Blogg | 18 April 2013

Tur är snyggt. Eller coolt?

Jag har aldrig varit någon fantast av att följa några idrotter eller idrottsprofiler. Under mitt liv har jag istället provat på många idrotter där jag gav bland annat 9 år av mitt liv till fäktning (värja) samt mycket mindre perioder åt wakeabording, löpning, gym, tennis, simning, badminton och nu cykling.

Jag tänker. Är det här coolt eller snyggt eller är det tur det man ser i videon här intill? Eller är det som signaturen säger: Moral Arrividerci och total galenskap?

Många idrotter som utövas på en högre nivå har en intressant detalj. Alla prestationer som händer av en slump och med lite tur kallas för “snygga”. “Snyggt mål” är väl den mest missbrukade of them all. Bara att se här nedan. Hade kommentatorerna varit säkra på att Zlatan skulle sätta målet skulle de börja kommentera med “Nu får Zlatan bollen och han sätter den… Ja, han gjorde det igen… bla bla bla” redan när de sett att han skulle få bollen. Tyvärr så är de lika förvånade och kallar det för “the most insane goal”. Så sker i de flesta fall när någon gör mål. Skicklighet eller tur? En blandning och en person kan inte ha så mycket tur på en och samma gång säger ni? Försöker man tillräckligt många gånger, kommer man lyckas någon gång – det är grundläggande principen av alla statistiska teorier. ;)

Thoughts?