Blogg | 12 September 2012

Utma(tt)ning.

Okej. Det har varit mycket på sistone. Inte minst med träningen inför mina lopp som jag ska försöka riva av som ett plåster. Tror att jag står kvar och inte kryper ännu tack vare Gainomax, som återigen stödjer min satsning på att klara av En Svensk Klassiker och Lidingöloppet som delmoment.

Har fått lite frågor om det där med Gainomax och här citerar vad de skriver om bl a socker och återhämtning.

Socker

Spelar det någon roll vilken typ av kolhydrat som intas efter träning?

Det viktiga när man äter efter träning är att bygga upp glykogenlagret. Oavsett om glukosmolekylen kommer från en sockermolekyl eller en potatis så är det samma byggstenar på molekylen. Det man ska tänka på är att det är fördelaktigt att kolhydraterna levereras i en bra form, som kroppen kan ta upp så snabbt som möjligt.

Tidpunkten direkt efter träning har visat sig vara väldigt extrem. Därför skiljer sig kroppens behov av olika kolhydrater vid olika tillfällen. Kroppen har nämligen en helt annan metabolism under och efter aktivitet jämfört med vad den har i vila. Är man exempelvis otränad och intar kolhydrater i vilan så kommer kroppen att få en snabb insulinutsöndring. Insulinutsöndringen kommer att hämma din fettförbränning samtidigt som kolhydraterna fungerar som ny energi till kroppen. Om man däremot väntar och intar kolhydrater i vilan så får vi inte samma insulinpåslag eftersom att fysisk aktivitet ökar insulinkänsligheten.

Vi behöver mindre insulinfrisättning för att transportera in glukos i ex muskelcellerna. De intagna kolhydraterna i vila kommer därför att lagras in i lever och muskler samtidigt som att vi har en hög fettförbränning.

Detta i sin tur möjliggör att vi kan spara på kolhydraterna och lagra in dessa.

Sammanfattning: Ät kolhydrater efter passet, i vila, inte under passet.

20120912-212132.jpg