Blogg | 30 January 2015

Krocksäkerheten. 5* EURO NCAP för Auris Hybrid.

(null)

Dags för lite allvar. Vår säkerhet på vägarna är viktig och samhället lägger ner åtskilliga miljarder för att trafikanter ska känna sig trygga på vägarna.

Hur krocksäker är en Auris Hybrid? Euro NCAP ger bilen 5 stjärnor. Jag kan konstatera att man känner sig säker i bilen med 7 krockkuddar som standard och den höga kvalitet som bilen har trots sin storlek.

Euro NCAP, European New Car Assessment Programme, är ett trafiksäkerhetssamarbete mellan många av Europas stater, biltillverkare och frivilliga organisationer. Målet är en säkrare trafikmiljö, liksom färre personskador i samband med olyckor. Det praktiska arbetet består i princip av krocktest med olika former av simulerade olyckor. Den aktuella bilen skall uppfylla speciella kriterier för att uppnå en viss poängsats, som sedan sammanställs i ett resultat i form av stjärnor (1-5). Bilen betygsätts i hur väl den skyddar vuxna, barn, fotgängare och säkerhetshjälpmedel (såsom elektronisk stabilitetskontroll, farthållare, etc.). Utifrån detta får den sedan ett totalt betyg, också 1-5 stjärnor.

Jag överlåter krocktester till dockor. Kör försiktigt där ute!