Snack | 25 July 2022

Apple Täby experience – review

Igår var jag i stan och skulle köpa en telefon till mitt företag – nämligen företagets första nu när företaget ska utvecklas och viktiga samtal ringas. Jag bestämde mig för att göra det hos Apple direkt – utan några mellanhänder och inte heller online, mest för att göra något live istället för att klicka runt. Det blev en intressant upplevelse ändå. Min tanke var att det skulle bli en positiv sådan, men tyvärr kunde den upplevelsen bli bättre…

Jag kom in till en fullsmockad Apple butik i Täby där jag möttes av en ledig agent, som frågade mitt namn och undrade vad hon kunde hjälpa mig med. Jag nämnde att jag ville köpa en ny telefon till företaget och hon bad mig snällt att vänta på nästa lediga agent. Vad som visade sig senare var att det var store manager som mötte mig och istälet för att sälja en telefon stod hon vidare utan något åtagande, men snarare titta omkring, vinka hejdå till medarbetare som gick hem efter sitt pass och fråga andra kunder som kom in om hur hon kunde hjälpa dem.

Jag väntade i cirka 5-6 minuter på en agent som sedan kom fram till mig och frågade vad han kunde hjälpa mig med. Jag berättade om önskemålet, men undrade om jag ändå skulle gynnas av att köpa en Max modell av samma telefon. Agenten försökte sälja in Max modellen genom att säga att kameran var bättre på den samt att han tyckte sig minnas att RAM minnet på Max modellen skulle vara större, trots att spec-jämförelsen online inte visade på detta alls. Agenten bad om ursäkt för det och vi bestämde att gå för en ordinarie modell.

Samtidigt som vi diskuterade modellerna fördelar i 1-2 minuter har en annan säljare kommit fram till mig och undrat om jag var “Alex” som stod på väntlistan, där svaret blev “ja”. Då fick min agent en rejäl utskällning för att han inte plockat bort mitt namn från väntlistan. Han var då tvungen att väsa tillbaka och be om ursäkt för det. Otroligt för mig som kund att hamna i ett bråk mellan agenter. Nåväl, vidare till köpet…

Jag gav företagsuppgifter och han slog in telefonens serienummer etc. Jag försökte betala. Kortterminalen kopplad till hans bärbara dosa har avbrytit köpet hela två gånger av okänd anledning och när kortet väl placerades in i kortläsaren har köpet gått igenom, men terminalen visade att köpet avbröts pga connection problem. Här var agenten tvungen att gå till sin manager och jag kollade transaktionen i min bank där det tydligt syntes att köpet gått igenom. Väl tillbaka gav säljaren mig info om att köpet var OK och att jag kunde nu få ett kvitto.

Trots att jag berättade till alla i butiken om att det är ett företagsköp han INGET företgasnamn framgått på kvittot, vilket jag bad om att justera, så nu har jag två kvitton. Otroligt dåligt av Apple att inte kunna hantera detta alls.

En annan väldigt dålig grej var att under 60% av hela min vistelse i butiken har larmet varit påslaget då ett litet barn råkat dra i en telefon som utlöste larmet och agenter försökte stänga av larmet genom att kräla under bordet i panik.

Vad som skulle bli lite av ett lyxköp har blivit en otroligt dålig upplevelse, tyvärr. Så nej, jag kommer inte köpa till Apple Care till mobilen eftersom Apple does not seem to care…