Baby steps to world domination.

    Blogg | 27 February 2012

En okänd plats någonstans i Stockholm. Dämpad belysning med starka strålkastare riktade mot scenen. En massa publik. Alla står. Ovationer. En del visslar, de flesta jublar. Alla ler. Man kan ana viskande i publiken.
Strålkastarna är samlade kring en punkt på scenen. Där står…

Jag.

 

Ja ja, jag har bara läst en rapport från Civilekonomerna per 2011. Tre år efter examen. Och vilka är de vanligaste arbetsområdena för civilekonomerna.

Nu kan jag med säkerhet säga att jag har det bästa jobbet. Vem kunde ens tveka? Du? Inte jag! Under mina år i tjänst har jag provat på det mesta ur listan och lite därtill. Jag har genomgått en gedigen utbildning ute i verkligheten, på ett inom sin bransch ledande internationellt företag. Jag har verkligen lärt mig en hel del. Jag tackar. Verkligen. Ett år här är 4 år bakom en skolbänk. Om ens det.

Ovationer fortsätter, nu även från min sida. Jag vill tacka min mor, mina chefer och de som arbetat med mig hittills.

Tack.

Nu är det dags att fortsätta med utvecklingen.
“Baby steps to world domination.” (c) N.P. ;)

Med vänlig hälsning genom året. Fyfan!

    Blogg | 27 February 2012

Jag har verkligen gett det en fundering. Om man i genomsnitt skickar 50 mail om dagen och i varje skriver “Med vänlig hälsning,” som tar cirka 2 sekunder att skriva så är det 6,2 timme på ett år som har 224 arbetsdagar som man spenderar med detta onödiga arbete. Lägg till ett par timmar till om man lyckas skriva “Med vnälig hälning,” och måste redigera felstavningen.

Hur sjukt är inte det? Effektivetet, folket, effektivitet!

Det här inlägget tog väl 5 timmar av mitt liv som jag nu åste ta igen på annat sätt ;)

Veuillez agréer! (FR)

Snabbare i uppförsbacke

    Blogg | 26 February 2012

Haridag slagit mitt eget rekord för Hagaparkens 4,1km varv. Förra sommaren hade jag 20:01 som bästa tid när jag tränade inför Sthlms Halvmaran. Helt nöjd var jag inte och vintern har inte heller spenderats på latsidan.

Idag har jag lyckats ta mig runt på 19:32, vilket är mitt personbästa för varvet. Det är väldigt bra utgångsläge för säsongen iaf. Och ja, iår blir det Halvmaran igen.

En sak jag noterade när jag analyserade varvet är att jag springer snabbare uppför än på resten av varvet. Skitskoj.

 

Tweets blir sökbara i Ryssland

    Blogg | 23 February 2012

Twitter är en erkänd källa till live och operativ information från världens alla hörn. Nu ska alla tweets bli sökbara i Rysslands sökmotor Yandex ( www.ya.ru eller www.yandex.ru ) – allt detta live och med omedelbar indexering i söksystemet. Det skriver Reuters.

Själv kan jag tillägga att Yandex är ett av företag som jag själv skulle investera i. De är mycket framgångsrika och har ett stabilt varumärke i Ryssland. Just varumärket har utvecklats av den eminenta designbyrån / studion Art.Lebedev ( www.artlebedev.ru ) som har tagit fram en mängd olikatjänster som finns inom Yandex. Jandex var för övrigt ett av landets första företag i Ryssland som vågade och bytte deras logotyp från den engelska stavningen till den ryska ( Яndex => Яндекс ).

Utvecklingen kan man se här: http://www.artlebedev.ru/everything/yandex/identity3/

Ett smart drag av Yandex som jag personligen följer noga.

 

Taric söksystem. Allt har ett nummer.

    Blogg | 23 February 2012

Som redan känt är Sverige stor exportör av krigsmateriel. Det skriver alla tidningar om idag. Och Tullverket är inblandat i allt som kommer och går förbi landets gränser.

Ja, det jobbar trevligt folk på Tullverket, det har jag fått erfara, och noga är de.

Jag har kommit i nära kontakt med sk Taric system. Rätt intressant verktyg som klassificerar alla varor och materialslag som metaller, plaster etc.

Tullverket har en rätt torr beskrivning av vad Taric är:

Taric Söksystem är en webbaserad söktjänst för tulltaxan, Tullverkets varuhandböcker [FAHS (f.d. VHB I 1-4) och II] med mera.

I samband med Sveriges inträde i EU 1995 integrerades EU:s tulltaxa TARIC med TDS (Tullverkets Data System). En databas, grundtulltaxan, skapades. Den motsvarar den databas med TARIC-uppgifter som underhålls av den europeiska kommissionen. Uppdateringar av TARIC sänds i stort sett dagligen från EU till medlemsländerna.

Men egentligen är det så mycket mer. Man kan alltså hitta vilken vara som helst, från gafflar och knivar till skruvar och väskor samt kommunikationsverktyg som används i civila flygplan. Allt är grupperat, sorterat och har ett nummer som tillåter Tullverket att sätta rätt tulltaxa vid in eller utförsel av varan. Intressant, icke sant? Kolla runt och se hur många siffror och produkter finns där. Det mest otroliga är att Tullverkets personal (iaf kundtjänst / tullsvar) kan de flesta utantill och hjälper utan några problem att ta fram rätt siffra.

Varukod för rakblad till en rakhyvel blir t ex: 8212 20 00 00
Vill man få importera eller exportera varan anger man siffran till Tullverket och får rätt tulltaxa satt på varan när den kommer in eller lämnar landet. Så är det för allt som finns runt om oss.

Jag skulle vilja träffa människor som har sorterat och grupperat varor och bildat Taric.

Se allt själva här – Taric söksystem, Tullverket.

Lagligt / Olagligt om Varumärken

    Blogg | 22 February 2012

Varje dag försöker jag bidra till utvecklingen av varumärken som jag arbetar med. Många av er gör det utan att veta det. Men det ska gå rätt till också och det ska sägas att det är lätt att göra fel. Enligt boken “Riskerna med varumärken, produkter och reklam” av Jakob Gottlieb m fl är det många reklambyråer som inte känner till lagarna och det är just de som står för den rättsliga biten om något går snett. Samtidigt är det ditt varumärke som kan ta skada vid en tvist.

Är du en reklamare eller kommunikationschef eller företagsledare (ja, sådana finns bland mina läsare) så är det mycket viktigt att käna till vissa lagar.

MFL – Marknadsföringslagen
http://www.notisum.se/Pub/Doc.aspx?url=/rnp/sls/lag/20080486.htm

VML – Varumärkeslagen
http://www.notisum.se/Pub/Doc.aspx?url=/rnp/sls/lag/20101877.htm

URL – Upphovsrättslagen (förordning)
http://www.notisum.se/Pub/Doc.aspx?url=/rnp/sls/lag/19931212.htm

Håll tillgodo, kids!

P.S: Här kan man läsa om hur även statliga företag gör fel och vad som händer när det går åt skogen för Jägaren.

Koolt

    Blogg | 13 February 2012

Dagen har varit rätt vanlig. Pigg som en iller redan kl 06:15. Jobb, lunch, mer jobb. Tunnelbana hem. Hämtat paket på Posten. Lämnat ett brev till grannen som postgubben lämnade fel (igen) hos mig. God middag. TV, nyheter, annan press. Gym. Galet sen mellis och nu lite relax. Dagen har varit rätt vanlig – sa ju det.

Så nu kryddar vi den med lite videos. Vissa är intressanta och roliga.

 

Löpning och cykling?

    Blogg | 12 February 2012

Enligt boken “Triathlon – Start to finish” sägs det att cykling förbättrar din löpning mer än vad löpning förbättrar din cykling. Frågan är om man ska jogga så mycket nu innan sommaren? Finns tydligen mycket material som styrker ovanstående och självklart har man kännt av detta… Som två olika världar, där jag är nog bäst på cykling.