Visby flashbacks

    Blogg | 24 July 2012

Full photo archive (58 photos) available here: www.alexpersson.se/download/gotland.rar

To open on a Mac – use software: WinRar for Mac
To open on a PC – use software: WinRar 32-bit or WinRar 64-bit

—————————————————————————-

Thanks to Peter, Henna, Håkon, Kaisa, Mårten, Josef, David, Martin & Roy for this nice time in Gotland.
Raukar & Kallis forever!
;)

Some quick pics below. Hope you enjoy! Awaiting Håkons video compilation from the party part of the trip.

 

Team Rynkeby 2013 – engagemang till förmån för barn med cancer

    Blogg | 15 July 2012

Jag har precis nu skickat in min ansökan för att komma med i Team Rynkeby Sverige (Stockholm) 2013.

— Vad och vilka är Team Rynkeby?, frågar ni?

Jag svarar:

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsinitiativ som syftar till att samla in pengar till Barncancerfonden i Sverige och Børnecancerfonden i Danmark. 2011 samlade Team Rynkeby in 13 Mkr i kampen mot barncancer.

Varje sommar i juli cyklar 600 personer från Danmark och Sverige för att stödja barn med cancer och deras familjer. Under året deltar cyklister i olika team för att samla in sponsorpengar och arrangera olika events. Under året tränar även de olika teamen tillsammans som förberedelse inför cykelloppet till Paris.

Deltagarna i Team Rynkeby Sverige är motionscyklister, kvinnor och män, i alla åldrar med vitt skilda yrken, utbildningar och bakgrund. Deltagarnas olikheter och deras geografiska spridning i Danmark och Sverige gör det lättare för Team Rynkeby att sprida budskapet om insamlingen för barn med cancer och deras familjer.

 

Känner personligen att jag stödjer organisationen och vill gärna vara med och engagera mig i kampen mot cancer. Hoppas starkt på att jag kommer med 2013 års laget i Stockholm.

Köpenscooter.nu – billigt och riktigt bra service

    Blogg | 14 July 2012

Har i veckan varit hos Köpenscooter.nu som skulle laga punktering på min moppe. Riktigt bra service måste jag säga. Trevlig personal som dessutom fixade lite med oljeledningarna utan att jag ens noterade felet. Kan rekommendera – billigt och bra.

På bilden nedan blir moppen bara bättre och bättre. Spiken var 4cm…

Löpturer med Gainomax?

    Blogg | 14 July 2012

Favorit i repris.

Vansbrosimningen är över. Dags att slå personbästa under DN Halvmarathon i Stockholm, 21km. Det blir perfekt uppvärmning inför Lidingöloppet, 30km.

Det har varit en hel del utmaningar och träning på sistone. Utöver det har det hänt en hel del runtomkring mig. Jag känner mig i riktigt bra form just nu och vill gärna “keep it that way”. Enligt mina antaganden så är det mesta tack vare min omgivning och inte minst Gainomax som står vid min sida – bokstavligen, efter alla mina träningar och när jag behöver kraft och snabb återhämtning för att vara på topp inför nästa utmaning.

Det är lite drygt 60 dagar kvar och det ska hinnas med både backträning i Hammarbybacken och även längre pass på Lidingö då jag ska reka banan för att lägga upp strategin inför Lidingöloppet. Allt följer ni naturligtvis här.

Två lopp är alltså inbokade – dubbelt så mycket träning och jag hoppas Gainomax står kvar vid min sida medan jag tar mig an En Svensk Klassiker. ;) Jag vet en sak, den är lite hemlig, men ni ska få veta det ändå. Det är Gainomax som gör att jag kämpar, orkar och lyckas komma i mål i alla dessa lopp. ;) Och just det, har ni sett mig med en banan på bilden? Nej, tänkte väl det – jag har glömt hur de ser ut! Banans are for monkeys.

http://gainomax.com/sports-team/

alex@alexpersson.se

Dagens outfit

    Blogg | 12 July 2012

Sha sha bloggen.

Dagens outfit.

Hiss från Koooooone (många runda lampor). Kamera från Ni–on (mitten delen syns inte). Jacka från Tommy Hilfiger i blått (för bilden är svart vit). T-shirt från HH (gissa själva). Byxor, ja de ser man ändå knappt. Det viktigaste är hörlurarna från Degauss Labs!

Att fotografera vimmel: Behind the scenes of vimmelfoto. Del 2.

    Blogg | 11 July 2012

I del 1: Att fotografera vimmel: En vimmelfotografs memoarer. Inställningar för vimmelbilder. berättade jag om hur det är att vara en vimmelfotograf med exempel ur en “vanlig” kväll, om sådana nu finns. Där fanns även en del inställningar för bilderna som har levererats till uppdragstagaren. En del frågor har kommit in per mail, facebook och forum. Försöker samla ihop alla dessa och besvara det mesta. Relax and enjoy.

Här ser man mig @ work.

Inställningar för vimmelbilder: Nikon D800, 24-70mm -f4.5, 1,6sec, iso250, ev-0.3, 24mm, wb-blixt

 

— Har du några generella inställningar som är bra att utgå ifrån som “allround”, eller rattar du vilt inför varje bild?

— Finns inga “allround” inställningar. Man håller sig hela tiden nära det rätta, och i varje klubb finns sina inställningar beroende på vilken belysning finns/körs för kvällen. Testkör några rutor när du kommer in i lokalen och du kommer snabbt känna skillnaden. Sen gör man små justeringarna beroende på a) vart kameran pekar (motljus eller ej) samt b) om man vill få till andra effekter eller ser på första bilen att den blev för suddig (rök, bakgrundsbelysning i rörelse etc).

Det som kommer närmast det mest funktionella med en Nikon D800, Nikkor 24-70mm 2.8 samt SB-910 är:

ISO 320, 1.3″, f4.o, wb-blixt, blixt på andra ridån vänd ca 40grader upp bakåt. Allt beror naturligtvis på om det finns starka vita lampor som kastar lite tråkigare ljus, om objektivet är ljuskänsligt etc.

 

— Är det ett måste att köra blixten i andra ridån? Det ser ut som att du kört den i första ridån på vissa bilder med tanke på att du har rörelsemöster och dylikt framför motivet. Det får man väl endast med första ridån, eller?

Jag ställer blixten en gång – samma hela tiden. Andra ridån, snett upp bakåt och TTL. Rörelsemönster hamnar på objekten pga att kameran vrids och skakas när bilden tas. Till det tillkommer även ljuset som hela tiden blinkar, åker fram och tillbaka över ansikten och är allmänt oförutsägbart då det mesta är laser/neon/färgstarka lampor.

Inställningar för vimmelbilder: Nikon D800, 24-70mm -f5.0, 3sec, iso250, ev-0.3, 34mm, wb-blixt

 

— Vad är vedertaget timarvode i den här branschen, vet du det? Jag tänker så att man lägger sig på en rimlig nivå, varken för lågt eller högt, när man väl ska försöka hitta uppdrag.

Jag vet det. Det rimliga är att alla parter ska vara nöjda. Både du som fotograf som får betalt för nerlagt arbete och även beställaren – att de får kvalitativa bilder levererade.

Inställningar för vimmelbilder: Nikon D800, 24-70mm -f4.5, 0,62sec, iso250, ev-0.3, 24mm, wb-blixt

 

— Vem är din arbetsgivare i dessa fall? Någon av vimmelsidorna eller specifika klubbar?

Bägge kan vara uppdragsgivare. Klubbarna har dock mer sällan vimmeluppdateringar på sina webbar och brukar dra nytta av “portaler” som har bra trafik där många andra vimmelbilder publiceras. Vimmelsidor har oftast ett helt gäng med fotografer som jobbar enligt schema som bestäms samma vecka som jobben utförs, vilket betyder att man måste vara flexibel och vara beredd på att “rycka ut” vid behov.

Inställningar för vimmelbilder: Nikon D800, 24-70mm -f4.5, 1/2sec, iso250, ev-0.3, 24mm, wb-blixt

 

— Är det bra extraknäck?

Nej. Det är ett heltidsjobb att jobba lite under helger vid sidan av ditt vanliga jobb. Pluggar du – då kanske du är mer flexibel, men det finns bättre betalda jobb som går att kombinera med studierna. Exempelvis nattjobb på bensinmackar. Ska man fotografera vimmel måste man a) älska folk, b) älska att vara ute c) ha möjlighet att sova halva/hela dagen efter uppdraget d) göra det för att det är kul och inte för pengarna e) kunna ha kul utan att dricka.

Inställningar för vimmelbilder: Nikon D800, 24-70mm -f5.0, 1,6sec, iso250, ev-0.3, 24mm, wb-blixt

 

— Vad händer om man misslyckas ta en bild?

Många (mest erfarna vimmlare) vill först se bilden i kameran innan de uppger namn för publicering. Är bilden bra ger de ut sitt namn, annars ber de ta om, alt säger att bilden inte duger och vänder ryggen. Man får ta det som det kommer. Lyckas man inte ta en bild för att DJn leker med belysningen för mycket just i det ögonblicket – säg att du kommer tillbaka till de du fotar. Annars var inte rädd att ta om bilder tills du lyckas (du har 3-4 gånger på dig tills folk blir uttråkade), de flesta är samarbetsvilliga.

Känner du att du ser en person som bara måste vara med på bild – skjut några bilder mot personen på lite avstånd för att se att inställningarna fungerar – kom sedan fram, be om att få fota och tryck av. Bilden blir då säkert bra.

Inställningar för vimmelbilder: Nikon D800, 24-70mm -f4.5, 1,6sec, iso250, ev-0.3, 24mm, wb-blixt

 

— Vilket objektiv ska man ha?

Så ljuskänsligt som möjligt. Normalzoom 24-70 fungerar hur bra som helst. Man kommer varken för nära personer man fotar eller står för långt ifrån. Fungerar bra att vota omgivningen samt kunna stå nära i trängseln och fota ostört med folk som hamnar emellan.

Inställningar för vimmelbilder: Nikon D800, 24-70mm -f4.5, 1,6sec, iso250, ev-0.3, 24mm, wb-blixt

 

Håll tillgodo, kids! Länka gärna.

 

Vansbro, 3000m freestyle @ 1t 19m 23s

    Blogg | 8 July 2012

Klockan ringde kl 6:30. Dags att vakna. Våtdräkten, simglasögon och skorna ligger redan i väskan. Så gör även Gainomax återhämtningsdrycken, bars och vatten. Handduken åker med.

Bil till samlingsplatsen – okänd location i Sthlm. Möte med Daniel. Omlastning till hans bil och vi åker iväg – riktning nordväst om Sthlm i tät dimma.

Dimman blir snart till regn. Vägarna rena, lite biltrafik. Massa skratt, musik på hög volym och funderingar kring dagens event. Vansbrosimningen. 3000m simning.

Ärligt talat så har vi tränat simning endast en gång. 40 minuter totalt i Eriksdalsbadet. Resten av träningen inför Vansbro gick på land, inklusive tipsinhämtning på bl a Youtube och bloggar. Det gick tydligen att bada sig igenom Vansbro. Vi ville testa. Ingen av oss har tidigare simmat 3km non-stop i öppet vatten varav 1km motströms.

Eftersom Vansbrosimningen ingår i En Svensk Klassiker så var vi tvungna att köra detta och det ångrar vi inte en sekund. Vi körde på. Mot nya utmaningar!

Strax före Vansbro hamnade vi en 6km kö. Tråkigt, men vi hann chilla och småvila i bilen medan vi rullade lite lätt fram i cirka en timme…

Väl framme på plats började en blöt historia. Det spöregnade i Vansbro och alla vanliga kläder fick ta in rejält med vatten under tiden vi hämtade nummerlapparna.

Vi slapp kön vid uthämtningen och fick vår egen VIP kö med egen personal, så allt gick ytterst smidigt. Tillbaka till bilen – byta om till våtdräkt, känna sig taggade, tugga i sig en Gainomax Energy Bar och vidare till startfållan. I våra rosa mössor!

Vi hade varken bråttom eller för mycket ledig tid – allt var perfekt tajmat. Så till exempel kom vi tll startfållan bara 4 minuter innan start och hann köra en helt ok uppvärmning.

Tre, två, ett. In i vattnet. Danne var 4-5meter framför, jag kom halvvägs in och tänkte: det är så de kände sig på Titanic – mycket folk i vattnet, svinkallt och långt att simma… Så fort huvudet åkte in så var allt perfekt igen och trots regn gick det att simma lugnt.

2000m kvar. Still going strong. Några kallsupar senare såg man 1000m markeringen. Runt tallen och gubben i båten visade en skylt “854m kvar”. Glada miner och vi fortsatte. Några stackare höll sig krampaktigt vid bryggorna och kämpade för att få lite luft i sig. Funktionärerna tog då hand om dessa – eloge till funktionärerna som ställde upp i regn.

600m markeringen var jobbig. Jag rättade till glasögonen och insåg att jag drogs med strömmen – tillbaka till starten… Fy! Nya tag med målet i siktet.

Upp med handen för att registrera tiden, ut på mattan, vidare i gyttjan för att hämta medaljen och tillbaka till parkeringen – hur glada som helst. Och inte ens trötta. Endast lite groggy efter plaskandet vid öronen samt en liten stukning – någon fetto kickade bakåt och slog i handleden med full kraft…

Slutet gott allting gott. Tillbaka samma väg förbi Burger King i Västerås samt en Gainomax till för att återhämta sig på riktigt samt få i sig en god efterrätt. Man ska ju återställa nivåerna i kroppen efter ännu en utmaning.

Lidingöloppet nästa. En Svensk Klassiker på under 24timmar är målet det första året. Wish me luck!

Brrr

    Blogg | 8 July 2012

Jag är i Vansbro och simmar. Nu är kl 14:00 och betyder att jag nu precis har hoppat in i vattnet…