP, European New Car Assessment Programme, är ett trafiksäkerhetssamarbete mellan många av Europas stater, biltillverkare och frivilliga organisationer. Målet är en säkrare trafikmiljö, liksom färre personskador i samband med olyckor. Det praktiska arbetet består i princip av krocktest med olika former av simulerade olyckor. Den aktuella bilen skall uppfylla speciella kriterier för att uppnå en viss poängsats, som sedan sammanställs i ett resultat i form av stjärnor (1-5). Bilen betygsätts i hur väl den skyddar vuxna, barn, fotgängare och säkerhetshjälpmedel (såsom elektronisk stabilitetskontroll, farthållare, etc.). Utifrån detta får den sedan ett totalt betyg, också 1-5 stjärnor.

Jag överlåter krocktester till dockor. Kör försiktigt där ute!

Vad är en hybridmotor och hur fungerar den? Så enkelt är det!

    Blogg | 29 January 2015

Det är dags att gå in på djupet om vad en Hybridbil är och hur en sådan fungerar.

hybrid

Toyota är världsledande inom segmentet och vi tar en Toyota Auris Hybrid för att förklara tekniken, men först och främst måste vi klargöra vilka typer av hybridmotorer det finns.

Fullhybrid och mildhybrid: Toyotas hybrider är fullhybrider. En fullhybrid drivs av en förbrännings- och elmotor. De samverkar eller driver bilen var för sig. I mildhybrider används el från batteriet för att förstärka förbränningsmotorn. Det ger en begränsad minskning av CO2-utsläpp och bränsleförbrukning.

Laddhybrid: Prius Plug-in kombinerar elbilen och Toyotas fullhybridteknik. Räckvidden med ren eldrift är cirka 20 km. Om elen kommer från en förnybar källa innebär detta en resa utan utsläpp. Vid längre resor fungerar laddhybriden som en fullhybrid.

Bränslecellshybrid: Bränslecellshybrid (Fuel Cell Hybrid Vehicle) är en teknologi som vi forskar inom. Väte används som bränsle och när bilen tankas med vätgas är det endast vanligt vatten som kommer ut ur avgasröret.

Elbilar: Regelrätta elbilar är något Toyota forskat på länge och målet är att utveckla en elbil med låga ägarkostnader. Utmaningen är att utveckla mindre batterier med hög kapacitet som vanliga konsumenter har råd med.

Miljöbil: 2013 fick Sverige en ny viktrelaterad miljöbilsdefinition. Ett fordon som uppfyller de nya miljöbilskraven och registreras efter den 1 januari 2013 befrias från fordonsskatt i fem år. Alla våra hybrider uppfyller miljöbilsdefinitionen.

 

Visuellt ser funktionen av en hybridmotor ut såhär:

Som ni ser är tekniken enkel – antingen drivs bilen av en elmotor eller bensin-/dieselmotor. När man använder bränslemotorn laddar man samtidigt elmotorn som senare kickar in när den kan. På så sätt behöver man inte ha eluttag för att ladda batterierna och man sparar på soppapengarna och miljön när man kör en fullhybrid.

Nedan kommer några frågor om Hybridbilar – fyll gärna på i kommentarerna så försöker jag svara. FAQ via Toyota.se

Är det svårt att köra en hybridbil?
Nej, det är bara att trycka på startknappen, lägga växelväljaren i ”Drive”-läge och börja köra. Bilen väljer själv när den ska gå på el och när förbränningsmotorn ska arbete. Man tankar den precis som vilken annan bil som helst. Den kräver alltså varken eluttag eller någon speciell sorts bränsle.

Behöver jag byta hybridbatteriet? Vad kostar det?
Hybridbatterierna är konstruerade att hålla hela bilens livslängd och ska inte behöva bytas. Skulle det ändå behövas stannar kostnaden strax över 20 000 kronor. Som att byta partikelfiltret på dieselbilar som säljs idag.

Är det dyrare att tillverka en hybridbil?
Toyota har som enda biltillverkare tagit fram en livscykelanalys för tillverkningen av sina hybridbilar. För t ex Toyota Auris är koldixoidutsläppen vid tillverkningen desamma för alla olika versioner (bensin, diesel och hybrid). CO2-utsläppen vid körning är 33 % lägre för Auris Hybrid än för bensinversionen och 25 % lägre än för dieselversionen.

Är begagnade hybridbilar lika bra som nya?
Oavsett om du vill köpa en ny eller begagnad hybrid från Toyota så är det ett tryggt köp. Förutom att det är våra mest felfria bilar följer Toyota Kvalitetsgaranti Hybrid med om du köper den hos en Toyota-återförsäljare. Utöver vår vanliga begagnatgaranti får du upp till 5 års garanti (eller 10.000 mil) på hybridsystemets komponenter.

Är hybridbilar lika säkra som vanliga bilar?
Ja. Toyotas hybridmodeller har fått maximala fem stjärnor i bilsäkerhetsorganisationen Euro NCAPs tester. Hybridsystemen är konstruerade för att klara även svåra kollisioner. Hybridbatterierna är av nickelmetallhydrid- eller litiumjon-typ och innehåller därför ingen batterisyra som kan skada dig.

Så enkelt är det! Nu kör vi vidare!

Tar över stafettbilen. Hos Europeiska Motor i Rissne.

    Blogg | 28 January 2015

#hybridstafetten

Idag var det dags att hämta ut bilen – en Toyota Auris Hybrid. Stafettbilen som skall provköras i 30 dagar. Det är också den bilen och modellen som alla förare tävlar om i slutet av Hybridstafetten. Nyrekondad och förberedd för äventyr – bilen alltså. ;-)

APF_1064

Träffade trevliga representanter för Europeiska Motor och såg mig omkring. I hallen fanns både privat-, företags- och transportbilarna. Det är också här man kan boka en provkörning av en valfri Toyota.

IMG_9027

Efter lite pappersarbete och kort genomgång var det dags att rulla ut bilen ur hallen – alltid en skön känsla som fler bör uppleva. Det är för övrigt min andra gång jag tar ut en ny bil ur en bilhall och än så länge är det hittills den bästa känslan av de två på grund av att just denna är en miljövänligare hybrid och är en något finare bil med en hel del tillval som jag berättar om inom kort.

APF_1081