Off to Åre!

    Blogg | 28 December 2016

Här har ni en karta om ni vill hitta oss! Vi sticker till Åre, Copperhill för att åka skidor, njuta av lilla byn, äta goda middagar och fira nyår! Just ja – en roadtrip blir det, så bilder kommer!

Tyngden på dalskidan, älskling! ;-)

Dashcam och 28056 visningar.

    Blogg, Video | 26 December 2016

Visste ni att min mest sedda YouTube klipp har i skrivande stund 28056 visningar? Några kommer att skrika att det inte är tillåtet att filma inifrån bilen då det räknas som övervakning och man bör söka tillstånd, men det är tyvärr inte sant. Här kommer beviset från Motormännen – en säker källa.

Dashcam nu tillåtet i Sverige.
Domen ger möjlighet för bilister att använda videokamera under bilfärd, för att dokumentera vad som sker i den omgivande trafiken. Enligt Motormännens uppfattning bör konsekvensen av avgörandet över sikt bidra till en ökning av videokameror i bilar. Det resulterar i att situationer där ord står mot ord, vid t.ex. trafikolyckor, enklare och snabbare kan avgöras såväl ur ett försäkrings- som trafikrättsligt hänseende.

Det är faktiskt ett domstolsbeslut som jag välkomnar av flera anledningar: dels eftersom det finns en hel del dårar på vägarna som kan backa runt i en rondell och sedan säga att de blev påkörda bakifrån, men också för att kunna ha det som nöje – nedan video har ju faktiskt en del visningar. Jag tror att videos som dessa är en ny nisch för Sverige (pax, shotgun, etc) som vi kommer att se mer av likt de redan kända videos med dashcams från Ryssland.

Nu – dags att montera en GoPro i framrutan.

Facebook – I quit!

    Blogg | 25 December 2016

Den 27 Juli 2007 strax efter 21:00 gick jag för första gången in på facebook.com och skapade min profil. Som jag då blev introducerad skulle profilen innehålla mitt riktiga namn och jag blev utlovad att det här är det senaste inom sociala medier och att alla skulle skaffa sig det inom kort. Jag skaffade Twitter 2009, dvs två år senare och det är väl ungefär då som MSN höll på att dö ut.

Jag skapade och använde Facebook mest för att kunna ha en bekväm plats att spara mina bilder – enkla album, bra format som kunde nå ut till de flesta på min friend-lista där man kunde kombinera text, bild och länkar. Allt kunde administreras, låsas och hanteras enkelt, både via datorn och mobilen. Facebook var tillgänglig alla dagar i veckan och inte ens FarmVille eller TexasHoldemPoker kunde förstöra upplevelsen.

Nu efter nästan 10 år, eller iaf ganska exakt 9,5 år, är det dags att inse att Facebook har gjort sitt. Räknar på ett genomsnitt om 15 minuter per dag och det faktum att det har gått 3441 dagar sedan dagen jag registrerade mig så är det 35 oavbrutna dygn som jag har spenderat online på Facebook. Skrämmande, men det har också varit en rolig upplevelse.

Facebook har gett mig en massa –  tidsfördriv, kommunikation, senaste nyheter och en kombination av sociala medier och en kanal för att synas online.

Nu är det dock dags. Facebook – I quit!

Jag kommer inte att ta bort mig profil, men Facebook kommer att bli min samlingsplats för Twitter, Instagram och Youtube samt naturligtvis AlexPersson.se som jag nu kommer att monetärisera.

Youtube hit list 2016

    Blogg, Video | 19 December 2016

Har insett att jag numera tittar mer på Youtube än på TV de få minuter man slappnar av. Nu när Youtubers har fått status av rockstjärnor och content laddas upp i rasande takt finns både dokumentärer och lifestyle vloggar bara en sökning bort. Personligen har jag hittat några intressanta individer som har egna kanaler med intressant content – mest bara för att kunna spendera någon minut av min dötid framför mobilen.

Jon Olson Vlogs – svensk skidåkare från Mora som har vunnit X-Games vid ett antal tillfällen och är numera sponsrat av Red Bull. En petrolhead och youtuber som bor både i Monaco och Spanien med ett antal resor i ryggsäcken från hans egna företag Douchebags.

Casey Neistat – en vloggare, regissör och youtuber från New York. Skapar kreativt material som har tidigare fungerat som social reklam, men allt oftare handlat om hans egna liv. Nu har Casey sålt sitt företag Beme till CNN har han slutat skapa vloggar och uppdaterar sin kanal med mer kvalitativt innehåll från sina nya utmaningar.

Annars, om man är sugen på “kvalitetstid” på Youtube så kan man alltid söka på “FailArmy” och “WinArmy”. Enjoy!

Kamera att resa med – Nikon DL24-85

    Blogg | 19 December 2016

Har tittat omkring mig efter en ny kamera. En snabb, liten och en man kan resa med istället för att släpa med sig en Nikon D800. Kravet har varit att kameran ska vara snabb vid uppstart, ha relativt bra ljuskänslig sensor och normal zoomomfång – att kunna nyttja kameran genom Wifi är önskvärt, men inte avgörande, resten av inställningar är mer eller mindre likadana på alla liknande kompaktkameror i samma prisklass.

Nikon har haft förtur på listan trots att jag har bland annat testat både Sony Cyber-shot DSC-RX100 V och Fujifilm Finepix X100T. Baserat på de testbilder som finns ute just nu så känns det att både Sony och Fujifilm har en sensor som avger för mycket brus vid lägre ISO.

Har lagt en beställning på Nikon DL24-85 och från och med nu kommer bilderna tas med den.
Tillsammans med att jag har gått över till bloggen istället för andra sociala medier och skriver korta notiser här känns det som att bilderna kommer att behålla bättre kvalitet (än om de hade sparats på Facebook).

Året i ultrarapid – Party

    Blogg | 18 December 2016

Årets Party – en tvådagars fest med Spotify som firade 10 år. Bilderna får tala för sig själva. Just året på Spotify har varit enastående, fantastisk och har påverkat mitt liv enormt på flera plan. Endast positiva tankar, minnen och personer!

Året i ultrarapid – Upplevelser

    Blogg | 18 December 2016

Årets upplevelse, bortsett från alla resor och allt som hände i anslutning till det är självklart takvandringen. Adrenalinfylld upplevelse mitt i Stockholm där man får klättra på taken fastspänd i ett säkerhetssele och få historiska händelser återberättade av utbildade guider som dessutom agerar som säkerhetsexperter.

Visste ni att taknivåerna på ett par hus i Gamla Stan har blivit olika med tider på grund av att dessa står på ett gammalt sopberg som numera ger vika? Trots det håller man på att stadga upp husens fundament från källarplan för att huset inte ska rasa ihop. Det arbetet ser man inte utifrån, men nere i källaren försöker man ge huset ett förlängt liv, hellre än att bara riva det. Upplevelsen rekommenderas starkt, speciellt om man får tur med vädret!