Borde jag bli Air Traffic Controller?

    Blogg | 6 January 2019

Jag har skaffat mig en rätt udda hobby. Eller rättare sagt intresse aka tidsfördriv.

Eftersom jag bor nära en flygplats ser jag ofta hur flygplan lyfter och landar – direkt från soffan. Jag ser det direkt från soffan alltså, och inte att flygplan lyfter från den ;). Det får en att tänka på flygplan i allmänhet. Ni vet, den där romantiska känslan om att kunna flyga.

Det faktumet att jag är flygplansintresserad gör inte saken enklare. Nyfikenheten om vart planet är på väg gör sitt också. Men det slutar inte där…

Jag har genom tiderna både sett alla avsnitt av Haverikomissionen och alla “scary landings” och “cockpit view approch” videos på Youtube – nördat mig in i det minsta kring flyg och allt relaterat. Exempelvis denna video är kul att se.

Och allt ovan har nu resulterat i att:

Så snart jag ser ett flygplan eller har tid över slår upp appen Flightradar24 och kikar på vart planet är på väg och kikar på hur trafiken i luften ser ut.

En ännu roligare sysselsättning är att medan man flyger med Norwegian (eftersom de har free wifi ombord) försöka hitta flygplan som flyger nära ens egna plan med hjälp av Flightradar och se dem genom fönstret.

Hur många har gjort det? Det är ändå rätt coolt att se ett annat flygplan med 2-4000fots avstånd som flyger i motsatt riktning

https://www.alexpersson.se/blogg/wp-content/uploads/2019/01/img_7643-1.mov

Jag har på sistone lagt till ytterligare en grej till det hela och det är att skanna flygtrafiken vid någon flygplats i världen via Flightradar24 och försöka följa radiotrafiken via LiveATC.com som låter en lyssna på live flygtrafikledning och alla flygplan som kommunicerar vid avgång eller approach på en flygplats. Rätt coolt ändå!

Det roliga är att man med tiden börjar förstå vad de säger och med lite googlande kan man lära sig ett och annat begrepp som hörs i radion.

Samtidigt inser man att det händer ändå grejor uppe i luften. Här till exempel ser man att några jaktflygplan startade från Linköping samtidigt som man själv flög förbi dem på väg från Köpenhamn till Arlanda.

Eller varför inte kika på Arlanda och Skavsta trafiken under stormen Alfrida som härjade nyligen. Otroligt nog så har flygen gått som vanligt men man kunde tydligt se att de kämpade rejält! Intressant att ingen media typ Aftonbladet eller Expressen noterat detta som en liten men ändå nyhet.

Enligt Skavstas flygplats har ett av Ryanairs flyg skickats vidare från Skavsta till Arlanda av oklar anledning men troligtvis pga dåligt väder.

Där på Arlanda har man släppt av passagerarna men dagen efter skulle ju flyget vidare med passagerarna från Skavsta igen, vilket gjorde att man skulle flyga från Arlanda till Skavsta samma natt med galna vädret.

Jag vaknade av att det blåste rejält och kunde inte somma. Har till och med kollat våra utemöbler på balkongen och om dessa har blåst bort. Samtidigt passade jag på att kika in i appen. Vad såg jag då? Jo, stackars Ryanair plan som cirkulerade utanför Skavsta och försökte landa flera gånger innan det gav upp och flög tillbaka till Arlanda.

Så här sitter jag och tänker: borde jag bli en air traffic controller istället för business controller? ;)

Hade det inte varit en utdöende yrkeskategori hade jag nog övervägt det. Snart är dessa personer automatiserade och yrket kommer inte behövas i lika stor utsträckning som förr.