Alternativa byggen eller vad rökte arkitekten?

    Blogg | 28 July 2011

Som många kanske redan vet kommer jag att flytta till en nyproducerat hus med 27(?) lägenheter i. De flesta är 2:or och det finns även en 4.a.

Igår har jag följt projektets gång och såg att byggredskapet har plockats bort och man nu ser det nymålade huset.

En sak eller ja två saker som är intressanta.

Sak numero uno är husets färg. Snorgrön? Miljötänk o allt i all ära, men en sådan färgnyans är lite konstig enligt mig. Men färger är väl en personlig sak så det är något jag kan ge mig på.

Däremot saken numero duo är lite udda.

Kolla på husets vänstra sida. Placeringen av fönstren är lite intressant. Kag känner inget annat bostadshus som har samma fönsterplacering.

Ska bli kul att se insidan i december.

Förresten är den där balkongen min. Ska bli så sjukt najs att flytta i en egen 2.a på 48kvm med balkong, tvättmaskin, diskmaskin, o en massa annat gött.

Snuskigt rent

    Blogg | 28 July 2011

Igår var det en ren dag. Eller iaf förknippad med städning.

Först köpte jag en massa Ajax och sen såg jag en intressant maskin ute på gatan. Sugkraften var väl lite sådär dock.

Ja. Mer städning är så blir det inte på en hel dag.

Paragrafryttare: utan hjälm

    Blogg | 26 July 2011

Dagens syssla på lunchen – vy från balkongen.

Jag till Arbetsmiljöverket:

“Hjälm på byggarbetsplats? Ska man inte ha det? Se bifogat. ”

Arbetsmiljöverket till mig:

“Hej, Tack för din förfrågan! Jo, man ska ha hjälm på byggarbetsplats. Om du vill anmäla det här eller annars vill att vi ska göra något åt det hela så får du återkomma med information om vilken byggfirma det är och/eller var bygget ligger, samt vilken del av landet det är i. Med vänlig hälsning Svarstjänsten Arbetsmiljöverket ”

Sen tog lunchen slut så ingen fortsättning för er kärringar som har förväntat er det! Punkt!

GPS – Global Positioning System shut down

    Blogg | 25 July 2011

Visste ni att alla era bärbara GPS enheter slås automatiskt ut om de registrerar en hastighet på över 1900km/h eller når en höjd på över 18 000m?

Tillverkare av GPS lägger in en spärr som stänger av GPS systemet för att man inte ska kunna använda dessa på interkontinentala ballistiska missiler och applikationer till dessa. Det upplevs ofta som ett problem av de som har ballongbygge som hobby.

Se själva: http://en.wikipedia.org/wiki/CoCom#Legacy

Eller ja, bygg en interkontinental ballistisk missil med inbyggd GPS och upplev det hela!

Off Duty

    Blogg | 25 July 2011

Alla har sina semestrar. Själv sitter man och jobbar hårt. Även nu i fönstret bredvid. Även om det räknas som halvtid, så är det både övertid och ett försprång som konkurrenterna inte har.

Justja, samtidigt försöker jag hemsöka olika företag. Idag blev det SEB som fick en liten fråga som kan vara ack så hjälpful att planera och sortera och organisera mitt numera vuxna liv.

“är det möjligt att skapa underkonton där likvida medel inte kan dras via VISA kortet, men enkelt flyttas över via mobilbanken? @sebsverige

Förresten så följer ni mig på Twitter genom www.twitter.com/aapersson

Tjipp tjopp

Dagens brämhults – Bäst Juice. Och en livsstil.

    Blogg | 21 July 2011

Sedan länge har jag varit en sucker för Brämhults juice. Finns inget bättre om man är on-the-run.

Så var det även denna gång – ute på språng med en flaska i handen. Då fick jag också för mig att twittra lite om det. “Brämhults an the city” – nästan likt ett välkänt serie där. En tillhörande bild fick hänga på.

 

Njöt av lite hallon och dagen efter upptäckte att Brämhults har retwittrat mig. Kul tänkte jag.

Idag var det dags för en ny omgång av den goda juicen och jag hoppades på en kall sådan efter jobbet. Ett litet hashtag fick hänga med denna gång och svaret lät inte vänta.

 

Så fick jag veta om färskhetsindikatorn (som för övrigt är en galet smart och enkel lösning). Time went on, så hamnade jag på PrisExtra istället för Konsum. Suget efter lite färskpressat var dock fortfarande lika stort. In på kylvaror. Fram till hyllan och vips – där står de.

Nyutbildad inom färskhetstest (flaskan sväller i botten om juicen är överjäst) så märkte jag att cirka 8 flaskor stod mer lutade än andra, vilket påpekades för den sommarjobbaren som stod bredvid och plockade fram varor i butiken.

Han kände inte till det men tog genast bort flaskorna som var överjästa, tackade så ödmjukast för kunskapen och kallade på sin chef för att diskutera ödet av produkten. Jag gick däremot vidare med lite…apelsiner på flaska för den här gången.

 

Mja, och här sitter jag nu och njuter av min dag, ny kunskap inom färskhetstest samt lite gött juice.

 

Peace out för idag.

Detta inlägg är inte sponsrad eller på något sätt påverkad av Brämhults. Det är viktigt att urskilja reklam från ett omdöme av ett företag och ett bra företag med bra service och kundomhändertagande förtjänar ett gott ord.

Lönar det sig att plugga tidigt?

    Blogg | 20 July 2011

Nedan ser ni den reella löneutvecklingen i Sverige under förra året. Som ni ser så stiger lönerna. Jämfört med 1977 har de reella lönerna ökat med 583% lite beroende på hur man kollar, men som syns så är det en stor förändring.

———————————————————————————-

———————————————————————————-

Som alla känner till så påverkas lönerna av flera olika faktorer. Allt från utbildning, ålder, erfarenhet, geografiskt område, arbetsuppgifterna, ansvar, sektor, utveckling, uppsatta och uppnådda mål osv osv osv spelar en stor roll vid lönesättningen varje år.

Utbildning, arbetslivserfarenhet och ålder verkar påverka lönenivåerna väldigt mycket och därför undrar jag: Lönar det verkligen sig att börja plugga på högre nivå vid tidigt ålder för att nå en bra lönennivå?

Det finns två alternativ – 1) plugga tidigt eller 2) jobba ihop lite pengar, eventuellt resa världen runt och börja plugga lite senare.

Det senare alternativet är det många som väljer. Snittåldern vid ex-vis Umeå Universitet ligger på runt 29 år, vilket betyder att om man slutar gymnasiet vid 19-20 år så börjar man plugga efter cirka 4-5år. Vad gör man då under alla dessa år? Jo, förmodligen jobbar, men vad händer om man väljer att fortsätta plugga och väljer en helt annan inriktning på ett framtida jobb?

Säg att man väljer att plugga tidigt och är klar med en 4-årig utbildning vid 23-års ålder. Man är då ung och utan någon arbetslivserfarenhet. Det visar sig negativt på arbetstagarens linenivå.

Däremot om man väljer att plugga klart till man är säg runt 30 år, så har man både åldern, arbetslivserfarenheten (även om relevansen kan diskuteras) och utbildningen till sin fördel vid en lönesättning. Till det, om man är klok, så har man tidigare jobbat ihop ett kapital och pluggat klart utan några tagna lån. Löneutveckligen är dessutom större i början av karriären och vid ett byte av arbetsplatsen så brukar lönen höjas ytterligare.

Jag är lite tveksam till att man ska fortsätta plugga direkt efter gymnasiet. Även om jag själv är 24 och har 4 årig civilekonomexamen samt 1,5 års arbetslivserfarenhet.