Blogg | 18 June 2012

Min runda runt Vättern – Vätternrundan 2012

 

Vätternrundan 2012. 15-16 Juni. Startnummer 8408. Natten från fredagen till lördagen. Natten då jag cyklade 300km. Den kallaste, blötaste, hårdaste och längsta natten jag har fått uppleva! Det var också den roligaste natten på länge och nästa år gör jag det igen!

Det började redan 2011.
Det hela startade redan 2011, när jag drog igång ett litet projekt som jag inte trodde någon av mina bekanta och vänner skulle haka på. Jag uppdaterade Facebook och undrade: ”VatternRunt för ca 17000:- eller en semester och en massa resande för samma cash? Tufft beslut.”  Jag hade då ingen erfarenhet av cykling eller ens något cykel för den delen, men blev väldigt sugen på en liten utmaning och ännu ett uppsatt mål i mitt liv. Sagt och gjort – jag skulle vara med och det fick alla i min närhet reda på – några ville vara med. Till slut blev vi 6 personer som bildade ett litet lag som dels höll ihop, dels tävlade mot varandra inom laget. Några av oss var gamla proffscyklister i sina äldre dagar, någon skaffade cykeln 2 veckor innan loppet, någon pendlade mellan jobbet och hemmet varje dag på cykeln oavsett väder. Vi tränade ihop, vi skrattade på vägen, vi peppade varandra och två av oss gick i mål på samma tid – hand i hand.

Förberedelser och träning i korthet.
Träningen startade redan 2011 när jag köpte min cykel – Nishiki Race Carbon 2011. Det blev några längre vändor till Arlanda och Uppsala innan vintern. Under vintern körde jag spinning där jag snappade upp en del tips samt gym och löpning för att hålla igång konditionen och styrkan. Så fort det blev varmt igen blev det en hel del turer till Ekerö, Arlanda och återigen Uppsala. Även en tur åt Nynäshamn-hållet för lite miljöombyte. Jag har däremot inte cyklat till och från jobbet som många andra gjorde utan tränade endast under sk. träningspass och inte kört på “träning under transportsträckorna”. Maten fick vara precis samma som tidigare och jag har i princip inte anpassat kosten förrän ca 1 vecka innan loppet. Återhämtningen efter träningarna fick GainomaxRecovery stå för. Utrustningen införskaffades efter behov när något saknades under träningarna. Till slut visade det sig att urustningen var i perfekt skick och höll ytterst bra.

Utrustningen.
Jag körde en Nishiki Race Carbon 2011 på 9,2kg med kolfiberram och Shimano 105 komponenter och Tiagra reglage. Däcken byttes ut mot förstärkta Continental GP 24, vilket visade sig var ett bra beslut. Lampor, reflexer och 4 flaskhållare – två på ramen och två under sadeln. Liten väska med verktyg och innerslangar under sadeln och resten av maten och bars i ryggfickorna på jackan.

Kläderna – hjälm med en mössa under. Glasögon med klarglas då jag körde natt. Underställ, cykeltröja, jacka. Bib-shorts i kort version. Korta strumpor och SPD Shimano skor. Dubbla handskar som skyddade mot vind, dock ej mot vatten. Inget mer.

 

Det hela blev mer seriöst. Tack till mina sponsorer!
Inte nog med att vi nästintill slog vad om vem som vinner loppet, vilket satte press på oss, blev vi, och speciellt jag, sponsrade i vår satsning. Bland annat har vi tillverkat våra egna team kläder som ni ser nedan.

Jag tackar sponsorerna! Tack så hemskt mycket för er support under min satsning och Vättenrundan 2012.

Fiber Direkt – Internet på allvar. Kraftiga och redundanta fiberinstallationer i Stockholm och leverans av fiberinternet till företag. Helhetslösningar med allt från fiberuppkoppling till back up tjänst, snabb och duktig support samt även tjänster som katastrofplatser som tillåter ditt företag vara åter igång på nolltid om det sker en olycka på er vanlig arbetsplats.
www.fiberdirekt.se

Degauss Labs – bästa hörlurar på marknaden för din smarttelefon. Ett genuint svenskt märke med kunskap inom området. Dubbla högtalare i varje öra (bas och diskant), mikrofon och L-formad plug med platt kabel som minskar trassel. Grymt bra ljud, fin nordisk design och rimligt pris.
www.degausslabs.com
Se video och köpställen där du kan skaffa Degauss Labs hörlurarna här: www.degausslabs.com/inear

Multibrackets Europe – en av världens bästa tillverkare av väggfästen. Fullt sortiment av AV tillbehör. Väggfästen, projektordukar, takfästen, digital signange lösningar, golvstativ – allt för hemmet, kontoret och publika installationer. Innehar egna patent och tar an OEM projekt.
www.multibrackets.com

Gainomax – marknadens bästa återhämtningsdryck. (Jag har provat många andra för att just jämföra för att mitt påstående ska vara så rättvisande som möjligt!) Levereras av Norrmejerier. Snyggt föpackade, välsmakande och i hög grad välfungerande återhämtningsdrycker och bars för idrottsmän/kvinnor. Energy bars och protein bars samt recovery drycker i olika och välvalda mycket goda smaker.
www.gainomax.se

 

Race day. 15-16 Juni 2012.
Dagen började kl 07:30. Ledig från jobbet, men jag jobbade lite hemifrån ändå. Samlade ihop kläderna, fyllde upp vattenflaskorna, packade väskan och blev upphämtad av Gordan. Vidare söderut mot Huddinge där vi mötte upp resten av laget.

Lastade om cyklarna och fördelade oss mellan två bilar. Efter ett snabbt kaffe var det dags för avfärd. Massor av skratt på vägen och resan slutade på den södra parkeringen i Motala.

In till stan för lite mat och uthämtning av nummerlapparna samt mässan där några av oss köpte glasögon och regnjacka. Jag blev tillsagd att köpa skoöverdrag, men smart nog gjorde jag inte det – det var så mycket regn under loppet att ingenting hade kunnat hjälpa.

Passade även på att ta en bild med Roland Larsson – Startnummer 13. Veteranen som inte har missat ett enda lopp sedan 1995, alltså har han kört 17 vätternrundor i rad. Årets runda tog han sig in i mål på 19 timmar 35 minuter.

Tillbaka till parkeringen med gratisbussen för lite vila och sista sekunden mek med cyklarna. Festade till lite med lite “fyrverkerier” som sedan hamnade på våra hjälmar för att vi skulle känna igen varandra bakifrån (den grejen höll mig också vaken på morgonen då det fladdrade bakom huvudet hela loppet).

Väl ombytta åkte jag och Daniel in till stan, medan andra stannade kvar på parkeringen. Vi fångade in några minuter av Sverige-England matchen och värmde upp innan vi mötte upp resten av gänget. Sista minuterna innan start. På med lamporna och då var det dags för start.

Väl i fållorna pumpade adrenalinet. Tre, två, ett. Och loppet var igång. Klockan var 23:00.

Den första sträckan var hur smidig som helst. Däremot var det också då som jag tappade uppfattningen om tiden, hastigheten och verkligheten jag befann mig i. Väldigt snabbt blev det riktigt mörkt. Ingen belysning på vägen utan endast röda lysen på cykeln framför – ca 20-30cm till framhjulet. Tempot enligt hastighetsmätaren var ca 35-40km/h. Vi körde om de flesta i vår väg – endast 3-4 små grupper som körde om oss.

Ner till Jönköping höll vi oss i en klunga och låg bakom några duktiga finska cyklister. Några hakade på oss. Fram till att vi kom till en jätteklunga som bildades pga smala vägar. Där tappade jag min klunga och vårt gäng. Det var helt enkelt för svårt att se vilken lampa som var den jag skulle följa. Jag trodde att jag låg väldigt långt bakom gänget och drog därför på utan att ha hittat de.

Ringde upp de och det visade sig att de stannade till i Jönköping efter att ha tappat bort varandra. De väntade in Göran och jag verkade ligga först. Det var positivt och gjorde att jag inte stannade på några depåer fram till Hjo. Fick även informationen om att Daniel var på väg efter mig. Två timmar senare kom han ikapp mig efter att ha legat i en klunga som bestod av militärpoliserna.

Det började regna. Först lite. Sen mer och mer. Till slut haglade det en kort stund. Kan säga att jag har aldrig varit så nedkyld och trött som då. Det regnade i ca 6 timmar av mitt 11,5 timmars lopp. Stora iskalla droppar från himlen, ännu större droppar med grus och salt från bakdäcken från cyklisterna framför. Vid 200km strecket var jag nära att bryta ihop, bryta loppet och ville mest bara sätta mig vid vägkanten mitt ute i skogen och vänta på att bli upphämtad av någon sopbil.

Även om jag knappt kunde känna mina fötter, kunde knappt bromsa och det där med att växla var en stor bedrift valde jag att fortsätta. Ren vilja och att Daniel kom ikapp gjorde sitt. Nödstopp i Hjo – snabb lasagne på stående fot på max 15 minuter gav ny energi. Jag drog iväg och brände av 20km till där jag körde om alla som kom i min väg. Jag körde ensam från Hjo. 20km efter Hjo när lasagnens krafter tog slut kom Daniel ikapp mig igen och körde om mig. Tempoväxlingen blev stor och efter en lång stund kom jag ikapp Daniel. Det var cirka 90km kvar till mål. Vi valde då att köra mer eller mindre ihop och även då tog beslutet att komma i mål samtidigt. Måste säga att den mentala biten är väldigt viktig under sådana förhållanden som rådde under dessa 300km. Regn, motvind, genomblöta kläder, stänk från framförvarande cyklister, omkörningar i höga hastigheter, trötthet, ingen som varnar för hinder framför, mörkt, ingen sömn då på 24 timmar osv.

Vi drog varandra de sista milen och tänkte på kaffe och bulle, Big Mac & Co och äppelpaj. Skrattade och nästan grät och var som små barn rent mentalt. Daniel har till och med ramlat i en depå då han inte orkade lösa ut skorna från pedalerna utan bara la sig på marken och väntade på att bli matad med saltgurka.

Saltgurka är en story i sig. Skulle ni en vanlig vardag äta lite flytande saltgurka ur en smutsig grön skurhink i plast – en hink där cirka 5000 personer stoppar sina händer som de torkade svetten med, snyter sig med, handskarna som har vägsalt och sand? Inte? Jo det skulle ni – för kroppen bokstavligen skriker efter salt och näring! Och jag lovar att inga bars hjälper då. Visserligen håller de igång energin och att energikurvan inte dalar, men man kommer liksom på en helt annan nivå när man får i sig salt.

Här vill jag lägga in en notis om Gainomax Long Distance Recovery produkt – den gjorde att jag dagen efter loppet (och efter alla mina träningar) mår som en prins. Jag är helt återställd och kan röra på mig och känner mig varken trött, hängig eller icke arbetsför. Såhär dagen efter tog jag beslutet om att köra Vansbrosimningen. Stor eloge till Gainomax för bra forskning kring produkterna och vältillverkade återhämtningsdryckerna.

Depåerna var snabba och under loppet gjorde jag 4 stopp. En i Hjo med lasagne (15 minuter), ett service stopp för att rensa glasögonen (2 minuter), vattenpåfyllning vid något släp med vatten (mindre än en minut) och en saltgurka-soppa-bulle stopp på cirka 20 minuter cirka 40km från mållinjen.

De sista 20km var en ren plåga – endast uppförsbackarna! Metalt och fysiskt svårt. Också riktigt många som fick punktering på den grova asfalten. Jag fick som det visade sig senare två feta sprickor i däcken själv, så jag var bara 0,5 millimeter från fiaskot. Nedan ser man däckets beståndsdelarna.

In i mål gick jag och Daniel ihop – utan att tävla mot varandra, då vi stötte varandra under så långa och svåra stunder i regn och blåst. Här är den första bilden efter målgången. Målet syns längst bak i bild – en blå uppblåst gate.

Tiden blev 11 timmar 27 minuter. Nedan är sammanställning av mitt lopp.

8408 Alex Persson, Bromma

Vätternrundan 2012

Plats Tid Resultat
Start 23:00
Gränna 01:30 02:29
Bankeryd 03:12 04:12
Hjo 05:14 06:14
Aspa 08:06 09:05
Medevi 09:34 10:33
Mål 10:27 11:27

Från start var vi 6 personer. En hoppade av och kom inte till starten. Två fick bryta pga vädret och tillståndet. En kom i mål ensam. Två kom in i mål och “vann” loppet om man begränsar sig till vårt gäng. Här är de som tog sig in i mål trots allt:

Väl i mål möttes vi upp av Göran som var redan i Motala och hann vila iom att han bröt vid Jönköping. Vi hann duscha, äta och somna i solen (jag blev bränd då jag hade ingen kraft för att vända på mig) samtidigt som vi väntade i Gordan som bröt vid Hjo och hade oturen med bussarna som var på väg till Motala.

Efter 6 timmars vila hoppade vi in i bilarna och rullade in till Stockholm – glada, trötta och redan med planer på att göra om detta nästa år igen.

Tack till alla inblandade och Vätternrundan 2012 för en välorganiserat event.

Statistik enligt Vätternrundan 2012.
19 055 personer kom till starten. Endast 16 805 personer kom i mål. Alltså en bortfall på 2 250 personer som fick bryta av olika anledningar. Största bortfallet var mellan Hjo och Aspa där 809 personer avbröt racet. Troligtvis på grund av vädret.

Plats Antal
Start 19055
Gränna 18786
Bankeryd 18159
Hjo 17644
Aspa 16835
Medevi 16805
Brutit 2250
Mål 16805