Off to Åre!

    Blogg | 28 December 2016

Här har ni en karta om ni vill hitta oss! Vi sticker till Åre, Copperhill för att åka skidor, njuta av lilla byn, äta goda middagar och fira nyår! Just ja – en roadtrip blir det, så bilder kommer!

Tyngden på dalskidan, älskling! ;-)

Dashcam och 28056 visningar.

    Blogg, Video | 26 December 2016

Visste ni att min mest sedda YouTube klipp har i skrivande stund 28056 visningar? Några kommer att skrika att det inte är tillåtet att filma inifrån bilen då det räknas som övervakning och man bör söka tillstånd, men det är tyvärr inte sant. Här kommer beviset från Motormännen – en säker källa.

Dashcam nu tillåtet i Sverige.
Domen ger möjlighet för bilister att använda videokamera under bilfärd, för att dokumentera vad som sker i den omgivande trafiken. Enligt Motormännens uppfattning bör konsekvensen av avgörandet över sikt bidra till en ökning av videokameror i bilar. Det resulterar i att situationer där ord står mot ord, vid t.ex. trafikolyckor, enklare och snabbare kan avgöras såväl ur ett försäkrings- som trafikrättsligt hänseende.

Det är faktiskt ett domstolsbeslut som jag välkomnar av flera anledningar: dels eftersom det finns en hel del dårar på vägarna som kan backa runt i en rondell och sedan säga att de blev påkörda bakifrån, men också för att kunna ha det som nöje – nedan video har ju faktiskt en del visningar. Jag tror att videos som dessa är en ny nisch för Sverige (pax, shotgun, etc) som vi kommer att se mer av likt de redan kända videos med dashcams från Ryssland.

Nu – dags att montera en GoPro i framrutan.

Facebook – I quit!

    Blogg | 25 December 2016

Den 27 Juli 2007 strax efter 21:00 gick jag för första gången in på facebook.com och skapade min profil. Som jag då blev introducerad skulle profilen innehålla mitt riktiga namn och jag blev utlovad att det här är det senaste inom sociala medier och att alla skulle skaffa sig det inom kort. Jag skaffade Twitter 2009, dvs två år senare och det är väl ungefär då som MSN höll på att dö ut.

Jag skapade och använde Facebook mest för att kunna ha en bekväm plats att spara mina bilder – enkla album, bra format som kunde nå ut till de flesta på min friend-lista där man kunde kombinera text, bild och länkar. Allt kunde administreras, låsas och hanteras enkelt, både via datorn och mobilen. Facebook var tillgänglig alla dagar i veckan och inte ens FarmVille eller TexasHoldemPoker kunde förstöra upplevelsen.

Nu efter nästan 10 år, eller iaf ganska exakt 9,5 år, är det dags att inse att Facebook har gjort sitt. Räknar på ett genomsnitt om 15 minuter per dag och det faktum att det har gått 3441 dagar sedan dagen jag registrerade mig så är det 35 oavbrutna dygn som jag har spenderat online på Facebook. Skrämmande, men det har också varit en rolig upplevelse.

Facebook har gett mig en massa –  tidsfördriv, kommunikation, senaste nyheter och en kombination av sociala medier och en kanal för att synas online.

Nu är det dock dags. Facebook – I quit!

Jag kommer inte att ta bort mig profil, men Facebook kommer att bli min samlingsplats för Twitter, Instagram och Youtube samt naturligtvis AlexPersson.se som jag nu kommer att monetärisera.

Youtube hit list 2016

    Blogg, Video | 19 December 2016

Har insett att jag numera tittar mer på Youtube än på TV de få minuter man slappnar av. Nu när Youtubers har fått status av rockstjärnor och content laddas upp i rasande takt finns både dokumentärer och lifestyle vloggar bara en sökning bort. Personligen har jag hittat några intressanta individer som har egna kanaler med intressant content – mest bara för att kunna spendera någon minut av min dötid framför mobilen.

Jon Olson Vlogs – svensk skidåkare från Mora som har vunnit X-Games vid ett antal tillfällen och är numera sponsrat av Red Bull. En petrolhead och youtuber som bor både i Monaco och Spanien med ett antal resor i ryggsäcken från hans egna företag Douchebags.

Casey Neistat – en vloggare, regissör och youtuber från New York. Skapar kreativt material som har tidigare fungerat som social reklam, men allt oftare handlat om hans egna liv. Nu har Casey sålt sitt företag Beme till CNN har han slutat skapa vloggar och uppdaterar sin kanal med mer kvalitativt innehåll från sina nya utmaningar.

Annars, om man är sugen på “kvalitetstid” på Youtube så kan man alltid söka på “FailArmy” och “WinArmy”. Enjoy!

Kamera att resa med – Nikon DL24-85

    Blogg | 19 December 2016

Har tittat omkring mig efter en ny kamera. En snabb, liten och en man kan resa med istället för att släpa med sig en Nikon D800. Kravet har varit att kameran ska vara snabb vid uppstart, ha relativt bra ljuskänslig sensor och normal zoomomfång – att kunna nyttja kameran genom Wifi är önskvärt, men inte avgörande, resten av inställningar är mer eller mindre likadana på alla liknande kompaktkameror i samma prisklass.

Nikon har haft förtur på listan trots att jag har bland annat testat både Sony Cyber-shot DSC-RX100 V och Fujifilm Finepix X100T. Baserat på de testbilder som finns ute just nu så känns det att både Sony och Fujifilm har en sensor som avger för mycket brus vid lägre ISO.

Har lagt en beställning på Nikon DL24-85 och från och med nu kommer bilderna tas med den.
Tillsammans med att jag har gått över till bloggen istället för andra sociala medier och skriver korta notiser här känns det som att bilderna kommer att behålla bättre kvalitet (än om de hade sparats på Facebook).

Året i ultrarapid – Party

    Blogg | 18 December 2016

Årets Party – en tvådagars fest med Spotify som firade 10 år. Bilderna får tala för sig själva. Just året på Spotify har varit enastående, fantastisk och har påverkat mitt liv enormt på flera plan. Endast positiva tankar, minnen och personer!

Året i ultrarapid – Upplevelser

    Blogg | 18 December 2016

Årets upplevelse, bortsett från alla resor och allt som hände i anslutning till det är självklart takvandringen. Adrenalinfylld upplevelse mitt i Stockholm där man får klättra på taken fastspänd i ett säkerhetssele och få historiska händelser återberättade av utbildade guider som dessutom agerar som säkerhetsexperter.

Visste ni att taknivåerna på ett par hus i Gamla Stan har blivit olika med tider på grund av att dessa står på ett gammalt sopberg som numera ger vika? Trots det håller man på att stadga upp husens fundament från källarplan för att huset inte ska rasa ihop. Det arbetet ser man inte utifrån, men nere i källaren försöker man ge huset ett förlängt liv, hellre än att bara riva det. Upplevelsen rekommenderas starkt, speciellt om man får tur med vädret!

Året i ultrarapid – Resor

    Blogg, Resa | 18 December 2016

2016 var på många sätt ett fantastiskt år – inte minst vad gäller årets resor. Under året har jag besökt fler än 28 städer/byar i 8 länder och två kontinenter. Jag har upplevt min hittills längsta flight (8 tim 35 min), nytt färdmedel (helikopter är sjukt kul!), samt varit bortrest längst tid under en sammanhängande tidsperiod (22 nätter borta under en månad). Utöver det har jag för första gången besökt USA och Monaco, samt varit på de vackraste platserna hittills – just Monaco, men också Trolltungan i Norge. Jag har rest med bil, flyg, helikopter, färja, cykel och även sprungit. Magiskt! Här kommer en kort digest av resorna.

Året började med tolvslagets första sekunder mitt i Köpenhamn, där vi firade in 2016. Mitt på torget, ett stenkast från Tivoli, hoptryckta bland skrikande folk har vi druckit champagne ur termomuggar. Eufori trots kyla utomhus, men vad gör det när käresta är med?

 

Nästa resa var kort och fysiskt utmanande – en snabb skidresa till Romme Alpin utanför Borlänge där vi fick ställa oss på ett par skidor för att ta några åk nerför de isiga backarna. En rolig upplevelse, trots att den varade i endast ett dygn. Katya körde på och det var där vi tog beslutet till årets sista destination – Åre – dit vi ska om bara några dagar för att åka skidor och njuta av en riktig vinter.

 

Några dagar senare blev det avfärd mot Oslo. En tidig avfärd mot fjordarnas land som mötte upp med snöstorm och en otroligt fin utsikt från hotellet uppe på Holmenkollen. En roadtrip med mycket bilkörning med nya bilen. Det var också där den blev repad – mitt i Oslo. En ny stad för Katya, och ett kärt återseende för min del.

 

Närmare våren tog vi färjan över till Tallinn för en fantastik dag med mat, promenader och upplevelser i staden. En bra weekend resa för att ladda batterierna och uppleva nya ställen samtidigt.

 

Någonstans mitt i Maj månaden bestämde vi oss att fortsätta med dagsturerna och vi hamnade i Uppsala för att kolla på forsränningen och fira studenternas dag. Vädret var perfekt men inte tillräckligt varmt just då. Mycket folk i rörelse och vi fick besöka sevärdheter i lilla studentstaden.

 

Bara några dagar och en flight senare tog vi oss till varmare breddgrader – till franska Rivieran. Där väntade en hyrbil på oss och vi körde igenom de vackraste och de mest berömda platserna på jorden. Marseille bjöd på sunkigaste hotellet ever trots uppgradering och hotellbyten, men en vacker stad och en båtutflykt till öarna utanför. En kortare bilresa bort fick vi se Grasse med dess parfymfabrik, mörka bilvägar och flera nivåer av staden som låg utspridd över halva berget. Samtidigt passade vi på att besöka Cannes och fick se allt från de små gatorna mitt i city till röda mattan där kändisarna poserade bara dagarna innan vårt besök. Eftersom det var en roadtrip har vi även fått besöka Saint-Tropez – den omtalade diamanten på den franska rivieran, som vi såg som en riktig håla med båtar förtöjda i hamnen och en marknad där man sålde lyxklockor. I alla fall, efter en kebabrulle mitt i Saint-Tropez, strax utanför Prada butiken drog vi vidare till Monaco. Monaco var fantastiskt. En helikoptertur, F1-banan bakom ratten i hyrbilen, båt-sightseeing, promenad i staden och ett borttappat kort med hela reskassan senare (kortet ramlade ur i bilen som vi hittade senare) var upplevelsemängden enorm. En sväng förbi Nice och standpromenaden (där några veckor senare hände det otroliga och fler än 70-personer miste livet) var en självklarhet när vi ändå var i krokarna. En stad som vi lär återvända till snart – det finns mer att se där.

 

Efter utlandsresorna var det dags att fira midsommar, vilket vi gjorde på Gotland med Visby som övernattningsdestination och med bilen fulltankad var vi redo att utforska ön. Gotland bjöd på fantastiskt väder som resulterade i picknick nere i Almedalen, kändisspaning vid Kallis, några djupdyk vid Tofta Strand, klättring vid raukarna på Fårö, cykeltur längs med stranden, promenad vid Fyren och en båttur tillbaka i totaldimma (strax bredvid färjans tuta som skakade hela färjan varje 1,5 minut under 1,5 timmes tid).

 

Årets millopp gick av stapeln i Göteborg – Midnattsloppet och sightseeing i ett. Det blev en helg i Göteborg med spöregn, men ändå trevlig tur runt staden, restaurangbesök, shopping och besök av Tesla concept store.

 

Hem, packa om och direkt ut på äventyr – en cykeltur längs med Rallarvegen i Norge med stopp i Finse, Haugastol och ett par andra ställen som jag inte minns namnet på. Övernattning i Odda, med jordskred och en avspärrad väg på 5 timmar endast 20 minuter från hotellet, och sedan vidare på ytterligare äventyr. Denna gång upp på Trolltungan. En upplevelse som rekommenderas varmt.

 

Tillbaka efter 11 timmar biltur hem. Packa om och direkt vidare – affärsresa. New York som destination. Allt för första gången självklart. En upplevelse utöver det vanliga på alla fronter. Fick se top 15 sevärdheter på bara 2 dagar – resten jobb och mexikansk mat på hörnet. Hektiskt, men kul.

 

Efter 15 dagar ute på vift, hem, packa om och direkt ut till Kiev, Odessa, Kotovsk och ett par andra byar på vägen. En resa tillbaka i tiden där livet är så mycket råare.

 

Helgutflykter på hemmaplan fortsatte med en biltur till Sigtuna där vi matade ankorna och fikade i en gammal stuga.

Nu blir det långhelg och långledigt. Först Jul och sedan direkt till Åre för lite skidåkning med Katya över nyår. Ser riktigt fram emot detta och hoppas på att nästa år ger minst lika många och lika upplevelserika resor som 2016.

 

Det där om olika lopp och träning.

    Blogg | 5 December 2016

Som ni har säkert märkt har Interval Runners fått en speciell plats här på sidan. Det har blivit lite av ett litet barn som främst driver mig att träna. Att det sedan kan inspirera några andra är bara bonus – the more the merrier! (Häng förresten gärna med på några träningspass – det blir kul!)

Det har sedan fler år tillbaka blivit lite av en tradition att mäta sommarsäsongens prestationer i löpspåret, vilket har resulterat i årliga lopp på Midnattsloppet i Stockholm – den 10 km långa upplagan var perfekt för det. Det senaste året har jag dock lyxat till det med ett varv runt Göteborg, vilket visade sig vara mer utmanande pga mer kuperad terräng, galet oväder och tuff backe mitt i staden.

Det jag saknade är en mätpunkt före sommarsäsongen. Något som kunde ge en fingervisning på hur vintern har varit och hur sommaren kommer att bli.

Igår har Lidingöloppet hört av sig till Interval Runners – det kunde inte komma mer än lägligt!

Lidingöloppet har under två år tidigare anordnat testlopp vid namn Vårmilen. Banan som går på Lidingö i delar av Lidingöloppets spår samtidigt som Lidingö Ultramarathon går av stapeln. 10 km banan låter som en perfekt utmaning under försäsongen. Såhär skriver Lidingöloppet på deras hemsida:

Lidingöloppet bjuder in till Vårmilen 7 maj 2017 på Lidingö. Vårmilen är som namnet antyder en mil långt och passar dig som vill kicka igång säsongen med ett motivationsstärkande lopp som dessutom är seedningsgrundande för TCS Lidingöloppet i september.

Jag säger bara: Häng med! Jag är redan anmäld och har tackat “ja” till inbjudan! Vi representerar Interval Runners och kommer att vara på plats under loppet.