My eyes!

    Blogg | 29 March 2021

Det var nära ögat! Bokstavligen. :)

Jag skulle skaffa nya terminalglasögon för att nu när man jobbar hemma i både bättre och sämre ljus inte behöva belasta ögonen så mycket. Sagt och gjort – jag drog till Synoptik som gjorde det de skulle – en vanlig undersökning och de tog alla mått. Men…

Det de märkte är att jag verkade ha lite högre tryck i ögonen än vad som är vanligt och jag åkte på en remiss till ögonläkaren. Tydligen vanligt lite då och då, men som kan ge skador om det håller i sig. Så jag väntade på att få träffa läkaren i säkert 3 veckor och tankarna snurrade… Ska jag lära mig blindskrift, ska jag behöva memorera hur nära och kära ser ut? Haha. Nåja.

Idag har jag varit där och träffar ögonläkaren. Första gången hos en ögonläkare för den delen.

Jag kom in, de tog betalt och jag fick snällt vänta i kön. En sjuksköterska tog emot efter några få minuter och vi gick iväg för att mäta trycket igen. Pff pff pff lät det från maskinen och ut kom en lapp med tryckmått. Sjuksköterskan hummade och sa att jag nu ska få ögondroppar som vidgar pupillerna och att det kommer att svida lite och allt blir suddigt i cirka 4 timmar. Justja, ljuskänslig skulle jag också visst bli. Plopp plopp i varje öga och jag fick vänta ytterligare 15 minuter tills dropparna skulle börja verka… Innan hon gjorde det sa hon att jag inte fick köra bil idag – ni som vet, ni vet :)

Här satt jag och trodde jag skulle bli temporrät blind och frenetiskt sökte små bokstäver som fanns skrivna på tidningen som låg på bordet bredvid, på TVn som var påslagen på väggen eller könummer som plingade ännu längre bort.

Visst, man blev ljuskänslig, men jag såg ganska bra ändå. Phew.

Väl hos läkaren – hon sa att allt såg bra ut och att trycket är normalt idag och troligtvis är det bara att maskinen som fanns hos optikern inte är så noga, så det fanns ingen vi behövde göra. Kul!

Back to Future Me

    Back to Future Me | 23 March 2021

Jag startar ett nytt avsnitt i mitt liv och en ny tagg här på bloggen. Den ska heta “Back to Future Me” och ska vara ett utvecklingsprogram som täcker fysisk, mental och intellektuell hälsa.

Tanken är att jag ska utmana mig själv genom att dels träna långsiktigt och skadefritt för att komma tillbaka till optimala vikt/performance ratio. Ska utvecklas minst inom ett framtidssäkert område eller projekt som jag intierar samt ser till att genomföra detta med minimal stressnivå för att inte överbelasta den mentala sidan av utvecklingen vilket är lätt hänt vid högre tempo i livet när man ska prestera i jobbet och privat.

Ska hålla bloggen up to date på denna punkt, iaf under sommaren då projektet är tänkt att peaka.

Först ut är den fysiska delen som ska vara på plats för att frigöra kapacitet åt de andra två bitarna. Idag var andra gången jag genomförde ett pass som ingår i det 19 veckor långa programmet som ska förbättra min kondition och prestation på medellång distans. (Hade ändå varit kul att springa Jämtlandstriangeln).

Stats nedan:

Allt eller inget

    Snack | 23 March 2021

Har ni aldrig upplevt det där att ibland så händer absolut i.n.g.e.n.t.i.n.g i ens liv? Det står liksom helt stilla. Men rätt vad det är så händer det så mycket att man knappt klarar av vardagen. Varför är det så? Det handlar inte heller om dålig planering utan ibland kan detta  bero på helt andra faktorer – ibland så får man inga samtal eller mejl från någon, men rätt vad det är så skriver och mejlar alla hejvilt. Ett typiskt fenomen…

Jag skulle nog välja “allt” om jag fick välja – lite roligare så!

Bitcoin

    Blogg | 9 March 2021

Vem kunde tro att det är så enkelt att köpa bitcoins idag? Jo, det är det. Även om jag kan ingenting om varken bitcoins eller var kund hos någon bank / plattform som sålde bitcoins så lyckades jag lösa det på mindre än 5 minuter – bokstavligen.

Jag blev kund hos Revolut – den senaste trendande banken som drivs från UK av en ryss och håller på att ta marknadsandelar från VISA och MasterCard. Det var ganska enkelt, men man inser att deras automatiserade flöden inte riktigt ville känna igen mig på mitt körkort och min selfie, som man båda skulle skicka in som ett steg i verifieringsprocessen… Det gick ändå efter cirak 7 försök. Höll på att ge upp, men det gick.

Väl som kund på banken erbjöd de att med några enkla klicka välja belopp och vilken valuta man ville köpa – det blev bitcoins för några tusenlappar.

Hur det gick? Nä, jag gick med en liten vinst, för vid skrivande stund hann jag sälja av innehavet – gjorde Revolut en förtjänst på 100 SEK och själv gick cirka 40 SEK plus. Värdelöst. Ma skulle satsa större summor, men det var inte huvudsakliga övningen utan jag ville mest veta två saker: hur var Revolut som bank och hur enkelt var det att köpa Bitcoins egentligen? Väldigt bra och väldigt enkelt kan man säga…

Matkasse

    Blogg | 1 March 2021

Galet! Priserna på mat har skenat – är det bara vi som tycker det eller är det en generell grej som påverkar alla? Vi har väl inte börjat äta mer på sistone? Nog att man har lagt på sig lite under julledigheten och vintern – det hör lite till, men har matkontot verkligen ökat så mycket?

Jag tror det är en relativ ökning, dvs varje vara kostar mer i genomsnitt, vilket gör att snitt matkorgen som man fyller på ICA är mycket dyrare nu än det var för cika 0,5 år sedan…

Vi hämtar matkasse och är ganska nöjda. Vi försöker variera oss, men även då måste man köpa till lite saker. Det är där det blir dyrt. Snittet hamnar på cirka 700 SEK per köp, vilket är på tok för mycket. Dags att gå över till grön och nudlar ett tag…

Betygssättning

    Blogg | 1 March 2021

Som ni redan känner till agerar jag just nu student på fritiden. En väldigt trevlig upplevelse då jag läser Project Management C på Gävle Universitet. I helgen vaknade jag och som vanligt tog upp mobilen – jag vet en dålig vana, men denna gång gav den mer dopamin än vanligt. Min skärm hade endast en notis som visade en etta i illrött. Jag öppnade appen – den där vi kan se våra betyg från kursen och vad kunde jag se där? Jo, mitt första betyg – ett på cirka 10 år. Ett ganska bra betyg ändå. Så det gjorde min helg då jag var glad som ett litet barn på julafton. Konstig känsla det där ändå, men som motiverar till mer utbildning och utveckling!

Sitter i skrivande stund och lyssnar på en gästföreläsning via Zoom som hålls av Ericssons projektledare som berättar om sin erfarenhet. Väldigt intressant.

Ska direkt efter ta mig ut på en löprunda och se vilket betyg min klocka ger mig… Hoppas på godkänt trot början på säsongen :)