Gretzky eller Einsteinium

    Blogg | 24 November 2011

-“Titta vilken nummerlapp du fick! Vet du vilken hockeyspelare har samma nummer?”, syftade den trötta servitören på nummer 99 när jag beställde pastan.

På mitt tyvärr ointresserade svar fick han brista ut i:
-“Skärpning! Du måste ju ha koll.”

Pastan serverades till sällskapet:
-“Två pasta med chili. Och en ‘klen pasta’ stod det.”, sa servitrisen frågande med referens till den nummervise servitören som hälsade på ett lustigt sätt till mig.

Att Wayne Gretzky hade det nummret antog jag redan när jag satte första tuggan i munnen. Men varför ska man hålla så onödig info i huvudet? Jag kunde naturligtvis kontra med:
-“Vilket grundämne har atomnummer 99?” (Einsteinium) men valde att inte sänka mig till hans nivå.

Tycker och har alltid tyckt att de som kollar på fotboll och kan sedan diskutera ‘den snygga passningen någon gjorde under den 8:e minuten”, eller memorerar att ‘nummer 99 tillhör hockeyspelaren Gretzky’ är tråkiga människor att umgås med. Folk som inte kan bidra med någon vettig och användbar kunskap i en konversation är ointressanta och det värsta jag vet. Likt servitören som har tagit hand om mitt sista besök på det haket.

Lönar det sig att plugga tidigt?

    Blogg | 9 November 2011

Nedan ser ni den reella löneutvecklingen i Sverige under förra året. Som ni ser så stiger lönerna. Jämfört med 1977 har de reella lönerna ökat med 583% lite beroende på hur man kollar, men som syns så är det en stor förändring.

———————————————————————————-

———————————————————————————-

Som alla känner till så påverkas lönerna av flera olika faktorer. Allt från utbildning, ålder, erfarenhet, geografiskt område, arbetsuppgifterna, ansvar, sektor, utveckling, uppsatta och uppnådda mål osv osv osv spelar en stor roll vid lönesättningen varje år.

Utbildning, arbetslivserfarenhet och ålder verkar påverka lönenivåerna väldigt mycket och därför undrar jag: Lönar det verkligen sig att börja plugga på högre nivå vid tidigt ålder för att nå en bra lönennivå?

Det finns två alternativ – 1) plugga tidigt eller 2) jobba ihop lite pengar, eventuellt resa världen runt och börja plugga lite senare.

Det senare alternativet är det många som väljer. Snittåldern vid ex-vis Umeå Universitet ligger på runt 29 år, vilket betyder att om man slutar gymnasiet vid 19-20 år så börjar man plugga efter cirka 4-5år. Vad gör man då under alla dessa år? Jo, förmodligen jobbar, men vad händer om man väljer att fortsätta plugga och väljer en helt annan inriktning på ett framtida jobb?

Säg att man väljer att plugga tidigt och är klar med en 4-årig utbildning vid 23-års ålder. Man är då ung och utan någon arbetslivserfarenhet. Det visar sig negativt på arbetstagarens linenivå.

Däremot om man väljer att plugga klart till man är säg runt 30 år, så har man både åldern, arbetslivserfarenheten (även om relevansen kan diskuteras) och utbildningen till sin fördel vid en lönesättning. Till det, om man är klok, så har man tidigare jobbat ihop ett kapital och pluggat klart utan några tagna lån. Löneutveckligen är dessutom större i början av karriären och vid ett byte av arbetsplatsen så brukar lönen höjas ytterligare.

Jag är lite tveksam till att man ska fortsätta plugga direkt efter gymnasiet. Även om jag själv är 24 och har 4 årig civilekonomexamen samt 1,5 års arbetslivserfarenhet.

Journalistik. Steg 1

    Blogg | 8 November 2011

Jag har sedan länge funderat på vad jag skulle göra om jag inte valde att bli ekonom.

Journalist. Jag har ju trots allt varit fotograf och hur svårt kan det vara att vara en journalist? Mkt svårt är svaret. Nu vill jag finputsa på de kunskaper jag har samlat på mig och ta det till en ny nivå. Nu letar jag efter lite literatur att spendera kvällarna med för att kunna komma upp på en rimlig (hur det nu än möjligt med självstudier) nivå och lära sig allt från yrkesetik till retorik.

Det får bli ett hobby som jag ska ta vidare ni en lite roligare nivå med hjälp av bloggen.

Vet att några av de som läser det här är duktiga journalister som jobbar på redaktioner runtom i Sverige, så jag vore ytterst tacksam för alla tricks o tips från er erfarenhet. Tack.

Favorite place on Earth.

    Blogg | 5 November 2011

Min absolut favorita plats runt Stockholm är Arlanda flygplats. Av någon anledning så känner jag mig hemma där. Imorse har jag varit där igen från kl 06:35. Det är den andra gången på 1,5 vecka.

Kanske jag känner vissa samband med tidigare inlägg? Hm.

Vy från SkyCity imorse.

Living for a dream.

    Blogg | 5 November 2011

Under senare tid har jag mer och mer fascinerats av BASE jumping. En gång under mitt liv ska jag prova detta.

 

 

Räkna aldrig?

    Blogg | 1 November 2011

Är det lämpligt att hålla sig vid ett ordspråk: “Räkna aldrig andras pengar.” om man är ekonom?

The mood in the hood

    Blogg | 1 November 2011

Freaky stuff happening.
These are the goods time in your life, so put on a smile and it’ll be allright. :)